VEČ VZNEMIRJENJA IZ VSAKEGA LITRA.

Vozna dinamika in učinkovitost BMW serije 1 s 5 vrati.

VEČ VZNEMIRJENJA IZ VSAKEGA LITRA.

Vozna dinamika in učinkovitost BMW serije 1 s 5 vrati.

S svojim agilnim temperamentom polnim energije je BMW serije 1 kot ustvarjen za mestni promet. Z motorji BMW TwinPower Turbo in dodatnim 8-stopenjskim menjalnikom Steptronic hitro doseže vsak cilj. In v načinu ECO PRO iztisne maksimalen doseg. Idealen spremljevalec – napet pri pospešku, sproščen pri porabi.

VEČ VZNEMIRJENJA IZ VSAKEGA LITRA.Vozna dinamika in učinkovitost BMW serije 1 s 5 vrati.

S svojim agilnim temperamentom polnim energije je BMW serije 1 kot ustvarjen za mestni promet. Z motorji BMW TwinPower Turbo in dodatnim 8-stopenjskim menjalnikom Steptronic hitro doseže vsak cilj. In v načinu ECO PRO iztisne maksimalen doseg. Idealen spremljevalec – napet pri pospešku, sproščen pri porabi.

TEHNOLOGIJE BMW EFFICIENTDYNAMICS.

Z BMW EfficientDynamics izvlečete več iz vsakega litra goriva: večja zmogljivost, višja učinkovitost in več užitka v vožnji. Čista dinamika po zaslugi inovativnih tehničnih ukrepov, ki zmanjšajo porabo in hkrati povečajo užitek v vožnji – serijsko v vsakem BMW.

 • BMW 116d EfficientDynamics Edition.

  BMW 116d EfficientDynamics Edition z 1,5-litrskim 3-valjnim dizelskim motorjem BMW TwinPower Turbo je pri učinkovitosti in varčnosti razred zase. Motor razvije 85 kW (116 KM) pri 4000 vrt/min in največji navor 270 Nm med 1750 in 2250 vrt/min. S tem BMW 116d EfficientDynamics Edition z mesta do 100 km/h pospeši v 10,4 s. Pri kombinirani porabi le 3,8 do 3,4 l/100 km in emisijah CO2 zgolj 101 do 89 g/km – vrednosti, ki jasno poudarjajo enormno učinkovitost pogona.
  1,5-litrski 3-valjni dizelski motor BMW TwinPower Turbo se spontano odziva na ukaze voznika tudi v nizkem območju števila vrtljajev in se odlikuje z zelo mirnim tekom. Obratuje z neposrednim vbrizgavanjem goriva preko skupnega voda in inovativno tehnologijo turbopolnilnika s spremenljivo geometrijo turbinskih lopatic. Za visoko učinkovitost se vozilo nenazadnje lahko zahvali tudi ukrepom za izboljšanje aerodinamike. Sem se prištevajo aerodinamično izpopolnjena 16" lita alu. platišča in električno uravnavano krmiljenje zračnih loput, ki po potrebi odpira in zapira dovod zraka pred hladilnikom.

MOTORJI BMW TWINPOWER TURBO.

Inovativni bencinski in dizelski motorji BMW iz družine motorjev BMW EfficientDynamics omogočajo, po zaslugi tehnologije BMW TwinPower Turbo, občutno bolj temperamenten razvoj moči in bolj spontano odzivnost že v nizkem območju števila vrtljajev. Hkrati pa se predstavljajo kot izredno varčni in z malo škodljivimi snovmi. Večja učinkovitost in optimalna dinamika jamčita občutno intenzivnejši užitek v vožnji.
Pri bencinskih motorjih pridejo v rabo inovativna tehnologija turbopolnilnika, popolnoma spremenljivo krmiljenje ventilov Valvetronic, vklj. spremenljivo krmiljenje odmikalne gredi dvojni VANOS, in neposredno vbrizgavanje bencina. Visoko razvite komponente skupaj skrbijo za enormen razvoj moči pri visoki učinkovitosti. Pri dizelskih motorjih se prav tako kombinira turbinsko polnjenje s spremenljivo geometrijo turbinskih lopatic in neposrednim vbrizgavanjem goriva preko skupnega voda najnovejše generacije. Izpopolnjeno zgorevanje prispeva dodatni delež k znižanju porabe in emisij.

8-STOPENJSKI MENJALNIK STEPTRONIC.

8-stopenjski menjalnik Steptronic določa merila v udobju in dinamiki ter je osrednji del ukrepov BMW EfficientDynamics. Posebej precizno stopnjevanje prestav omogoča optimalen razvoj moči pri vseh hitrostih. To občutno zmanjša porabo goriva, medtem ko je hkrati na voljo še več športnosti in dinamike. Zlasti pri velikih hitrostih se preko dodatnih prestav zmanjša število vrtljajev in s tem tudi poraba ter hrup motorja.
Svoj delež prispeva tudi sklopka pretvornika vrtilnega momenta – čeprav se preklopi v ročni način prestavljanja. Kombinacija neznatnih skokov vrtilne frekvence in precizne uglasitve menjalnika doseže posebej visoko udobje prestavljanja in občutno zmanjšan hrup.
Povezane funkcije, kot so daljnovidni pogon, prepoznavanje načina vožnje in prepoznavanje prometnih razmer, bistveno vplivajo na prestavljanje menjalnika. V vseh voznih razmerah sistem, glede na način vožnje, izbere optimalno prestavo. Daljnovidni pogon glede na potek poti skrbi, po zaslugi povezave navigacijskih podatkov in krmiljenja menjalnika, bodisi za športno-spontano odzivanje (način SPORT) bodisi za k udobju usmerjen program z manj prestavljanja (način COMFORT).

NAČIN ECO PRO.

Način ECO PRO omogoča, glede na individualni slog vožnje, zmanjšanje porabe goriva do 20 odstotkov, kot kažejo rezultati interne študije BMW o porabi goriva. Nadaljnji varčevalni potencial nudijo funkcije jadranja (samo z menjalnikom Steptronic), asistenta za predvidevanje poti (samo z navigacijskim sistemom Professional) in ECO PRO Route (samo z navigacijskim sistemom Business ali Professional).

 • Jadranje

  Funkcija jadranja loči pogonski sklop od motorja in vozilo se premika brez upora motorja, ko voznik v hitrostnem območju med 50 in 160 km/h odvzame plin in ne zavira. Asistent za predvidevanje poti lahko „jadranje“, po potrebi, inteligentno zaustavi.

 • Asistent za predvidevanje poti

  Asistent na podlagi podatkov navigacijskega sistema prepozna ovinke, začetke krajev, krožni promet, križišča, omejitve hitrosti in avtocestne izvoze znotraj poteka poti in lahko tako daljnovidno posreduje nasvete za predčasen odvzem plina.

 • ECO PRO Route

  ECO PRO Route kaže, glede na prometne razmere, slog vožnje in krajevne danosti, najučinkovitejšo pot. Skupni računalnik kaže, koliko odstotkov goriva se lahko prihrani preko izbire ECO PRO Route.

INTELIGENTNO UPRAVLJANJE ENERGIJE.

K inteligentnemu upravljanju energije v BMW serije 1 se serijsko prištevajo tehnologije BMW EfficientDynamics, kot so funkcija Auto Start Stop, regeneracija zavorne energije, električna podpora krmilne sile in prikazovalnik izbire prestave. Součinkovanje teh tehnologij skrbi za trajnostno mobilnost in maksimalno učinkovitost.

 • Funkcija Auto Start Stop

  Funkcija Auto Start Stop skrbi za to, da se gorivo porablja le takrat, ko se vozilo vozi. Pri postankih, npr. pred semaforjem ali v počasi premikajočem se prometu, funkcija Auto Start Stop izkoristi svoj varčevalni potencial in enostavno izklopi motor, takoj ko je vozilo v prostem teku in ko voznik sprosti pedal za sklopko (ročni menjalnik) oz. ko vozilo zavira do popolnega mirovanja (menjalnik Steptronic).
  Prikaz v informacijskem zaslonu kaže, kdaj je funkcija aktivna. Ko voznik pritisne na sklopko (ročni menjalnik) oz. umakne nogo z zavornega pedala (menjalnik Steptronic), se motor ponovno takoj in samodejno zažene.
  Vozno udobje in varnost ne sklepata nobenih kompromisov, saj se funkcija ne izvaja, če motor ni dosegel optimalne delovne temperature, če klima v notranjosti ni v želenem temperaturnem območju, če je stanje napolnjenosti akumulatorja prešibko ali če se premika volan. Osrednja krmilna enota zažene motor po potrebi tudi med postankom, npr., če se vozilo začne premikati ali pri zarošenem vetrobranskem steklu.
  Po želji se lahko funkcija Auto Start Stop s pritiskom tipke kadar koli deaktivira.

 • Regeneracija zavorne energije

  Vsako zaviranje sprošča kinetično energijo, ki je v vozilih dolgo časa ostajala neizkoriščena. Regeneracija zavorne energije izrablja ta doslej neizkoriščeni potencial in proizvaja električni tok iz sproščene potisne energije, ki nastane, ko voznik odvzame plin ali zavira. S tem se polni akumulator. Po zaslugi tega inteligentnega sistema za upravljanje energije, neprekinjeno obratovanje alternatorja ni več potrebno in generator se razbremeni. Rezultat: manjša poraba goriva in večja moč – povsem v duhu BMW EfficientDynamics.

 • Električna podpora krmilne sile

  Pri električno podprtem krmilnem mehanizmu se podpora krmilne sile optimalno prilagaja aktualni hitrosti. To pomeni neposrednejše, preciznejše krmiljenje pri velikih hitrostih in odlična okretnost pri razvrščanju ter manevriranju. Pri tem krmilo porablja energijo le takrat, ko je dejansko aktivno. S tem se zmanjšajo emisije in poraba goriva.
  Namesto hidravlične črpalke se uporablja elektromotor. Medtem ko mora pri konvencionalnih sistemih črpalko stalno poganjati motor, se električna podpora vklopi le, ko se volan premika. Pri vožnji naravnost in konstantnem zasuku volana, npr. v dolgih zavojih, elektromotor ni aktiven in energija se ne porablja. Zaradi fleksibilne prilagoditve podpore krmilne sile glede na aktualno vozno situacijo in hitrost, se udobje krmiljenja občutno izboljša.

 • Prikazovalnik izbire prestave

  S pravočasnim in optimalnim prestavljanjem se lahko predvsem v mestnem in medmestnem prometu privarčuje veliko goriva. Prestavljati optimalno pomeni zniževati porabo – elektronika motorja glede na vozno situacijo in število vrtljajev preračuna trenutno najučinkovitejši položaj prestave. Osvetljen puščični simbol v informacijskem zaslonu kaže, kdaj bi bilo lahko vozilo v višji ali nižji prestavi varčnejše na poti. Pri tem se prepoznajo okoliščine močnega pospeševanja, tako da se priporočilo za prestavljanje ustrezno prikaže šele pri višjem številu vrtljajev. Primerjalni testi interne študije BMW so pokazali, da se vozila s prikazovalnikom izbire prestave vozijo z okoli štirimi odstotki nižjo porabo.

BMW XDRIVE.

Inteligentni sistem štirikolesnega pogona BMW xDrive se odlično prilagaja zahtevnim razmeram na cesti, s tem da stalno nudi najboljšo trakcijo. Z xDrive in dinamičnim nadzorom stabilnosti (DSC) ostane BMW stabilno na svojem voznem pasu in ohranja smer vožnje. xDrive predčasno porazdeli pogonsko moč – krmiljena s pomočjo senzorjev DSC – med premama tako, da se prekrmiljenje ali podkrmiljenje v ovinkih odpravi pravočasno in s tem poveča stabilnost ohranjanja smeri vožnje. Obenem zagotovi hitro in varno pospeševanje tudi na spolzkih ali strmih delih ceste. DSC mora v kritičnih razmerah na cesti posegati redkeje. BMW xDrive učinkovito združuje prednosti vsekolesnega pogona – trakcija, stabilnost ohranjanja smeri vožnje in varna vožnja – z značilno agilnostjo BMW.