BREZ KOMPROMISOV. VSE ZA UŽITEK V VOŽNJI.

Trajnost novega vozila BMW i3.

BREZ KOMPROMISOV. VSE ZA UŽITEK V VOŽNJI.

Trajnost novega vozila BMW i3.

BREZ KOMPROMISOV. VSE ZA UŽITEK V VOŽNJI.Trajnost novega vozila BMW i3.

Vozilo BMW i3 uteleša nov odnos do mobilnosti. Temelji na celostnemu pristopu, od razvoja prek proizvodnje do recikliranja vozila. Številni materiali so pridobljeni iz obnovljivih surovin, medtem ko je vozilo BMW i3 prav tako izdelano z elektriko, ki 100 % proizvedena iz obnovljivih virov. Boljšega občutka užitka v vožnji si preprosto ne morete zamisliti.

BMW i

TRAJNOST, CELOVITO PREMIŠLJENA.

NESKONČNO DODANA VREDNOST.

V primeru podznamke BMW i trajnost ni le lepa beseda. Je vodilno načelo. Zato je bil celoten življenjski cikel vozila BMW i3 oblikovan po principu največjega možnega ohranjanja virov in trajnosti.

RAZVOJ.

Celoten koncept vozila je bil od samega začetka razvit za električno mobilnost. Medtem ko inovativni aerodinamični ukrepi zmanjšujejo zračni upor in porabo energije, so obnovljivi in reciklirani materiali okolju prijazni ter nadomeščajo tradicionalne materiale, kot je plastika.

PROIZVODNJA.

Posebej trajnostna: karbonska vlakna, ki se uporabljajo za vozilo BMW i3 se 100 % proizvajajo s pomočjo vodne energije. V tovarni BMW v Leipzigu, kjer proizvajajo vozila BMW i3, pa se elektrika 100 % pridobiva prek vetrnih elektrarn. V primerjavi s preostalimi modeli BMW zahteva proizvodnja le 50 % običajnih energijskih potreb.

UPORABA.

Z vozilom BMW i3 vozite brez emisij, hrupa in neprijetnih vonjav. S tem se zmanjša onesnaženost zraka v mestih. Zelo pomembno pa je, da lahko vozilo polnite tudi z zeleno elektriko, ki jo lahko proizvajate sami s pomočjo sončnih celic. Način ECO PRO opazno poveča doseg in zmanjša porabo elektrike.

RECIKLIRANJE.

Vozilo BMW i3 je mogoče reciklirati do 95 %. Baterijski moduli se lahko ponovno uporabijo kot zbiralniki sončne energije. Odvečna karbonska vlakna pa se lahko znova vrnejo v proizvodni proces.

MATERIALI S PRIHODNOSTJO.

ELEMENTI IZ NARAVNIH VLAKEN.

Vidna trajnost: obsežna uporaba kenafa nadomešča plastiko, pridobljeno iz nafte, in zniža maso vozila BMW i3, kajti vlakna kenafa tehtajo do 30 % manj od konvencionalnega materiala. Pridobivajo se iz slezenovca, ki pretvarja nadpovprečno veliko CO₂ v kisik.

SEDEŽI IZ 40 % STRIŽENE VOLNE.

Certificirana strižena volna je obnovljiva surovina z visokim udobjem, ki se uporablja pri sedežnih prevlekah (do 40 %) oblikovanja notranjosti Lodge. Zračno-prepustna mešanica volne uravnava temperaturo med telesom in sedežno površino, tako da ostanejo sedeži prijetno hladni tudi pri visokih temperaturah.

NOTRANJA OBLOGA IZ EVKALIPTOVEGA LESA.

Evkaliptov les ima zelo naraven otip in strukturo por, zaradi česar potrebuje okoli 90 % manj končne obdelave površin od običajnih vrst lesa. Les evkalipta, ki se uporablja za notranjo oblogo, izvira iz nasada s certifikatom FSC, ki jamči trajnostno rabo gozdov.

100 % STROJENO USNJE IZ OLJČNIH LISTOV.

Usnje v vozilu BMW i3 je do 100 % strojeno z naravnim ekstraktom oljčnih listov. S tem ohrani usnje svoj naravni lesk in termoregulacijski učinek. Navsezadnje se oljčni listi po obiranju oljk pustijo kot odpadek, ki se lahko smiselno uporabi za ta namen.

ZELENA ENERGIJA.

Vozilo BMW i3 vam omogoča, da postane trajnost del vašega vsakodnevnega življenja, kajti med vožnjo ne boste proizvajali nobenih emisij. S tem se zmanjša onesnaženost okolja v mestih, kar vam zagotavlja več svežega zraka. Če uporabljate zeleno elektriko ali jo sami proizvajate s pomočjo sončnih celic, bo vaša mobilnost dosledno brez emisij. Način ECO PRO opazno poveča doseg in zmanjša porabo elektrike.

Poraba goriva in emisije CO₂.

 • Poraba električne energije in emisije CO2 za BMW i3 (94 Ah):
  Poraba goriva v l/100 km (kombinirana): 0
  Emisije CO2 v g/km (kombinirane): 0
  Poraba električne energije v kWh/100 km (kombinirana): 13,6–13,1
  Električni doseg v km (kombiniran): 300-290
  Električni doseg v praksi v km: do 200

  Poraba električne energije in emisije CO2 za BMW i3 (94 Ah) z Range Extender:
  Poraba goriva v l/100 km (kombinirana): 0,6
  Emisije CO2 v g/km (kombinirane): 14-13
  Poraba električne energije v kWh/100 km (kombinirana): 11,9–11,5
  Električni doseg v km (kombiniran): 235–225
  Skupni električni doseg v praksi v km: do 330

  Poraba električne energije in emisije CO2 za BMW i3s (94 Ah):
  Poraba goriva v l/100 km (kombinirana): 0
  Emisije CO2 v g/km (kombinirane): 0
  Poraba električne energije v kWh/100 km (kombinirana): 14,3
  Električni doseg v km (kombiniran): 280
  Električni doseg v praksi v km: do 200

  Poraba električne energije in emisije CO2 za BMW i3s (94 Ah) z Range Extender:
  Poraba goriva v l/100 km (kombinirana): 0,7
  Emisije CO2 v g/km (kombinirane): 14
  Poraba električne energije v kWh/100 km (kombinirana): 12,5
  Električni doseg v km (kombiniran): 220
  Skupni električni doseg v praksi v km: do 330

  Pri navedenih podatkih gre za začasne, še ne uradno potrjene vrednosti.

  Podatki o porabi goriva in električne energije ter emisijah CO2 so odvisni od izbranih velikosti platišč in pnevmatik. Vrednosti porabe so bile določene na osnovi voznega cikla ECE.

  Doseg je odvisen od različnih dejavnikov, zlasti: osebnega sloga vožnje, stanja cest, zunanje temperature, ogrevanja/klimatizacije in predhodnega temperiranja.

  Vse dodatne informacije lahko najdete v Priročniku o varčnosti porabe goriva, emisijah CO2 in emisijah onesnaževal zunanjega zraka novih osebnih avtomobilov, ki vam je na voljo brezplačno na vseh pooblaščenih prodajnih mestih in na spletni strani www.BMW.si/emisije.