ZMAGOVALNI ODER. TUDI PRI UČINKOVITOSTI.

BMW EfficientDynamics v BMW M4 Coupé.

Tudi ko gre za učinkovitost, BMW M4 Coupé simbolizira visoko zmogljivost. Inteligentna lahka konstrukcija in ukrepi BMW EfficientDynamics, kot je funkcija Auto Start Stop ali regeneracija zavorne energije, skrbijo za optimalno uporabo virov in s tem dajejo pomemben prispevek moči in vzdržljivosti BMW M4 Coupé. Rezultat ni samo še boljša dinamika, ampak tudi nižja poraba in manj škodljivih snovi.

AERODINAMIKA.

Med seboj usklajeni aerodinamični ukrepi še posebej pri velikih hitrostih izpopolnijo vozno dinamiko, stabilnost in zmožnost nadzora M avtomobila.
Markanten podaljšan sprednji odbijač z odprtinami za zrak vidno uteleša specifičen aerodinamični koncept M avtomobila. Velike vstopne odprtine za zrak tudi pri veliki obremenitvi skrbijo za hlajenje motorja, polnilnega zraka, olja in zavor ter za hlajenje olja za menjalnik pri M DCT. Obe navpični odprtini elementov Air Curtain in bočni odprtini v obliki M škrg z integriranima elementoma Air Breather za zunanjim delom sprednjih okrovov koles, povzročijo pospešen zračni tok v predelu sprednjih koles.
Ta „zračna zavesa“ aerodinamično zapre okrove koles, preprečijo se zračne turbulence in s tem zmanjša zračni upor. Za naslednjo aerodinamično izpopolnitev skrbi t. i. gurney, spojler na zadnjem robu vrat prtljažnika, ki izboljša aerodinamično ravnotežje med sprednjo in zadnjo premo ter zmanjša vzgon. Skupno ukrepi preko svojega preciznega vzajemnega sodelovanja skrbijo za aerodinamično ravnotežje z nezamenljivim M občutkom.

REGENERACIJA ZAVORNE ENERGIJE.

REGENERACIJA ZAVORNE ENERGIJE.

Vsako zaviranje sprošča kinetično energijo, ki je v vozilih dolgo časa ostajala neizkoriščena. Regeneracija zavorne energije izrablja ta doslej neizkoriščeni potencial in proizvaja električni tok iz sproščene potisne energije, ki nastane, ko voznik odvzame plin ali zavira. S tem se polni akumulator. Po zaslugi tega inteligentnega sistema za upravljanje energije, neprekinjeno obratovanje alternatorja ni več potrebno in generator se razbremeni. Rezultat: manjša poraba goriva in večja moč – povsem v duhu BMW EfficientDynamics.

PRIKAZOVALNIK IZBIRE PRESTAVE.

Preko pravočasnega in optimalnega prestavljanja se lahko predvsem v mestnem in medmestnem prometu privarčuje veliko goriva. Optimalno prestavljanje za zmanjšanje porabe – elektronika motorja izračuna, glede na vozne razmere in število vrtljajev motorja, trenutno najučinkovitejšo prestavo in osvetljen puščični simbol v informacijskem zaslonu kaže, kdaj bi bilo lahko vozilo v višji ali nižji prestavi varčnejše na poti. Pri tem se prepoznajo okoliščine močnega pospeševanja, tako da se priporočilo za prestavljanje ustrezno prikaže šele pri višjem številu vrtljajev. Primerjalni testi interne študije BMW so pokazali, da se vozila s prikazovalnikom izbire prestave vozijo z okoli štirimi odstotki nižjo porabo.

FUNKCIJA AUTO START STOP.

Pri začasnih postankih, npr. pred semaforjem ali v počasi premikajočem se prometu, funkcija Auto Start Stop izkoristi svoj varčevalni potencial in enostavno izklopi motor ter s tem zmanjša porabo goriva. Pri pritisku sklopke (ročni menjalnik) oz. sprostitvi zavore (M menjalnik z dvojno sklopko z Drivelogic) se motor v delčkih sekunde ponovno avtomatsko zažene.