POOBLASTITE ZANESLJIVEGA POMOČNIKA.

Asistenčni sistemi za voznika BMW ConnectedDrive v BMW serije 5 Gran Turismo.

Med vožnjo vas podpirajo številne tehnologije in vam na različne načine zagotavljajo udobje ter varnost na najvišji ravni. Tako se lahko osredotočite na pomembne stvari v življenju – brezskrbni užitek v vožnji.

BMW HEAD UP PROJEKTOR.

Barvni BMW Head Up projektor projicira vse pomembne informacije za vožnjo neposredno v voznikovo vidno polje, kar mu omogoča popolno koncentracijo na vožnjo. Prikaz vključuje podatke, kot so trenutna hitrost in – odvisno od opreme – navigacijski napotki, Speed Limit Info s prikazom prepovedi prehitevanja, telefonski in razvedrilni seznami, skupaj z informacijami in opozorili različnih asistenčnih sistemov za voznika. Ikone, ki se projicirajo na vetrobransko steklo, se prikažejo v barvah in z visoko ločljivostjo. Slika projekcije se prikaže, kot da bi se nahajala pribl. 2,3 m pred vozilom. To omogoča, skupaj z optimalno postavitvijo, da se informacije zaznajo hitro, udobno in z minimalnim odvračanjem pozornosti. Svetlost projekcije se avtomatsko prilagodi zunanjim svetlobnim pogojem. Na voljo sta dnevni in nočni prikaz, lahko pa se nastavi tudi višina prikaza. Hkrati lahko voznik sam izbere, katere informacije naj se prikažejo poleg trenutne hitrosti in opozoril asistenčnih sistemov za voznika.

ASISTENT PRI ZASTOJU.

ASISTENT PRI ZASTOJU.

Asistent pri zastoju v monotonih prometnih razmerah razbremeni voznika. Sistem omogoča, da v gostem prometu pri hitrosti do 60 km/h „križarite“ in se tako sproščeno prebijete skozi zastoj. Asistent avtomatsko ohranja želeno razdaljo do spredaj vozečega vozila in avtonomno nadzoruje hitrost vozila vse do popolne zaustavitve, medtem ko aktivno posega v krmilni mehanizem. Vozilo lahko tako ostane na svojem voznem pasu, dokler ima voznik vsaj eno roko na volanu. Po popolni zaustavitvi do 30 sekund na mestu vozilo samodejno spelje naprej in nadaljuje vožnjo. To pomeni naslednji korak na poti do visokoavtomatizirane vožnje.

Upravljalnik iDrive Touch.

Z upravljalnikom iDrive Touch s sledilno ploščico lahko sistem iDrive udobno upravljate z eno roko. Po zaslugi v upravljalniku integrirane sledilne ploščice lahko na primer naslovne podatke za navigacijski sistem udobno vnesete z lastnim rokopisom. Poleg tega lahko prikličete številne funkcije, izvajate nastavitve in listate skozi sezname. Upravljanje poteka enostavno in intuitivno s pomočjo otipa – prav za vas kot voznika je to pomembna razbremenitev, saj se vaša koncentracija na dogajanje v prometu pri upravljanju le komaj odvrne. Vse funkcije, ki se upravljajo prek upravljalnika, lahko udobno spremljate na nadzornem prikazovalniku.

BMW NIGHT VISION Z DYNAMIC LIGHT SPOT.

Izvrstna vidljivost tudi ponoči: BMW Night Vision z Dynamic Light Spot prepozna osebe in velike živali v temi že od daleč – in jih ciljno osvetli.
Kamera s toplotno sliko v sprednji rešetki v obliki dvojne ledvičke posreduje slike oseb in živali neposredno na nadzorni prikazovalnik.
Inteligentni zgodnji opozorilni sistem z usmerjenim žarkom: ko dolga infrardeča luč v temi zazna pešce ali večje živali, sistem nanje usmeri dva snopa Dynamic Light Spot z ločenim upravljanjem, brez neprijetne zaslepitve. Tako voznik kot osvetljena oseba s pomočjo luči prejmeta zelo učinkovito opozorilo pred morebitno nevarno situacijo.
Dodatna opozorila prejme voznik pri aktivirani toplotni sliki v kombiniranem instrumentu ali prek barvnega BMW Head Up projektorja. Pri resni nevarnosti zaradi zaznanih oseb ali živali hkrati zadoni opozorilni pisk in zavore se nastavijo v najvišjo pripravljenost za zaviranje.
BMW Night Vision z Dynamic Light Spot je inovacija iz BMW ConnectedDrive.

BMW SELECTIVE BEAM.

Z BMW Selective Beam postanejo nočne vožnje še prijetnejše in varnejše. Kajti ta oprema vam omogoča najboljšo vidljivost v temi, brez zaslepitve drugih voznikov.
BMW Selective Beam zazna druge udeležence v prometu in jih ciljno izvzame iz svetlobnega snopa dolgih luči. Dolžina svetlobnega snopa več kot 400 m skrbi za pravočasno prepoznavanje nevarnosti in izboljšano ohranjanje smeri vožnje.

PARKIRNI ASISTENT.

Parkirni asistent olajša parkiranje vzporedno s cestiščem. Sistem neodvisno od aktiviranja izmeri parkirna mesta pri vožnji mimo z majhno hitrostjo (pod 35 km/h) in pri maksimalni oddaljenosti 1,5 m do vrste parkiranih vozil.
Ko sistem najde dovolj velik parkirni prostor, voznik vklopi le smernik in parkirni asistent prevzame obračanje volana. Medtem voznik spremlja postopek parkiranja s pomočjo ustrezne izbire prestave, dodajanja plina oz. zaviranja. Pri tem sistem vozniku posreduje navodila na nadzornem prikazovalniku in dodatna zvočna opozorila. Rezultat: sproščeno parkiranje v vsakem trenutku z dodatno mero varnosti.

SISTEMI S KAMERO.

Nadzor razdalje pri parkiranju (PDC), Surround View, vzvratna kamera: pri manevriranju ohranite pregled nad neposredno okolico vozila. Nadzor razdalje pri parkiranju (PDC) spredaj in zadaj posreduje vidna in zvočna opozorila, da lahko parkirate varno in udobno.
Surround View na nadzornem prikazovalniku vaše vozilo prikaže s projekcijo od zgoraj. V tej opremi vključen sistem Side View skrbi za boljši pregled pri vključevanju na nepreglednih odsekih. Vzvratna kamera omogoča boljši pregled pri vzvratnih vožnjah v parkirni prostor v okviru hitrostnega območja pod 20 km/h.

ACTIVE PROTECTION.

Active Protection je preventivna zaščita potnikov iz BMW ConnectedDrive.


Že po pripenjanju varnostnega pasu se sprednja pasova pri speljevanju enkrat avtomatsko prednapneta. Če pride do kritičnih voznih razmer, se po potrebi varnostna pasova na sprednjih sedežih prednapneta reverzibilno, pri komfortnih sedežih se naslonjalo sovoznikovega sedeža in naslonjala zadaj vrnejo v pokončni položaj in zaprejo se bočna okna in – če je na voljo – drsna streha. Med kritične vozne razmere se npr. šteje zasilno zaviranje voznika ali močno podkrmiljenje ali prekrmiljenje vozila.
 

Pri opremi z opozorilom pred naletom ali opozorilom pred naletom s funkcijo rahlega zaviranja se lahko, znotraj sistemskih omejitev, zaznajo tudi grozeči trki s spredaj vozečimi ali ustavljenimi vozili.

 

V primeru trka lahko sistem vozilo v določenih nezgodnih okoliščinah avtomatsko zavira do popolne zaustavitve brez posredovanja voznika. S tem se lahko zmanjša tveganje verižnega trka in njegovih posledic.

 

Asistent za ohranjanje pozornosti voznika zazna naraščajočo nepozornost ali utrujenost voznika pri dolgih, monotonih vožnjah. Če zazna znake utrujenosti ali nepozornosti voznika, se na nadzornem prikazovalniku prikaže opozorilo s priporočilom za premor.