MANJ VIROV. VEČ UŽITKA V VOŽNJI.

BMW EfficientDynamics v BMW serije 5 Gran Turismo.

Vsako vozilo BMW serije 5 Gran Turismo vsebuje paket ukrepov in tehnologij BMW EfficientDynamics, ki znatno zmanjšajo porabo goriva in škodljivih emisij – za še več užitka v vožnji.

BMW 520d.

4-valjni dizelski motor BMW TwinPower Turbo razvije svojo impresivno moč 135 kW (184 KM) iz 2,0-litrske delovne prostornine. Ta združuje neposredno vbrizgavanje goriva preko skupnega voda in turbopolnilnik s spremenljivo geometrijo turbinskih lopatic ter z največjim navorom 380 Nm pri 1750 do 2750 vrt/min pospeši z mesta do 100 km/h v 8,9 s in doseže največjo hitrost 215 km/h. Učinkovita povprečna poraba: 5,7 do 5,5 l/100 km pri emisijah CO2 149 do 144 g/km.

NAČIN ECO PRO.

Način ECO PRO, če je izbran, z osredotočenostjo na največjo učinkovitost in glede na individualne vozne lastnosti omogoča zmanjšanje porabe do 20 odstotkov, kot je pokazala interna študija BMW o porabi goriva.
Nadaljnjih pet odstotkov varčevalnega potenciala omogočajo dodatne funkcije jadranja (samo z menjalnikom Steptronic), asistent za predvidevanje poti in ECO PRO Route. Na ta način se izpopolnijo pedalo za plin, značilni diagram menjalnika in točke vklopa prestav, hkrati pa se inteligentno prilagodi strategija sistema ogrevanja/klime. Nadzorni prikazovalnik vam kaže, kateri ukrepi BMW EfficientDynamics trenutno zmanjšujejo porabo goriva. Pri tem, glede na vozne razmere, prejmete nasvete ECO PRO za varčno vožnjo.

  • "Jadranje"

    Naslednja lastnost načina ECO PRO je funkcija jadranja v povezavi z menjalnikom Steptronic: ko voznik v hitrostnem območju med 50 km/h in 160 km/h odvzame plin in ne zavira, sistem loči motor in vozilo se premika brez pogona oz. „jadra“.

  • Asistent za predvidevanje poti

    Posebej inovativen poudarek načina ECO PRO predstavlja asistent za predvidevanje poti v povezavi z navigacijskim sistemom Professional. Na podlagi podatkov navigacijskega sistema prepozna ovinke, začetke krajev, krožni promet, križišča, omejitve hitrosti in avtocestne izvoze znotraj poteka poti in vam lahko tako daljnovidno posreduje nasvete za predčasen odvzem plina.

  • ECO PRO Route

    Način ECO PRO vključuje tudi ECO PRO Route, ki v kombinaciji z novo generacijo navigacijskega sistema Professional na osnovi različnih parametrov, kot so individualni slog vožnje, pa tudi trenutne prometne razmere in stanje na cesti, izračuna najučinkovitejšo pot. Potovalni računalnik vam prikazuje tudi bonusni domet, in sicer koliko dodatnih kilometrov ste pridobili z uporabo načina ECO PRO.

TEHNOLOGIJA BMW EFFICIENTDYNAMICS.

Motorji BMW so od nekdaj pred časom, saj so že od leta 1917 ključna kompetenca proizvajalca BMW. V BMW serije 5 Gran Turismo to dokazujejo še posebej učinkovito. Z izvrstno zmogljivostjo, spontano odzivnostjo in zgledno mirnim tekom, s čemer izpolnjujejo najvišje standarde za kultivirano vozno udobje.
Gotovost v prihodnosti zagotavlja tudi serijska tehnologija BluePerformance pri vseh dizelskih motorjih: po zaslugi te tehnologije se emisije dizelskega pogona lahko še izpopolnijo. Poleg komponent, kot sta filter za dizelske delce in oksidacijski katalizator, zbiralni katalizator za Nox skrbi za dodatno zmanjšanje dušikovih oksidov v izpušnem plinu. Poleg tega se uporablja druga različica razgradnje dušikovih oksidov: katalizator SCR (SCR = Selective Catalytic Reduction) z vbrizgom AdBlue. Kemična reakcija, ki se sprosti z vbrizgom raztopine sečnine AdBlue, skrbi za to, da se izpust dušikovega oksida občutno zmanjša. S tem se dolgoročno vozite v enem najčistejših dizelskih vozil na svetu, ki z dosledno zmanjšanim izpustom onesnaževal izpolnjuje predpise strogega emisijskega standarda EU6.

REGENERACIJA ZAVORNE ENERGIJE.

Vsako zaviranje sprošča kinetično energijo, ki je v vozilih dolgo časa ostajala neizkoriščena. Regeneracija zavorne energije izrablja ta doslej neizkoriščeni potencial in proizvaja električni tok iz sproščene potisne energije, ki nastane, ko voznik odvzame plin ali zavira. S tem se polni akumulator. Po zaslugi tega inteligentnega sistema za upravljanje energije neprekinjeno obratovanje alternatorja ni več potrebno in generator se razbremeni. Rezultat: manjša poraba goriva in večja moč – povsem v duhu BMW EfficientDynamics.

FUNKCIJA AUTO START STOP.

Funkcija Auto Start Stop skrbi za to, da se gorivo porablja le takrat, ko se vaše vozilo vozi. Pri postankih, npr. pred semaforjem ali v počasi premikajočem se prometu, funkcija Auto Start Stop izkoristi svoj varčevalni potencial in enostavno izklopi motor, takoj ko je vozilo v prostem teku in ko voznik sprosti pedal za sklopko (ročni menjalnik) oz. ko vozilo zavira do popolnega mirovanja (menjalnik Steptronic).
Prikaz v informacijskem zaslonu kaže, kdaj je funkcija aktivna. Pri pritisku sklopke (ročni menjalnik) oz. sprostitvi zavornega pedala (menjalnik Steptronic) se motor v delčkih sekunde ponovno avtomatsko zažene, tako da lahko vožnjo nadaljujete hitro in brez zamude.
Vozno udobje in varnost ne sklepata nobenih kompromisov, saj se funkcija ne izvaja, če motor ni dosegel optimalne delovne temperature, če klima v notranjosti ni v želenem temperaturnem območju, če je stanje napolnjenosti akumulatorja prešibko ali če se premika volan. Osrednja krmilna enota zažene motor po potrebi tudi med postankom. Npr., če se vozilo začne premikati ali pri zarošenem vetrobranskem steklu. Po želji se lahko funkcija Auto Start Stop s pritiskom na tipko kadar koli deaktivira.