BMW IPERFORMANCE. ELEKTRIZIRAN OBČUTEK VOŽNJE.

BMW serije 7 iPerformance.

BMW IPERFORMANCE. ELEKTRIZIRAN OBČUTEK VOŽNJE.

BMW serije 7 iPerformance.

Doseg in zmogljivost motorja BMW TwinPower Turbo združena z učinkovitostjo elektromotorja: BMW serije 7 s tehnologijo eDrive iz BMW EfficientDynamics (BMW 740e, 740Le in 740Le xDrive) združuje najboljše iz dveh svetov. Rezultat je bistveno manjša poraba goriva pri ravno tako nizkih emisijah. In obnašanje vozila med vožnjo, ki udobje in dobro počutje v BMW serije 7 naredi še bolj doživeta.
Modeli BMW eDrive, to so 740e, 740Le in 740Le xDrive, na voljo od 2016. Podatki so začasne, še ne uradno potrjene vrednosti.

BMW IPERFORMANCE. ELEKTRIZIRAN OBČUTEK VOŽNJE.BMW serije 7 iPerformance.

Doseg in zmogljivost motorja BMW TwinPower Turbo združena z učinkovitostjo elektromotorja: BMW serije 7 s tehnologijo eDrive iz BMW EfficientDynamics (BMW 740e, 740Le in 740Le xDrive) združuje najboljše iz dveh svetov. Rezultat je bistveno manjša poraba goriva pri ravno tako nizkih emisijah. In obnašanje vozila med vožnjo, ki udobje in dobro počutje v BMW serije 7 naredi še bolj doživeta.
Modeli BMW eDrive, to so 740e, 740Le in 740Le xDrive, na voljo od 2016. Podatki so začasne, še ne uradno potrjene vrednosti.

KONCEPT VOZILA.

Limuzina luksuznega razreda BMW z najnižjimi vrednostmi porabe in polnimi vozno-dinamičnimi lastnostmi v vseh režimih vožnje. BMW serije 7 z eDrive s svojim udobjem in dinamiko izpolni vsa pričakovanja. Napis “eDrive” na C-stebričkih kaže na inovativno pogonsko tehnologijo vozila. Kar ga še posebej odlikuje, je doseg v izključno električnem režimu. Razdalje do pribl. 40 km (37 km z xDrive) lahko lokalno prevozi brez emisij in porabe goriva. Celo pri kombiniranem obratovanju pogona znaša vrednost emisij CO2 pri BMW serije 7 z eDrive le 49 g/km (53 g/km z xDrive). Visokonapetostna baterija je varno vgrajena pod sedeži zadaj, s tem pa je v 420 l velikem prtljažniku dovolj prostora tudi za nepriročno prtljago. Pionirski koncept vozila, ki mu ni para.

INDIVIDUALNO OBNAŠANJE VOZILA MED VOŽNJO.

BMW serije 7 z eDrive ima kot priključni hibrid na voljo različne režime pogona, s katerimi lahko voznik pomembno vpliva na realno porabo. Ta je po eni strani odvisna od izbire načina vožnje – po drugi pa od osebnega sloga voznika. Če je baterija popolnoma napolnjena, se lahko razdalja do 40 km (37 km z xDrive) prevozi povsem električno, preden se vklopi bencinski motor BMW TwinPower Turbo za optimalno učinkovitost in doseg.

POGON.

POGON.

BMW serije 7 z eDrive poganjata močan 4-valjni bencinski motor BMW TwinPower Turbo in visoko učinkovit elektromotor. Sistemska moč znaša 240 kW (326 KM) s kombinirano sistemsko porabo 2,1 l/100 km (2,3 l/100 km/h z xDrive)*. Inteligentni sistem štirikolesnega pogona BMW xDrive skrbi za optimalno trakcijo. Iz kombinacije tehnologij BMW EfficientDynamics je nastalo inovativno vozilo, ki je varčno v porabi in hkrati nudi polno dinamiko in stabilnost pri vseh razmerah na cesti.
* Predčasne, še ne uradno potrjene vrednosti za porabo in emisije CO2, ki veljajo glede na izbrano velikost pnevmatik.

 • 4-valjni bencinski motor BMW TwinPower Turbo

  4-valjni bencinski motor BMW TwinPower Turbo jamči maksimalen užitek v vožnji s temperamentnim razvojem moči in spontano odzivnostjo že v nizkem območju števila vrtljajev, hkrati pa se predstavlja izredno varčno in z malo škodljivimi snovmi.
  4-valjni bencinski motor ima vse visoko razvite komponente moderne konstrukcije motorja. Za izboljšanje dinamike in gospodarnosti BMW stavi na tehnologijo TwinPower Turbo s popolnoma spremenljivim krmiljenjem ventilov Valvetronic, vklj. spremenljivo krmiljenje odmikalne gredi dvojni VANOS, in neposrednim vbrizgavanjem bencina. S tem motor pri vseh obremenitvah obratuje z optimalnim izkoristkom in zelo varčno. Motor iz družine motorjev EfficientDynamics razvije nazivno moč 190 kW (258 KM) in največji navor 400 Nm.

 • Elektromotor

  Tekočinsko hlajeni elektromotor priključnega hibrida je integriran v menjalniku vozila. Motor razvije nazivno moč 83 kW (113 KM) pri največjem navoru 250 Nm. Povsem električna vožnja je možna do razdalje 40 km* (37 km z xDrive*). Največja hitrost v električnem režimu vožnje je omejena na 120 km/h.

  Ko voznik odvzame plin, elektromotor, ki ga poganjajo kolesa, obratuje kot generator in s tem kinetično energijo pretvori v elektriko, kar se imenuje rekuperacija. Še višja stopnja rekuperacije se doseže pri zaviranju. Do določenega pritiska zavornega pedala vozilo upočasnjuje le prek elektromotorja, ki s tem v električni tok pretvori še več kinetične energije. Ta brezplačno nazaj pridobljena energija se lahko nato preko elektromotorja ponovno uporabi za pogon ali oskrbo drugih porabnikov z električnim tokom. S tem se zmanjša poraba goriva in občutno izboljša učinkovitost pogona.

  * Navedene, še ne uradno potrjene vrednosti se nanašajo na 17 oz. 18'' pnevmatike z majhnim kotalnim uporom.

 • Visokonapetostna baterija

  Visokonapetostna baterija v BMW 740e/Le je varno in z varčno izrabo prostora nameščena pod zadnjo sedežno klopjo. S tem je prtljažnik v primerjavi s konvencionalno gnanim modelom omejen (420 l).

  Baterija se lahko polni s pomočjo polnilnega kabla v vozilu, npr. na običajni gospodinjski vtičnici z napetostjo 230 voltov ali javno dostopni polnilni postaji. Med vožnjo deluje elektromotor tudi kot generator in lahko kinetično energijo pretvori v elektriko (rekuperacija), ki se nato shrani v baterijo.

  Zaradi litij-ionske tehnologije razpolaga tekočinsko hlajena visokonapetostna baterija z visoko energijsko gostoto pri sorazmerno kompaktnih merah. S kapaciteto 9,2 kWh po potrebi kratkotrajno daje na razpolago do 83 kW (113 KM) za obratovanje elektromotorja. Polna napolnjenost baterije omogoča pri BMW 740e/Le povsem električen doseg do 40 km* (37 km z xDrive*) km in največjo hitrost v električnem režimu 120 km/h.

  * Navedene, še ne uradno potrjene vrednosti se nanašajo na 17 oz. 18'' pnevmatike z majhnim kotalnim uporom.

INTELIGENTNO UPRAVLJANJE ENERGIJE.

Inteligentno upravljanje energije sodi k bistvenim stebrom koncepta BMW eDrive. Ta sistem koordinira součinkovanje vseh pogonskih komponent, da se najboljša možna učinkovitost združi z visoko vozno dinamiko. Z daljnovidno strategijo delovanja inteligentno upravljanje energije izpopolni izkoristek hibridnega pogona. Za to se na primer s pomočjo razpoložljivih navigacijskih podatkov identificirajo odseki poti in vozne situacije, ki so najbolj primerne za uporabo elektromotorja oz. polnjenje visokonapetostne baterije. Situacije, kjer bi zgorevalni motor obratoval z majhnim izkoristkom, sistem prepreči z dvigom v višje območje obremenitve z boljšim izkoristkom. Motor z notranjim zgorevanjem pri tem proizvaja dodatno moč. Ta se uporabi za to, da se preko elektromotorja/generatorja proizvaja električni tok za baterijo, ki se kasneje koristi za električno vožnjo ali učinkovito podporo motorju z notranjim zgorevanjem. Poleg tega sistem upravlja elektromotor/generator, da v potisnem pogonu in pri zaviranju kinetično energijo pretvori v elektriko. V kombinaciji z načinom ECO PRO inteligentno upravljanje energije, po potrebi in dosledno, naravna vse sisteme vozila, vklj. pomožne komponente in komfortne funkcije, na visoko učinkovitost.
Preko tipke eDrive lahko voznik izbira med tremi električnimi načini pogona: pri zagonu vozila je standardno aktiven (hibridni) način AUTO eDrive. Način MAX eDrive omogoča povsem električno vožnjo do hitrosti 120 km/h. V načinu Battery Control se shranjena električna energija prihrani za poznejšo uporabo.

 • Način AUTO eDrive

  Pri zagonu vozila je standardno aktiven AUTO eDrive, to je hibridni način, kjer lahko voznik posebej učinkovit in povsem električen pogon uporablja nadzorovano. V odvisnosti od obremenitve in napolnjenosti električnega zbiralnika lahko vozilo povsem električno vozi do hitrosti 120 km/h. Prikaz merilnika moči v kombiniranem instrumentu voznika obvešča, kakšno električno zmogljivost trenutno prikliče in pri kakšnih dodatnih zahtevah zmogljivosti se avtomatsko vklopi motor z notranjim zgorevanjem.

 • Način MAX eDrive

  V načinu MAX eDrive, to je režimu za povsem električno vožnjo, daje električen pogon na razpolago maksimalno zmogljivost. Voznik lahko koristi kompletno pot pedala za plin, ne da bi se vklopil motor z notranjim zgorevanjem, in vozilo doseže največjo hitrost 120 km/h. Če je potrebna večja zmogljivost, se lahko s pomočjo prestavne ročice ali pritiskom pedala za plin do dna (kickdown) kadar koli vklopi motor z notranjim zgorevanjem.

 • Način Battery Control

  V načinu Battery Control vozilo poganja le motor z notranjim zgorevanjem, medtem ko se baterija polni do določene napolnjenosti, ki jo nastavi voznik. Shranjena električna energija ostane rezervirana recimo za poznejšo električno uporabo.

 • Predvidevanje

  Ko je cilj enkrat vnesen v navigacijski sistem, predvidljivo upravljanje energije analizira načrtovano pot s pomočjo konstantnih podatkov, kot so omejitev hitrosti in informacije v realnem času o aktualnem prometnem stanju. S tem sistem povsem električen režim obratovanja uporablja glede na situacijo, učinkovito in predvsem za odseke poti, kjer se to najbolj izplača: npr. za mestno vožnjo.

POLNJENJE.

Bodisi preko običajne gospodinjske vtičnice bodisi na BMW i Wallbox iz obsežne ponudbe izdelkov in storitev 360° ELECTRIC – polnjenje visokonapetostne baterije ne bi moglo biti bolj enostavno. Za oskrbo z energijo na poti so na voljo številne javne polnilne postaje ChargeNow.

 • Polnjenje doma

  Vozilo se lahko udobno polni doma na običajni gospodinjski 230-voltni vtičnici in je v pribl. 4 urah ponovno na voljo s polno električno kapaciteto. Polnilna vtičnica na vozilu se nahaja za vratci na sprednji levi bočni steni. Za polnjenje je potreben zgolj priložen polnilni kabel, ki je varno in z varčno izrabo prostora spravljen v prtljažniku zadaj levo. Zaradi posebnega tesnila sta polnilna vtičnica in vtič zaščitena pred vremenskimi vplivi. Namesto običajne vtičnice je možna tudi montaža polnilne postaje BMW i Wallbox na steni. Slednja nudi večjo polnilno moč, kar pomeni bistveno krajši čas polnjenja. Napolnjenost visokonapetostne baterije se lahko razpozna na večbarvnem LED svetlobnem obroču ali prikliče preko BMW ConnectedDrive App. V odvisnosti od različnih pogojev, kot npr. jakosti električnega toka na vtičnici, števila aktivnih električnih porabnikov v vozilu med polnjenjem ali uporabe BMW i Wallbox, traja pribl. 2,75 ure, da je prazna visokonapetostna baterija ponovno v celoti napolnjena. Potniški prostor se pri zunanjem polnjenju lahko klimatizira, ne da bi to vplivalo na napolnjenost visokonapetostne baterije. Zaradi visokega deleža električne vožnje se lahko potovalni stroški občutno znižajo.

 • Polnjenje na javni točki

  Poleg na običajnih gospodinjskih vtičnicah doma, se lahko vozilo enostavno in udobno polni (s priloženim polnilnim kablom iz originalne opreme BMW) tudi na poti na javno dostopnih polnilnicah. Tako lahko voznik, npr. po nakupovanju, svojo pot nadaljuje s polno električno kapaciteto brez emisij. Polnilna vtičnica na vozilu se nahaja za vratci na sprednji levi bočni steni. Za polnjenje na gospodinjski vtičnici je potreben zgolj priložen polnilni kabel, ki je varno in z varčno izrabo prostora spravljen v prtljažniku zadaj levo. Za javne polnilnice je potreben polnilni kabel, ki je na voljo v ponudbi originalne opreme BMW. Trajanje polnjena se spreminja glede na različne vplive, kot npr. jakost toka in število aktivnih električnih porabnikov v vozilu. Zaradi posebnega tesnila sta polnilna vtičnica in vtič zaščitena pred vremenskimi vplivi. LED svetlobni obroči na polnilni vtičnici jasno obveščajo o stanju napolnjenosti. Preko navigacijskega sistema in BMW ConnectedDrive App voznik prejme informacije o lokaciji in razpoložljivosti primernih polnilnih postaj.
  Preverjanje pristnosti na polnilni postaji in mesečni obračun zapadlih stroškov za elektriko, lahko npr. potekata tudi preko ločeno razpoložljive kartice ChargeNow storitve mobilnosti ChargeNow v okviru BMW.
  Opomba: uporaba ChargeNow je plačljiva storitev iz ponudbe 360° ELECTRIC.

POVEZLJIVOST.

Vedno povezani s svojim BMW: preko pametnega telefona (iOS ali Android) so poleg BMW Remote Services, kot daljinsko zaklepanje, na voljo tudi specifične hibridne funkcije. S tem imate vedno pregled nad vrednostmi porabe in učinkovitosti svojega BMW serije 7 z eDrive. BMW Services za vsako situacijo, uporabno v vozilu – in zunaj.

 • My BMW Remote App

  My BMW Remote App za priključne hibride za operacijska sistema iOS in Android vam kaže podrobne informacije o aktualnem statusu vašega BMW – npr. lokacijo vozila, napolnjenost baterije in preostali doseg.

  Postopek polnjenja se lahko daljinsko nadzoruje s pomočjo časomera, medtem ko se klimatizacija lahko točno aktivira na daljavo že pred začetkom vožnje. Cilji, tako imenovane interesne točke (POI), in lokacije polnilnih postaj se lahko iz aplikacije povsem enostavno pošljejo neposredno v vozilo.

  My BMW Remote App za priključne hibride meri tudi učinkovitost vsake vožnje in posreduje koristne nasvete o tem, kako se lahko izboljša učinkovitost vozila in s tem poveča doseg.

 • Prednastavitev temperature

  Poleti vstopite v prijetno ohlajen, pozimi pa v prijetno topel avto – klimatizacija na mestu BMW 740e/Le vam to omogoča. Zaradi električnega kompresorja hladilnega sredstva in električnega grelnika deluje avtomatska klimatska naprava skoraj neslišno tudi pri izklopljenem motorju. Trije časi odhoda se lahko individualno nastavijo za sedem dni v tednu.
  Pol ure pred načrtovanim odhodom se ogrevanje, hlajenje in prezračevanje, preko inteligentnega krmilnega sistema uravnajo na izbrano temperaturo. Upravljanje poteka preko upravljalnika iDrive v vozilu ali pametnega telefona s pomočjo BMW ConnectedDrive App. Ob upoštevanju zadostne napolnjenosti visokonapetostne baterije obratuje klimatizacija na mestu neodvisno od tega, če se vozilo preko zunanjega vira ravno polni ali ne.

 • Poraba goriva in emisije CO₂ za modele BMW serije 7 z bencinskim ali dizelskim motorjem*:
  Poraba goriva v l/100 km (kombinirana): 12,6 do 4,5
  Emisije CO₂ v g/km (kombinirane): 299 do 119

  Poraba goriva in emisije CO₂ za modele vozil BMW serije 7 iPerformance**:
  Poraba goriva v l/100 km (kombinirana): 2,3 do 2,1
  Emisije CO₂ v g/km (kombinirane): 53 do 49
  Poraba električne energije v kWh/100 km (kombinirana): 13,0 do 12,5

  Poraba goriva, emisije CO₂ in poraba električne energije za BMW 740Le**:
  Poraba goriva v l/100 km (kombinirana): 2,1
  Emisije CO₂ v g/km (kombinirane): 49
  Poraba električne energije v kWh/100 km (kombinirana): 12,5

  * Vrednosti pri posameznih modelih so začasne, še ne uradno potrjene vrednosti.
  ** Podatki so začasne, še ne uradno potrjene vrednosti.

  Modeli BMW iPerformance 740e, 740Le in 740Le xDrive na voljo od leta 2016.

  Podatki o porabi goriva, emisijah CO₂ in porabi električne energije so odvisni od izbranih velikosti platišč in pnevmatik.

  Vse dodatne informacije lahko najdete v Priročniku o varčnosti porabe goriva, emisijah CO₂ in emisijah onesnaževal zunanjega zraka novih osebnih avtomobilov, ki vam je na voljo brezplačno na vseh pooblaščenih prodajnih mestih in na spletni strani www.BMW.si/emisije.