SPEKTAKULARNO INOVATIVNA.

Oblika BMW i3.

SPEKTAKULARNO INOVATIVNA.

Oblika BMW i3.

SPEKTAKULARNO INOVATIVNA.Oblika BMW i3.

Vse se je začelo s praznim listom papirja: da smo razmišljali čim bolj daljnosežno, smo morali vozilo postaviti pod vprašaj tako elementarno, kot še nikoli poprej. S tem so se odprla nova vrata, kjer ni bil še nihče. In ker pri sestavljanju vozila šteje vsaka podrobnost, je električna vožnja dobila popolnoma novo obliko. Obliko, ki odraža novo urbano občutenje življenja in je hkrati 100 % funkcionalna za uporabo v mestu. BMW i3 je takoj prepoznaven kot pravi BMW – kako je njegova spektakularna oblika spremenila našo predstavo mobilnosti, postane jasno, ko uzrete zunanjost BMW i3.


Za svojo obliko, ki je hkrati progresivna in trajnostna, je bil BMW i3 nagrajen s številnimi nagradami. Med temi velja izpostaviti nekatera mednarodna priznanja, kot so nagrade IF Gold Product Design, World Green Car in World Car Design Of The Year.

BMW i

OBLIKOVNI KONCEPT.

Skupaj z ekipo razvijalcev, je vodja oblikovanja Benoît Jacob oblikoval revolucionarno obliko vozila, ki je v celoti usmerjena na trajnostno električno mobilnost. Z BMW LifeDrive je bila razvita popolnoma nova arhitektura vozila. Ta je sestavljena iz dveh med seboj neodvisnih enot: modula Life, ki vključuje potniško celico iz karbonskih vlaken, in modula Drive iz aluminija s komponentami podvozja, pogona in visokonapetostne baterije. Hkrati se zlasti v notranjosti kaže njegov edinstveni značaj: inovativni in trajnostni materiali, kot je karbon ali les, niso le vgrajeni v vozilo, ampak so namerno vizualno poudarjeni. S tem doseže BMW i3 nove vrednote, ki so vidne in otipljive.

PUŠČA ZA SEBOJ SEDANJOST: ZUNANJOST BMW I3.

Električna mobilnost je velika prednost: če se oblikuje dosledno od temelja naprej. Na ta način se je lahko v zadek vgradil relativno majhen elektromotor. S tem se zagotovi večji zasuk sprednjih koles, kar olajša parkiranje in izboljša okretnost. Naslednja značilnost trajnostnega koncepta so velike in ozke pnevmatike ter aerodinamična oblika platišč. Ti ukrepi zmanjšajo zračni upor in skrbijo za odličen prenos moči BMW i3 na cesto.

 • Konstrukcija iz karbona

  Naslednji primer je uporaba karbona, ki dopušča bolj odprto oblikovanje potniške celice: s konstrukcijo iz karbona je sredinski B-stebriček integriran v vratih. S tem vrata nudijo vrata s protismernim odpiranjem (Coach Doors) popolnoma neoviran dostop v notranjost. Zaradi nekoliko višjega položaja sedenja in oblikovnega poudarka Streamflow s svojimi stapljajočimi se okenskimi površinami, lahko uživate v panoramskem razgledu.

 • LED žarometi

  Za to, da imate odlično vidljivost tudi ponoči, skrbijo LED žarometi v obliki črke U. Ti so bili oblikovani posebej za BMW i3 in dajejo sprednjemu delu nezamenljivo podobo.

 • Black Belt

  Posebej markantna oblikovna značilnost BMW i3 je tudi Black Belt, ki se razteza od sprednjega pokrova in strehe v zadek. Lepo poudarja inovativno arhitekturo LifeDrive in skrbi, da potniška celica optično deluje še bolj lahka.

 • Ledvička BMW i

  Tudi elektromotor se mora hladiti. Vendar, ker je potreba hlajenja bistveno manjša kot pri vozilih z motorjem z notranjim zgorevanjem, je izvedba značilne ledvičke BMW i zaprte narave. S tem se poudari moderen značaj BMW i3 – še posebej, ker je ta opremljena z barvnim poudarkom.

OBLIKA NOTRANJOSTI.

Funkcionalna prostornost: BMW i3 sprejme svoje potnike z jasnim in celostnim oblikovanjem notranjosti. Vse ima svoj smisel, vsaka podrobnost sledi svojemu namenu z obliko in funkcijo. Hkrati omogoča arhitektura BMW LifeDrive popolnoma novo občutenje prostora z inovativnim, naravnost futurističnim vtisom: voznika in sovoznika ne ločuje noben sredinski tunel. Med bočnimi vrati s protismernim odpiranjem ni nobenega B-stebrička. Notranjost je potnikom na voljo v celoti in že na prvi pogled posreduje velikodušno atmosfero.

 

Uporabljeni materiali nagovarjajo vse čute. Hkrati pa poudarjajo trajnostni vtis BMW i3, s tem da so pridobljeni iz obnovljivih in recikliranih surovin. In nenazadnje izpostavljajo svojo močno vrednost in odlično izdelavo prefinjenega značaja notranjosti.

SVETOVI OBLIKOVANJA NOTRANJOSTI.

ATELIER.

Osnovna različica opreme ATELIER prepriča s svojim avtentičnim in dragocenim doživljanjem materialov. Barvni in materialni kontrasti podpirajo živahen vtis tega sveta oblikovanja notranjosti. Kombinacija iz blaga Neutronic v barvi Aragaz Grey poudarja modernost notranjosti.

LOFT.

Različica opreme LOFT posreduje vtis stilske umirjenosti. Z naravno sfero iz kenafa ustvarijo lahki elementi prijetno in umirjeno prostorsko atmosfero. Ciljno umeščeni modri poudarki BMW i poudarjajo purističen videz, medtem ko svetla armaturna plošča z brazdasto strukturo BMW i, skupaj s svetlim volanom, določa moderne oblikovne poudarke.

LODGE.

Svet oblikovanja notranjosti LODGE združuje moderno visoko kakovost z naravno estetiko. Svetle površine ustvarijo, skupaj z oblazinjenjem v kombinaciji volneno blago/naravno usnje Solaric v barvi Cassia, prijazno in odprto atmosfero. Črn les evkaliptusa z odprtimi porami, ki je certificiran kot 100 % odgovoren do narave v skladu s standardom FSC®, ustvari novo občutenje lesa v notranjosti.

SUITE.

Svet oblikovanja notranjosti SUITE določa svoj premium značaj s kombinacijo naravnega usnja Stellaric v barvi Dalbergia Brown iz postopka rastlinskega strojenja, ki se uporabi na instrumentni plošči in sedežih. Črn les evkaliptusa z odprtimi porami navduši kot ekskluzivna podrobnost, medtem ko mat galvanski poudarki v celotni notranjosti čudovito zaokrožujejo vrednost tega oblikovanja notranjosti.

PORABA GORIVA IN EMISIJE CO₂.

Poraba električne energije in emisije CO2 za BMW i3:
Poraba goriva v l/100km (kombinirana): 0
Emisije CO2 v g/km (kombinirana): 0
Poraba električne energije v kWh/100 km (kombinirana): 12,9

 

Poraba električne energije in emisije CO2 za BMW i3 z Range Extender:
Emisije CO2 v g/km (kombinirana): 13
Poraba električne energije v kWh/100 km (kombinirana): 13,5
Poraba goriva v l/100 km (kombinirana): 0,6

 

Doseg je odvisen od različnih dejavnikov, zlasti: osebnega sloga vožnje, stanja cest, zunanje temperature, ogrevanja/klimatizacije in predtemperiranja.


Podatki o porabi goriva, emisijah CO2 in porabi električne energije so odvisni od izbranih velikosti platišč in pnevmatik.


Vse dodatne informacije lahko najdete v Priročniku o varčnosti porabe goriva, emisijah CO2 in emisijah onesnaževal zunanjega zraka novih osebnih avtomobilov, ki vam je na voljo brezplačno na vseh pooblaščenih prodajnih mestih in na spletni strani www.BMW.si/emisije.