BMW i

NA KAJ SE LAHKO ZANESETE.

Varnost v BMW i3.

Za BMW i3 je bil razvit poseben varnostni koncept, ki je optimalno prilagojen električnim vozilom. Potniška celica iz zelo trdnih karbonskih vlaken v modulu Drive prav tako nudi optimalno mesto za litij-ionsko visokonapetostno baterijo, kjer je slednja varno zaščitena pred zunanjimi vplivi. Inovativni asistenčni sistemi za voznika pomagajo vozniku, da vedno sprejme pravo odločitev. V sili širok spekter povezanih storitev skrbi za to, da je vaša mobilnost vedno zagotovljena.

ASISTENCA ZA VOZNIKA.

Množica asistenčnih sistemov za voznika v BMW i3 spremeni vožnjo in parkiranje v poseben, brezskrben užitek. Driving Assistant Plus opozori BMW i3 pred grozečimi trki in je v položaju, da v mestnem prometu in zastoju avtomatsko ohranja hitrost in razdaljo do ovire pred seboj. Parkirni asistent spremeni parkiranje v posebej varno otroško igro – po želji čisto brez vaše pomoči.

  • Driving Assistant Plus

    Dodatna oprema Driving Assistant Plus vključuje obsežen paket inovativnih asteničnih sistemov za voznika, s katerimi postane vožnja v BMW i3 posebej varna in udobna. Asistent pri zastoju samostojno upravlja BMW i3 v primeru zastoja do hitrosti 40 km/h. Asistent za uravnavanje hitrosti s funkcijo Stop&Go s kamero stalno ohranja hitrost in razdaljo pri hitrosti od 0 do 140 km/h brez posega voznika. Opozorilo pred naletom z mestno funkcijo zaviranja opozarja pred možno nevarnostjo trka z vozili, medtem ko opozorilo o zaznanem pešcu z mestno funkcijo zaviranja pri zadostni svetlosti opozarja pred grozečimi trki s pešci. Funkcije zaviranja lahko pomagajo, da se nesreče v hitrostnem območju za mestno vožnjo preprečijo oz. da se naletna hitrost občutno zmanjša. Speed Limit Info v kombiniranem instrumentu kaže trenutno zaznano omejitev hitrosti. Asistent za predvidevanje poti, glede na vozno situacijo, posreduje nasvete za predvidljivo in učinkovito vožnjo.

  • Paket parkirnega asistenta

    Paket parkirnega asistenta nudi celovito asistenco za posebej enostavno in brezskrbno parkiranje: z nadzorom razdalje pri parkiranju spredaj, vzvratno kamero zadaj in parkirnim asistentom ni možno le udobno parkiranje s posegi voznika, temveč tudi povsem avtomatsko, kjer BMW i3 samostojno pospeši, zavira in krmili.

KARBONSKA VLAKNA SO STABILNA KOT JEKLO, VENDAR KAR 50 % LAŽJA. IN OKOLI 30 % V PRIMERJAVI Z ALUMINIJEM.

KARBONSKA VLAKNA.

Potniška celica BMW i3, tako imenovani modul Life, je v celoti sestavljena iz karbona (poznanega tudi kot „plastika, ojačena s karbonskimi vlakni“ ali kratko CFRP) –, posebej lahkega in zelo stabilnega materiala, ki v sili izvrstno ščiti vse potnike v vozilu. Doslej je bila proizvodnja in uporaba te surovine za serijsko proizvodnjo vozila enostavno prezapletena. Po več kot desetih letih intenzivnega raziskovalnega in razvojnega dela, BMW Group v sodelovanju s svojim partnerjem SGL Automotive Carbon Fibers, v okviru skupnega podjetja, danes ne proizvaja le karbonskih vlaken in plošč iz karbonskih vlaken, ampak mu to omogoča tudi serijsko proizvodnjo v izdelovanju avtomobilov.

LITIJ-IONSKA VISOKONAPETOSTNA BATERIJA.

Litij-ionska visokonapetostna baterija v modulu Drive v BMW i3 zavzema osrednje mesto vgradnje in je s tem optimalno zavarovana pred vplivi od zunaj. Posebej razvit ogrevalni in hladilni sistem skrbi za čim manjša temperaturna nihanja, kar občutno podaljša življenjsko dobo visokonapetostne baterije.
Battery Guard lastniku BMW i3 nudi podporo pri nadzoru visokonapetostne baterije vozila in ga obvešča, če bi npr. prišlo do odstopanja od načrtovanega postopka polnjenja ali če je luč v vozilu predolgo prižgana.
Za visokonapetostno baterijo obstaja jamstvo za obdobje 8 let ali 100.000 prevoženih km, odvisno od tega, kaj nastopi prej.

ASSISTANCE SERVICES.

Z BMW i Assistance Services široka paleta storitev, ki so bile posebej razvite za električna vozila, že pred začetkom vožnje z BMW i3 skrbi za to, da se v vsaki vožnji lahko uživa čim bolj sproščeno.