VSE PRED OČMI. VSE POD KONTROLO.

Asistenčni sistemi za voznika v BMW 4 Coupé.

Eno je gotovo: vaša vožnja v BMW serije 4 Coupé. Naši asistenčni sistemi za voznika vas podpirajo inovativno in inteligentno ter postavljajo merila na področju udobja in varnosti.

BMW HEAD UP PROJEKTOR.

Barvni BMW Head Up projektor projicira vse pomembne informacije za vožnjo neposredno v voznikovo vidno polje, kar mu omogoča popolno koncentracijo na vožnjo.
 

Prikaz vključuje podatke, kot so trenutna hitrost in – odvisno od opreme – navigacijski napotki, Speed Limit Info s prikazom prepovedi prehitevanja, telefonski in razvedrilni seznami, skupaj z informacijami in opozorili različnih asistenčnih sistemov za voznika. Ikone, ki se projicirajo na vetrobransko steklo, se prikažejo v barvah in z visoko ločljivostjo. Slika projekcije se prikaže, kot da bi se nahajala pribl. 2,3 m pred vozilom. To omogoča, skupaj z optimalno postavitvijo, da se informacije zaznajo hitro, udobno in z minimalnim odvračanjem pozornosti.

  • Avtomatska prilagoditev

    Svetlost projekcije se avtomatsko prilagodi zunanjim svetlobnim pogojem. Na voljo sta dnevni in nočni prikaz, lahko pa se nastavi tudi višina prikaza. Hkrati lahko voznik sam izbere, katere informacije naj se prikažejo poleg trenutne hitrosti in opozoril asistenčnih sistemov za voznika.

SISTEMI S KAMERO.

Nadzor razdalje pri parkiranju (PDC), Surround View, vzvratna kamera: pri manevriranju ohranite pregled nad neposredno okolico vozila. Nadzor razdalje pri parkiranju (PDC) spredaj in zadaj posreduje vidna in zvočna opozorila, da lahko parkirate varno in udobno.
Surround View na nadzornem prikazovalniku vaše vozilo prikaže preko projekcije od zgoraj. V tej opremi vključen sistem Side View skrbi za boljši pregled pri vključevanju na nepreglednih odsekih. Vzvratna kamera omogoča boljši pregled pri vzvratnih vožnjah v parkirni prostor v okviru hitrostnega območja pod 20 km/h.

AKTIVNI ASISTENT ZA URAVNAVANJE HITROSTI S FUNKCIJO STOP&GO.

AKTIVNI ASISTENT ZA URAVNAVANJE HITROSTI S FUNKCIJO STOP&GO.

Izboljšano udobje in večja aktivna varnost.

Aktivni asistent za uravnavanje hitrosti s funkcijo Stop&Go, vklj. opozorilo pred naletom s funkcijo zaviranja z radarskim senzorjem, po želji nudi več udobja in bolj varno vožnjo v strnjeni koloni. Sistem stalno meri oddaljenost do spredaj vozečih vozil in samodejno ohranja predizbrano razdaljo.

Nadzorovana hitrost.

Funkcija Stop&Go avtomatsko ne uravnava le hitrosti do mirovanja, ampak prav tako ponovno avtomatsko pospeši na želeno hitrost, takoj ko tok prometa to dopušča.

Aktivno opozorilo pred naletom.

Če spredaj vozeče vozilo močno zavira, vaš BMW pri aktiviranem opozorilu pred naletom takoj reagira. V 1. stopnji vas opozori optičen opozorilni simbol, v 2. stopnji – če ne bi posredovali – vašo pozornost pritegne opozorilni pisk. Šele, če tudi potem niste zavirali, namesto vas zavira vaš BMW: sistem sproži zaviranje do največjega možnega upočasnjevanja.

BMW ACTIVE PROTECTION.

BMW ACTIVE PROTECTION.

Zaščita potnikov iz BMW ConnectedDrive.

Active Protection je preventivna zaščita potnikov iz BMW ConnectedDrive.
Že po pripenjanju varnostnega pasu se sprednja pasova pri speljevanju enkrat avtomatsko prednapneta. Če pride do kritičnih voznih razmer, se varnostna pasova na sprednjih sedežih prednapneta reverzibilno in po potrebi se zaprejo bočna okna in – v kolikor je na voljo – drsna streha. Med kritične vozne razmere se npr. šteje zasilno zaviranje voznika ali močno podkrmiljenje ali prekrmiljenje vozila.

Inteligentni asistent za ohranjanje pozornosti voznika.

Pri opremi z opozorilom pred naletom ali opozorilom pred naletom s funkcijo zaviranja, se lahko, znotraj sistemskih omejitev, zaznajo tudi grozeči trki s spredaj vozečimi ali ustavljenimi vozili.
 

V primeru trka lahko sistem vozilo v določenih nezgodnih okoliščinah avtomatsko zavira do popolne zaustavitve brez posredovanja voznika. S tem se lahko zmanjša tveganje verižnega trka in njegovih posledic. Asistent za ohranjanje pozornosti voznika zazna naraščajočo nepozornost ali utrujenost voznika pri dolgih, monotonih vožnjah. Če zazna znake utrujenosti ali nepozornosti voznika, se na nadzornem prikazovalniku prikaže opozorilo s priporočilom za premor.

BMW SELECTIVE BEAM.

Z BMW Selective Beam postanejo nočne vožnje še prijetnejše in varnejše. Kajti ta oprema vam omogoča najboljšo vidljivost v temi, brez zaslepitve drugih voznikov.
BMW Selective Beam zazna druge udeležence v prometu in jih ciljno izvzame iz svetlobnega snopa dolgih luči. Dolžina svetlobnega snopa preko 400 m skrbi za pravočasno prepoznavanje nevarnosti in izboljšano ohranjanje smeri vožnje.

SPEED LIMIT INFO.

Ostanite na varni strani – Speed Limit Info s prikazom prepovedi prehitevanja vam na informacijskem zaslonu kombiniranega instrumenta ali preko Head Up projektorja kaže trenutno veljavno omejitev hitrosti in informacijo, če velja prepoved prehitevanja. V vzvratnem ogledalu integrirana kamera evidentira za to pomembne prometne znake. Preko krmilne naprave se te informacije primerjajo in prikažejo skupaj s podatki navigacijskega sistema. Ker pri tem sodelujejo tudi druge komponente vozila, lahko sistem glede na razmere posreduje celo spremenljive omejitve hitrosti – na primer na mokrem cestišču ali pri časovno omejenih ovirah na cesti. Pogoj za opremo je navigacijski sistem Business ali Professional.

DRIVING ASSISTANT.

Oprema Driving Assistant združuje sisteme s kamero, kot so opozorilo za zapustitev voznega pasu,opozorilo pred naletom in opozorilo o zaznanem pešcu s funkcijo rahlega zaviranja v mestu.
 

Opozorilo za zapustitev voznega pasu prepozna cestne oznake in vas preko vibracij volana opozori, če pri hitrosti nad pribl. 70 km/h vozilu grozi nenamerna zapustitev voznega pasu. Pri vklopljenem smerniku, torej pri namerni menjavi voznega pasu, se opozorilo ne izvaja.
 

Medtem ko opozorilo pred naletom s funkcijo rahlega zaviranja v mestu prepoznava vozila, se opozorilo o zaznanem pešcu s funkcijo rahlega zaviranja v mestu odziva na pešce. Če spredaj vozeče vozilo močno zavira, BMW pri aktiviranem opozorilu pred naletom takoj reagira. Postopoma, najprej z opozorilnim simbolom, nato z utripanjem opozorilnega simbola in zvočnega piska, na koncu, pri hitrosti do 60 km/h, pa z odločnim zaviranjem. Opozorilo o zaznanem pešcu, ki deluje pri hitrosti med 10 in 60 km/h, posreduje pri resni nevarnosti enostopenjsko opozorilo. Če sistem sproži opozorilo pred grozečim trkom, se zavore hkrati prednastavijo na hitro odzivnost. V sili sistem aktivira zavore. V mraku in megli lahko pride do omejitve delovanja sistema.

iDrive Touch.

Z upravljalnikom iDrive Touch lahko sistem iDrive udobno upravljate z eno roko. Po zaslugi v upravljalniku integrirane sledilne ploščice, lahko npr. naslovne podatke za navigacijski sistem udobno vnesete preko lastnega rokopisa. Poleg tega lahko prikličete številne funkcije, nastavitve in brskate po seznamih. Upravljanje poteka enostavno in intuitivno s pomočjo otipa – ravno za vas kot voznika je to pomembna razbremenitev, saj se vaša koncentracija na dogajanje v prometu pri upravljanju le komaj odvrne. Vse funkcije, ki se upravljajo preko upravljalnika, se lahko udobno spremljajo na nadzornem prikazovalniku.