SPEKTAKULARNO INOVATIVNA.

Oblika BMW i3.

SPEKTAKULARNO INOVATIVNA.

Oblika BMW i3.

BMW i3 je dosledno trajnostno oblikovano vozilo za urbano okolje v velikem mestu: povsem električno gnan in izdelan po meri zahtev trajnostne mobilnosti brez emisij, uteleša inteligentno obliko premikanja. Vozilo predstavlja celovito usklajen koncept, kjer je vsaka podrobnost izpopolnjena za svoj namen uporabe. Ta pristop se kaže tako pri funkcionalno-dinamični zunanjosti, kot v jasni in reducirani notranjosti.

SPEKTAKULARNO INOVATIVNA.Oblika BMW i3.

BMW i3 je dosledno trajnostno oblikovano vozilo za urbano okolje v velikem mestu: povsem električno gnan in izdelan po meri zahtev trajnostne mobilnosti brez emisij, uteleša inteligentno obliko premikanja. Vozilo predstavlja celovito usklajen koncept, kjer je vsaka podrobnost izpopolnjena za svoj namen uporabe. Ta pristop se kaže tako pri funkcionalno-dinamični zunanjosti, kot v jasni in reducirani notranjosti.

BMW i

OBLIKOVNA FILOZOFIJA.

BMW i3 simbolizira vizionarska vozila in novo razumevanje premium mobilnosti, ki se odlikuje z dosledno usmerjenostjo k trajnostnemu razvoju. Navdihujoča, v prihodnost usmerjena oblika vozil BMW i omogoča, da se ta lahko občuti v številnih fasetah. Avtentično vizualizira inovativno tehnologijo vozila in prenaša vrednote, kot so lahkotnost, varnost in učinkovitost, na obliko zunanjosti in notranjosti. Tako nastane posebna estetika, ki daje vozilom lastno identiteto. Oblika vozil BMW i, ki izvira iz močne želje za trajnostjo in učinkovitostjo, je zelo jasna, reducirana, homogena in hkrati dinamična. Umirjeno oblikovane površine, omejene z nekaj preciznimi robovi, delujejo kot iz enega ulitka. V součinkovanju funkcionalnih podrobnosti in inovativnih rešitev, nastane zelo vznemirljiv oblikovni jezik, ki jasno izraža usmerjenost vozil v prihodnost.

Oblika BMW i3.

Premium trajnost, ki navduši. In navdihne.

OBLIKA ZUNANJOSTI.

Agilna in kompaktna sorazmerja vizualizirajo okretnost BMW i3. Pri pogledu s strani oblikovanje oken in vzdolžnih nosilcev pod vrati ustvarja dinamično obliko. Hkrati tekoča silhueta in dolga medosna razdalja dajeta vtis velikodušne prostornosti v notranjosti že od zunaj, medtem ko kratki previsi karoserije spredaj in zadaj olajšajo parkiranje na zelo omejenem prostoru. Protismerna vrata nudijo udoben dostop do odprto oblikovane notranjosti.
Posebej karakteristična značilnost BMW i3 je tako imenovani Black Belt, ki se razteza od sprednjega dela, vzpenja preko strehe in spušča v zadek vozila. Zaradi optične razdelitve karoserije posreduje zelo lahkoten videz. Za BMW i značilen oblikovni poudarek Streamflow, ki označuje stekajočo se obliko okenskih površin na zadku, nudi odličen panoramski pogled. Velika 19-palčna platišča zmanjšajo zračni upor in skupaj z aerodinamičnimi podrobnostmi skrbijo za najboljšo učinkovitost.

 • Markanten sprednji del

  Sprednji del BMW i3 takoj daje vedeti, da gre za družinskega člana BMW. Na prvi pogled padejo v oči moderno interpretirana ledvička in izrazita LED žarometa (dodatno) z integriranimi dnevnimi lučmi v obliki črke U. Kot namig na električni pogon brez emisij je ledvička popolnoma zaprta, saj dovod hladnega zraka ni več potreben za hlajenje. Glede na barvo zunanjosti je ledvička dodatno poudarjena z modrim barvnim poudarkom BMW i ali Frozen Grey. Sprednji pokrov z odlagališčem spodaj (smartbox) je vedno na voljo v črni barvi visok sijaj.
  Pod ledvičko je nameščen podaljšan sprednji odbijač. Ob strani element sprednjega odbijača omeji vozilo s preciznimi, navpičnimi robovi in s tem poudari stabilno držo BMW i3.

 • Nezamenljiv zadek

  V zadku se kaže visoka funkcionalnost BMW i3. Široko odpiranje nudi optimalen dostop do prtljažnika, medtem ko sta strešna nosilca nameščena pokončno, da se v notranjosti zagotovi čim večja prostornost. Zelo praktičen in za električno vozilo nenavadno velikodušen prtljažnik, se lahko s preklopom naslonjala zadnje sedežne klopi še poveča. Celotna vrata prtljažnika so izdelana iz črne, homogene steklene površine, ki daje zadku BMW i3 zelo kakovosten videz. Na zadnjem oknu sta nameščeni enoti zadnjih luči, ki sta podobno kot sprednja žarometa, oblikovani v obliki črke U: enoti svetita skozi črne steklene površine in delujeta skoraj lebdeče.
  Vedno v barvi vozila lakiran zadnji difuzor optično sklene vtis BMW i3 navzdol in poudari sofisticirano aerodinamiko vozila tudi na zadku. Uokvirjen z odsevniki, širok difuzor krepi vtis močne in stabilne drže.

OBLIKA NOTRANJOSTI.

Specifična oblika arhitekture LifeDrive v BMW i3 odpira popolnoma nove možnosti oblikovanja notranjosti. Ker se zbiralnik energije nahaja na dnu modula Drive, notranjost ni razdeljena s sredinskim tunelom. Celoten modul Life je na voljo kot notranjost, s tem pa odpira čisto novo občutenje prostora z inovativnim, futurističnim vtisom in novo, edinstveno funkcionalnostjo.
V velikodušnem modulu Life v BMW i3 sedijo potniki višje in od zgoraj gledajo na notranje površine. Višji položaj sedenja, tako imenovani semi command, skrbi za dober pregled v mestnem prometu in hkrati olajša dostop do sedežev. Zaradi notranjosti, ki je ne ločuje sredinski tunel, je menjava strani enostavna in, če je potrebno, se lahko udobno izstopa le na eni strani – na ozkih parkiriščih in težko dostopnih mestih velik plus v udobju.

 • Prostostoječ volanski drog in prestavno stikalo

  Prostostoječ volanski drog je značilen element v notranjosti z lahkotnim vtisom. Zaradi zelo reducirano oblikovane instrumentne plošče, volanski drog markantno moli v notranjosti. Vsi za vožnjo pomembni upravljalni elementi, kot so kombinirani instrument, gumb start/stop in tudi prestavno stikalo, se nahajajo na njem. Svetla obloga, ki uokvirja volanski drog, skrbi za enostavno orientacijo voznikovega mesta v smeri naprej. Prestavno stikalo je oblikovano kot vrtljivi gumb, ki se lahko nastavlja naprej in nazaj ter tako prikaže izbrano prestavo: vozilo pelje v smeri, kamor kaže gumb.

 • Uporaba trajnostnih materialov

  Notranjost BMW i3 se odlikuje z vidno uporabo naravnih surovin, kot so vlakna kenafa na oblogah vrat. Rastlina slezenovca je zelo trajnostna in s svojo značilno vlakneno strukturo, ki ostane vidna tudi po obdelavi, poudarja premium pristop BMW i. Nadalje so oblikovalci za usnjeno opremo razvili izključno naravno strojeno usnje s standardno, vrhunsko kakovostjo in haptiko BMW.
  Poleg uporabe naravnih materialov je 25 odstotkov mase uporabljene plastike v notranjosti iz recikliranega materiala ali obnovljivih surovin. Tekstilne prevleke na sedežih so izdelane iz 100 % recikliranih vlaken. S tem se izkoristi dodaten potencial pri zmanjšanju emisij CO2.

SVETOVI OBLIKOVANJA NOTRANJOSTI.

V notranjosti BMW i3 vlada mirna atmosfera oblikovanja Loft. Prvi pogled skozi odprta vrata razkriva osupljivo velikodušno občutenje prostora. Poleg nenavadne arhitekture, inovativni in trajnostni materiali določajo opremo v BMW i3. Tekstilne površine zaradi svojih zvočno izolativnih lastnosti ustvarijo prijetno akustiko v notranjosti in prispevajo k upravljanju s toploto na sedežih. Različice opreme se zavestno odpovedujejo črnim elementom in skupaj s strukturiranimi tekstili skrbijo za svetel in svež vtis, ki odlično sovpada z uporabo naravnih vlaken Tudi površine iz obnovljivih surovin niso črne, ampak se vlakna s svojo strukturo stalno lesketajo preko antracitne površine. Štirje različni, med seboj čudovito usklajeni svetovi oblikovanja notranjosti ATELIER, LOFT, LODGE in SUITE, lepo izpostavijo različne značajske poteze BMW i3 – in to pri 25 % deležu obnovljivih surovin.

 • Atelier

  Osnovna različica opreme ATELIER prepriča s svojim avtentičnim in dragocenim doživljanjem materialov. Pristni in dojemljivi materialni kontrasti podpirajo živahen vtis tega sveta oblikovanja notranjosti. Kombinacija iz blaga Neutronic v barvi Aragaz Grey poudarja modernost notranjosti. Reduciran značaj podpira nežno ukrivljena, mat siva površina na instrumentni plošči, ki hkrati služi kot odlagališče in pokrov armaturnega predala. Modri kontrasti BMW i na sedežih in šivih dodatno podpirajo obrise v notranjosti in svetu oblikovanja notranjosti ATELIER dajejo posebno svežino. Usnjen črn volan z okrasnim poudarkom v barvi Satin Silver čudovito zaokrožuje valenco tega oblikovanja notranjosti.

 • Loft

  Različica opreme LOFT posreduje vtis stilske umirjenosti in ravnotežja. Z naravno sfero iz kenafa lahki elementi ustvarijo prijetno in umirjeno prostorsko atmosfero. Na sedežih in vratih se kombinira moderna, mehka kombinacija blago/Sensatec Electronic v barvi Carum Grey s prijetnim tekstilnim platnom na osnovi 100 % reciklirane surovine. Oblikovanja na sedežnih površinah posnemajo oblikovni jezik BMW i3 in skupaj s precizno umeščenimi modrimi poudarki BMW i na naslonjalu poudarjajo purističen videz tega sveta oblikovanja notranjosti. Različica opreme LOFT ima svetlo armaturno ploščo z inovativno brazdasto strukturo BMW i. Svetla notranjost se vizualno odpira navzgor in s tem posreduje zelo lahkoten in moderen vtis. Za sedeže in zadnjo sedežno klop se uporabljajo materiali, ki imajo lastnosti zelo kakovostne funkcijske prevleke z uravnavanjem temperature. Svetel volan v barvi Carum Grey je lepo poudarjen z okrasnim modrim vložkom BMW i.

 • Lodge

  Utelešenje Next Premium: LODGE združuje moderno visoko kakovost z naravno estetiko. Svetle površine skrbijo za prijazno, odprto atmosfero. Poudarek na volanu je na voljo v barvi Satin Silver. Kombinacija volneno blago/naravno usnje Solaric v barvi Cassia daje notranjosti toplo atmosfero, medtem ko poudarki v barvi Carum Grey posvetlijo notranjost. Zelo kakovostne podrobnosti, kot je z usnjem prevlečena instrumentna plošča, so kombinirane s trajnostnimi elementi, kot sta naravno strojeno usnje in ekskluzivno temperaturno aktivno volneno blago na sedežih, naslonih za glavo in oblogah na vratih. Material poleti hladi, pozimi pa greje. S tem se razbremeni ogrevanje sedeža in prihrani energija, kar se pozitivno odrazi pri dosegu BMW i3. Naslednja ekskluzivna podrobnost je ukrivljena lesena površina na armaturni plošči. Črn les evkalipta z odprtimi porami, ki je certificiran kot 100 % odgovoren do narave v skladu s standardom FSC®, ustvari novo občutenje lesa v notranjosti. Linearen vzorec in uporaba neprekinjenega kosa furnirja poudarjata horizontalno usmerjenost notranjosti.

 • Suite

  SUITE definira premium na novo. Posebno žarišče je na občutni kakovosti kombinacije naravnega usnja Stellaric v barvi Dalbergia Brown iz postopka rastlinskega strojenja, ki se uporabi na instrumentni plošči in sedežih. Ekskluzivno strojenje z ekstraktom oljčnega lista naredi usnje mehko in voljno po videzu in otipu. Šivi lepo poudarjajo ročno izdelavo zelo kakovostnih površin. Namensko uporabljene usnjene površina na oblogah na vratih služijo kot naslon za roko, medtem ko velika okrasna površina iz lesa navduši kot ekskluzivna podrobnost. Črn les evkalipta z odprtimi porami, ki je certificiran kot 100 % odgovoren do narave v skladu s standardom FSC®, vtisne BMW i3 trajnosten, premium značaj. Zaradi uporabe velikega, neprekinjenega kosa furnirja, deluje celotna površina zelo ekskluzivno in kakovostno. Mat galvanski poudarki v celotni notranjosti in okrasni vložek na usnjenem volanu v barvi Satin Silver zaokrožujejo valenco te različice opreme.

TRAJNOSTNI RAZVOJ IN MATERIALI.

Barvno in materialno oblikovanje BMW i kaže značaj blagovne znamke: Next Premium. V ospredju stoji poudarek na naravnosti in modernosti, hkrati pa se ustvari ekskluzivno in inovativno doživljanje notranjosti. BMW i je pionir v novem, s trajnostjo prežetem razumevanju mobilnosti. Zato je v notranjosti BMW i3 močno občutna za znamko značilna interpretacija trajnostnega razvoja, ki zaznamuje premium okolje z novimi in inovativnimi materiali.
Notranjost BMW i3 se odlikuje z vidno uporabo naravnih surovin. Naravna vlakna na bočnih oblogah in instrumentni plošči varčujejo z viri in poudarjajo trajnosten in premium pristop BMW i.

 • Naravno strojeno usnje

  V notranjosti uporabljeno usnje se stroji z naravnim strojilom iz oljčnih listov. Ekstrakt iz listov oljke varuje usnje na naraven način in mu hkrati daje avtentičen, nepopačen videz in nezamenljiv značaj.

 • Certificiran les iz odgovornih virov

  Za instrumentno ploščo se uporablja samo les iz evkalipta, ki se goji pretežno v Evropi in je 100 % odgovoren do narave v skladu s standardom FSC®. S tem se skrajšajo dobavni kanali in zagotovi skrb za trajnost na vseh stadijih proizvodnje. Obdelava z naravnimi materiali ustvari individualno barvilo.

 • Tekstilni materiali z reciklati

  Tekstilne sedežne prevleke so skoraj 100 % izdelane iz recikliranega poliestra, ki se do 34 % proizvaja iz PET. Iz reciklata PET se v posebnem postopku proizvaja zelo kakovostno tapetniško blago, ki navduši s svojo naravno haptiko in izpolnjuje vse zahteve premium materiala. Tudi drugi v notranjosti uporabljeni tekstilni materiali, kot npr. stropna in talna obloga, predpražniki ali obloga prtljažnika, so proizvedeni trajnostno. Poleg značilne oblike ti izdelki z naravnimi prednostmi navdušijo tudi s svojo funkcionalnostjo: zračnost, uravnavanje vlage in temperature.