TRAJNOST JE ODGOVOR, KI VSE POSTAVI POD VPRAŠAJ.

BMW i3 – dobro premišljena trajnost.

TRAJNOST JE ODGOVOR, KI VSE POSTAVI POD VPRAŠAJ.

BMW i3 – dobro premišljena trajnost.

TRAJNOST JE ODGOVOR, KI VSE POSTAVI POD VPRAŠAJ.BMW i3 – dobro premišljena trajnost.

Za trajnostno spreminjanje sveta ni dovolj le vožnja z vozilom brez emisij. Zato smo odgovorno oblikovali celotno vrednostno verigo BMW i3: trajnost spremlja BMW i3 že v njegovem razvoju in proizvodnji. Zato ste lahko povsem gotovi, da je vaše vozilo popolnoma trajnostno.


Od prvega razvojnega koraka naprej smo celoten koncept vozila zasnovali na učinkoviti in trajnostni električni mobilnosti. Obnovljivi in reciklirani materiali so prijazni do okolja in nadomeščajo tradicionalne surovine, kot je plastika.

BMW i

Razvoj.

Celoten koncept vozila je bil razvit za električno mobilnost. Inovativna aerodinamika zmanjša zračni upor in porabo energije. Obnovljivi in reciklirani materiali so prijazni do okolja in nadomeščajo tradicionalne surovine, kot je plastika.

Proizvodnja.

Karbonska vlakna se 100 % proizvajajo z vodno energijo. V Leipzigu izdelujemo BMW i3 100 % z vetrno energijo. V primerjavi z že tako nizko porabo ostalih modelov BMW se potreba po energiji za proizvodnjo prepolovi.

Uporaba.

Vožnja poteka brez emisij, kar zmanjša obremenitev zraka v mestih. Z BMW i3 je vožnja skoraj brez hrupa in vonja. Uporaba zelene elektrike ali samopridobljene sončne energije pomeni absolutno vožnjo brez emisij. Način ECO PRO poveča doseg in zmanjša porabo elektrike.

Recikliranje.

BMW i3 se reciklira do 95 %. Moduli baterije se lahko npr. ponovno uporabijo kot zbiralniki sončne energije. Presežna karbonska vlakna se lahko ponovno uporabijo v proizvodnem procesu.

TRAJNOSTNA PROIZVODNJA.

Našo tovarno v Leipzigu smo opremili z vetrnimi elektrarnami, da lahko BMW i3 izdelujemo s pomočjo zelene elektrike iz vetrne energije. Poleg tega smo lahko, v primerjavi z že tako nizko porabo ostalih modelov BMW, potrebo po energiji za proizvodnjo znižali še za 50 %. Hkrati se je poraba vode znižala celo za 70 %.


Karbonska vlakna, iz katerih je sestavljena ultra lahka potniška celica BMW i3, se proizvajajo s pomočjo 100 % obnovljive energije: z vodno energijo iz največje hidroelektrarne na svetu v Moses Lakeu, ki leži pribl. 300 km vzhodno od Seattla.

BMW I3 SE LAHKO RECIKLIRA DO 95 %.

BMW I3 SE LAHKO RECIKLIRA DO 95 %.

TRAJNOSTNI MATERIALI.

Elementi iz 30 % kenafa.

Z obsežno uporabo kenafa nam je uspelo, da smo nadomestili plastične materiale na osnovi naftnih derivatov in znižali maso BMW i3 – kajti vlakna kenafa so do 30 % lažja od konvencionalnega materiala. Hkrati zagotavljajo, da je trajnostni koncept BMW i3 tudi viden. Ekstremno lahek material, ki se pridobiva iz slezenovca, pretvori v času svoje rasti nadpovprečno veliko CO₂ v kisik.

Sedeži iz 40 % strižene volne.

Certificirana strižena volna je obnovljiva surovina z visokim udobjem, ki se do 40 % uporablja pri sedežnih prevlekah oblikovanja notranjosti Lodge. Zračna mešanica volne uravnava temperaturo med telesom in sedežno površino, tako da ostanejo sedeži prijetno hladni tudi pri visokih temperaturah.

Notranja obloga iz evkaliptusa.

Evkaliptus je po naravi zelo odporen proti vlagi in zato potrebuje pribl. 90 % manj površinske obdelave kot običajne vrste lesa. Ker se obdeluje brez kemikalij, se ohranita mehka tekstura in naraven videz odprtih por. Evkaliptus je kot ena najhitreje rastočih drevesnih vrst idealen za serijsko proizvodnjo. Izvira iz FSC certificiranega plantažnega pridelovanja, ki podpira trajnostno izkoriščanje gozdov.

100 % strojeno usnje iz oljčnih listov.

Usnje v BMW i3 je do 100 % strojeno z naravnim ekstraktom oljčnih listov. To ima več prednosti: pri obiranju oljk ostanejo oljčni listi kot odpadek, ki se lahko s tem pametno uporabi. Poleg tega poteka strojenje usnja okolju prijazno. In nenazadnje se ohranita naravni lesk in zmožnost uravnavanja temperature usnja.

UŽITEK V VOŽNJI BREZ EMISIJ.

BMW i3 vam na enostaven način omogoči, da postane trajnost del vašega vsakdanjega življenja. Kajti vožnja poteka brez emisij. To zmanjša obremenitev okolja v mestih in vam omogoča, da lahko dihate bolj svež zrak. Če uporabljate zeleno elektriko ali samopridobljeno sončno energijo, boste vedno na poti absolutno brez emisij. Način ECO PRO poveča doseg in bistveno zmanjša porabo elektrike.


Poleg tega je vožnja z BMW i3 skoraj brez hrupa in vonja – zaradi česar imate korist vi in okolje.

 

 

 

 

PORABA GORIVA IN EMISIJE CO₂.

Poraba električne energije in emisije CO2 za BMW i3:
Poraba goriva v l/100km (kombinirana): 0
Emisije CO2 v g/km (kombinirane): 0
Poraba električne energije v kWh/100 km (kombinirana): 12,9

 

Poraba električne energije in emisije CO2 za BMW i3 z Range Extender:
Emisije CO2 v g/km (kombinirane): 13
Poraba električne energije v kWh/100 km (kombinirana): 13,5
Poraba goriva v l/100 km (kombinirana): 0,6

 

Doseg je odvisen od različnih dejavnikov, zlasti: osebnega sloga vožnje, stanja cest, zunanje temperature, ogrevanja/klimatizacije in predtemperiranja.


Podatki o porabi goriva, emisijah CO2 in porabi električne energije so odvisni od izbranih velikosti platišč in pnevmatik.


Vse dodatne informacije lahko najdete v Priročniku o varčnosti porabe goriva, emisijah CO2 in emisijah onesnaževal zunanjega zraka novih osebnih avtomobilov, ki vam je na voljo brezplačno na vseh pooblaščenih prodajnih mestih in na spletni strani www.BMW.si/emisije.