NEPOZABNO DOŽIVETJE.

Vozna dinamika BMW serije 5 Gran Turismo.

Neprimerljiva dinamika je tisto, kar si delijo vsa vozila BMW. V BMW serije 5 Gran Turismo je ta značilnost še posebej otipljiva – vsak prevoženi kilometer je priložnost, da doživite užitek v vožnji.

PODVOZJE.

Občutite lahko športni užitek v vožnji, ki ga podvozje BMW serije 5 Gran Turismo prenaša s ceste neposredno do vašega volana, pri čemer zagotavlja varnost in udobje na visoki ravni. Obenem zanesljivo izpolnjuje različne zahteve: čeprav je tako togo, je udobno, dinamično in varno. To omogočata razporeditev teže v razmerju 50 : 50 med premami in popolna usklajenost med komponentami.
Zadnja prema iz aluminija izolira vibracije s ceste od motorja in omogoča več prenosa moči in udobja. Ta značilnost se lahko še dodatno dodela z integralnim aktivnim krmiljenjem v okviru dodatne opreme. Sprednja prema z dvojnimi prečnimi vodili zagotavlja tesen oprijem koles s cestiščem. Aluminijasta struktura odpravlja odvečno težo, medtem ko povečuje togost. S tem se poveča pasivna varnost in se obsorbirajo sile v primeru trka ter se omogoči polno udobje tudi pri športnem manevriranju.

 • Samonastavitveno podvozje v okviru osnovne opreme

  Samonastavitveno podvozje v okviru osnovne opreme BMW serije 5 Gran Turismo uravnovesi razlike v višini med sprednjo in zadnjo premo s pomočjo zračnega vzmetenja. Senzorji na zadnjih kolesih merijo razdaljo med karoserijo in cesto. Glede na tovor in vozno situacijo se prostornina zraka v vzmeteh ustrezno prilagodi. Tako imate tudi pri prevozu težkega tovora vedno na voljo polno agilnost in varnost vožnje.

 • Dinamični nadzor blažilnikov in Adaptive Drive

  Dinamični nadzor blažilnikov v okviru dodatne opreme lahko prilagodi vožnjo glede na vsakovrstne razmere na cesti. Poleg osnovne nastavitve Comfort lahko blažilnike z načinom Comfort+ nastavite prav posebej udobno, s čimer odpravite nezaželene premike vozila na neravnih površinah.
  Adaptive Drive v okviru dodatne opreme združuje dinamični nadzor blažilnikov z aktivno stabilizacijo nihanja okoli vzdolžne osi Dynamic Drive. Senzorji v vašem BMW neprestano nadzirajo hitrost vožnje, položaj volana in vzdolžne ter prečne sile na karoserijo. Z uporabo teh podatkov sistem natančno prilagodi stabilizatorje in blažilnike ter hitro in natančno spreminja njihove nastavitve. S tem se zagotovijo preciznejše krmiljenje, krajše zavorne razdalje in povečano udobje vožnje.

8-STOPENJSKI MENJALNIK STEPTRONIC.

8-STOPENJSKI MENJALNIK STEPTRONIC.

8-stopenjski menjalnik Steptronic omogoča večje udobje prestavljanja in vozno udobje, saj so razmiki med prestavami krajši, skoki vrtilne frekvence pa se kar najbolj omejijo. S tem se največje udobje združi z odlično dinamiko in manjšo porabo goriva. Prestave lahko pretikate tudi ročno z uporabo prestavne ročice.

INTEGRALNO AKTIVNO KRMILJENJE.

Integralno aktivno krmiljenje za vozila z zadnjim pogonom združuje krmiljenje za zadnji kolesi s spremenljivim prestavnim razmerjem volana na sprednji premi. Pri hitrostih do pribl. 60 km/h se zadnji kolesi krmilita v nasprotni smeri kot sprednji. S tem občutna krajša medosna razdalja izboljša okretnost in agilnost. Pri hitrostih nad pribl. 60 km/h pa se zadnji kolesi krmilita v enaki smeri kot sprednji. Medosna razdalja se tako intuitivno podaljša, kar izboljša stabilnost vožnje in udobje – zlasti pri hitri in nenadni menjavi voznega pasu.

STIKALO ZA URAVNAVANJE VOZNE DINAMIKE.

Stikalo za uravnavanje vozne dinamike vam daje izbiro: uporabite gumb na sredinski konzoli in aktivirajte želeni način. S pomočjo načina Comfort s standardnima nastavitvama motorja in menjalnika preklopite v varčni način ECO PRO ali način Sport, ki omogoča še bolj dinamično vožnjo. Katera nastavitev je trenutno aktivirana, lahko kadar koli vidite pod merilnikom hitrosti.

 • Način ECO PRO

  Varčen način ECO PRO skrbi za to, da se značilni diagram pedala za plin in strategija delovanja ogrevanja/klime inteligentno prilagodita. Nasveti ECO PRO pomagajo, da se izpopolni obnašanje vozila med vožnjo. Bonusni domet pa voznika obvešča, koliko dodatnih kilometrov se pridobi z varčno vožnjo v načinu ECO PRO.
  Način ECO PRO zniža – odvisno od individualnih voznih lastnosti – porabo goriva do 20 odstotkov. Nadaljnjih pet odstotkov varčevalnega potenciala omogočajo dodatne funkcije „jadranja“, asistent za predvidevanje poti in ECO PRO Route, ki so mogoče samo v kombinaciji z menjalnikom Steptronic in navigacijskim sistemom Professional. Varčevalni potencial je določen v skladu z interno študijo BMW o porabi goriva.

 • Asistent za predvidevanje poti

  Asistent za predvidevanje poti predvideva, s pomočjo navigacijskega sistema Professional najnovejše generacije, lokalne danosti in posreduje ustrezne nasvete za vožnjo precej pred tem, preden voznik prepozna razmere na cesti. Če je za naslednjim ovinkom začetek kraja ali omejitev hitrosti, sistem že pred ovinkom priporoča, da voznik odvzame plin in čim učinkoviteje prilagodi hitrost.

 • ECO PRO Route in "jadranje"

  Za varčno porabo goriva skrbi tudi ECO PRO Route. Glede na obseg prometa, individualne vozne lastnosti in krajevne okoliščine nudi izpopolnjeno pot za največjo učinkovitost. Če želite slediti temu priporočilu, se lahko sami odločite na podlagi prikazanega varčevalnega potenciala.
  S funkcijo „jadranja“ (samo za menjalnik Steptronic) se vozilo premika s hitrostjo do 160 km/h po cesti, takoj ko voznik odvzame plin in ne zavira in v kolikor asistent za predvidevanje poti ne predvidi nobene učinkovite prilagoditve hitrosti.

 • Način Sport

  Na drugi strani se vozilo v načinu Sport odziva bolj neposredno in omogoča še bolj športno vožnjo. Prednastavljena konfiguracija vodi k – v primerjavi z osnovno nastavitvijo – občutno bolj športni interpretaciji nastavitev pogona in podvozja. Motor se odziva z večjo spontanostjo. V kombinaciji z 8-stopenjskim športnim menjalnikom Steptronic so točke vklopa zaznamovane občutno bolj športno. Pri opremi s prilagodljivim podvozjem je podvozje v načinu Sport uglašeno občutno bolj športno. Servotronic in spremenljivo športno krmiljenje zmanjšata podporo krmilne sile.

BMW xDrive.

BMW xDrive.

Inteligentni sistem štirikolesnega pogona BMW xDrive se odlično prilagaja zahtevnim razmeram na cesti, s tem da stalno nudi najboljšo trakcijo. Z xDrive in dinamičnim nadzorom stabilnosti (DSC) ostane BMW stabilno na svojem voznem pasu in ohranja smer vožnje. xDrive predčasno porazdeli pogonsko moč – krmiljena s pomočjo senzorjev DSC – med premama tako, da se prekrmiljenje ali podkrmiljenje v ovinkih odpravi pravočasno in s tem poveča stabilnost ohranjanja smeri vožnje. Obenem zagotovi hitro in varno pospeševanje tudi na spolzkih ali strmih delih ceste. DSC mora v kritičnih razmerah na cesti posegati redkeje. BMW xDrive učinkovito združuje prednosti vsekolesnega pogona – trakcija, stabilnost ohranjanja smeri vožnje in varna vožnja – z značilno agilnostjo BMW.