BREZ KOMPROMISOV. VSE ZA UŽITEK V VOŽNJI.

Trajnost novega vozila BMW i3.

BREZ KOMPROMISOV. VSE ZA UŽITEK V VOŽNJI.

Trajnost novega vozila BMW i3.

BREZ KOMPROMISOV. VSE ZA UŽITEK V VOŽNJI.Trajnost novega vozila BMW i3.

Vozilo BMW i3 uteleša nov odnos do mobilnosti. Temelji na celostnemu pristopu, od razvoja prek proizvodnje do recikliranja vozila. Številni materiali so pridobljeni iz obnovljivih surovin, medtem ko je vozilo BMW i3 prav tako izdelano z elektriko, ki 100 % proizvedena iz obnovljivih virov. Boljšega občutka užitka v vožnji si preprosto ne morete zamisliti.

Read more
BMW i

TRAJNOST, CELOVITO PREMIŠLJENA.

NESKONČNO DODANA VREDNOST.

V primeru podznamke BMW i trajnost ni le lepa beseda. Je vodilno načelo. Zato je bil celoten življenjski cikel vozila BMW i3 oblikovan po principu največjega možnega ohranjanja virov in trajnosti.
Read more

RAZVOJ.

Celoten koncept vozila je bil od samega začetka razvit za električno mobilnost. Medtem ko inovativni aerodinamični ukrepi zmanjšujejo zračni upor in porabo energije, so obnovljivi in reciklirani materiali okolju prijazni ter nadomeščajo tradicionalne materiale, kot je plastika.
Read more

PROIZVODNJA.

Posebej trajnostna: karbonska vlakna, ki se uporabljajo za vozilo BMW i3 se 100 % proizvajajo s pomočjo vodne energije. V tovarni BMW v Leipzigu, kjer proizvajajo vozila BMW i3, pa se elektrika 100 % pridobiva prek vetrnih elektrarn. V primerjavi s preostalimi modeli BMW zahteva proizvodnja le 50 % običajnih energijskih potreb.
Read more

UPORABA.

Z vozilom BMW i3 vozite brez emisij, hrupa in neprijetnih vonjav. S tem se zmanjša onesnaženost zraka v mestih. Zelo pomembno pa je, da lahko vozilo polnite tudi z zeleno elektriko, ki jo lahko proizvajate sami s pomočjo sončnih celic. Način ECO PRO opazno poveča doseg in zmanjša porabo elektrike.

Read more

RECIKLIRANJE.

Vozilo BMW i3 je mogoče reciklirati do 95 %. Baterijski moduli se lahko ponovno uporabijo kot zbiralniki sončne energije. Odvečna karbonska vlakna pa se lahko znova vrnejo v proizvodni proces.
Read more

MATERIALI S PRIHODNOSTJO.

ELEMENTI IZ NARAVNIH VLAKEN.

Vidna trajnost: obsežna uporaba kenafa nadomešča plastiko, pridobljeno iz nafte, in zniža maso vozila BMW i3, kajti vlakna kenafa tehtajo do 30 % manj od konvencionalnega materiala. Pridobivajo se iz slezenovca, ki pretvarja nadpovprečno veliko CO₂ v kisik.
Read more

SEDEŽI IZ 40 % STRIŽENE VOLNE.

Certificirana strižena volna je obnovljiva surovina z visokim udobjem, ki se uporablja pri sedežnih prevlekah (do 40 %) oblikovanja notranjosti Lodge. Zračno-prepustna mešanica volne uravnava temperaturo med telesom in sedežno površino, tako da ostanejo sedeži prijetno hladni tudi pri visokih temperaturah.
Read more

NOTRANJA OBLOGA IZ EVKALIPTOVEGA LESA.

Evkaliptov les ima zelo naraven otip in strukturo por, zaradi česar potrebuje okoli 90 % manj končne obdelave površin od običajnih vrst lesa. Les evkalipta, ki se uporablja za notranjo oblogo, izvira iz plantažnega nasada s certifikatom FSC®, ki jamči trajnostno rabo gozdov.
Read more

100 % STROJENO USNJE IZ OLJČNIH LISTOV.

Usnje v vozilu BMW i3 je do 100 % strojeno z naravnim ekstraktom oljčnih listov. S tem ohrani usnje svoj naravni lesk in termoregulacijski učinek. Navsezadnje se oljčni listi po obiranju oljk pustijo kot odpadek, ki se lahko smiselno uporabi za ta namen.

Read more

ZELENA ENERGIJA.

Vozilo BMW i3 vam omogoča, da postane trajnost del vašega vsakodnevnega življenja, kajti med vožnjo ne boste proizvajali nobenih emisij. S tem se zmanjša onesnaženost okolja v mestih, kar vam zagotavlja več svežega zraka. Če uporabljate zeleno elektriko ali jo sami proizvajate s pomočjo sončnih celic, bo vaša mobilnost dosledno brez emisij. Način ECO PRO opazno poveča doseg in zmanjša porabo elektrike.

Poraba goriva in emisije CO₂.

 • Poraba električne energije in emisije CO2 za BMW i3 (2):
  Poraba goriva v l/100 km (kombinirana): 0
  Emisije CO2 v g/km (kombinirane): 0
  Poraba električne energije v kWh/100 km (kombinirana): 13,1
  Električni doseg v km (kombiniran): 359
  Električni doseg v praksi v km: do 260

  Poraba električne energije in emisije CO2 za BMW i3 z Range Extender* (2):
  Poraba goriva v l/100 km (kombinirana): 0,6
  Emisije CO2 v g/km (kombinirane): 13
  Poraba električne energije v kWh/100 km (kombinirana): 11,5
  Električni doseg v km (kombiniran): 235
  Skupni električni doseg v praksi v km: do 380

  Poraba električne energije in emisije CO2 za BMW i3s (2):
  Poraba goriva v l/100 km (kombinirana): 0
  Emisije CO2 v g/km (kombinirane): 0
  Poraba električne energije v kWh/100 km (kombinirana): 14,6–14,0
  Električni doseg v km (kombiniran): 330–345
  Električni doseg v praksi v km: do 260

  Poraba električne energije in emisije CO2 za BMW i3s z Range Extender* (2):
  Poraba goriva v l/100 km (kombinirana): 0,7
  Emisije CO2 v g/km (kombinirane): 14
  Poraba električne energije v kWh/100 km (kombinirana): 12,5
  Električni doseg v km (kombiniran): 220
  Skupni električni doseg v praksi v km: do 380

  * Vrednosti so izmerjene v skladu s preskusnim ciklom NEDC.

  Doseg je odvisen od različnih dejavnikov, zlasti: osebnega sloga vožnje, izbrane poti, vremenskih razmer, uporabe ogrevanja/hlajenja in predhodnega temperiranja.

  Vrednosti za porabo goriva, emisije CO2 in električno energijo so bile določene v skladu z Uredbo (ES) št. 715/2007, in sicer v različici, ki je veljala v času homologacije. Vrednosti se nanašajo na vozilo z osnovno konfiguracijo v Nemčiji, prikazani doseg pa upošteva različne velikosti izbranih platišč in pnevmatik ter se lahko spreminja med konfiguracijo.

  Vrednosti za vozila, ki so označena z (2), so začasne.

  Vrednosti za vozila so že določene na osnovi novega globalno usklajenega preskusnega postopka za lahka vozila (WLTP) in so prilagojene novemu evropskemu voznemu ciklu (NEDC) za namen primerjave. [Pri teh vozilih se lahko glede ustreznih davkov ali drugih dajatev, povezanih z vozili in glede (vsaj med drugim) emisij CO2, vrednosti emisij CO2 razlikujejo od vrednosti, ki so navedene tukaj, glede na nacionalno zakonodajo.]

  Specifikacije učinkovitosti CO2 so določene v skladu z Direktivo 1999/94/ES in Pkw-EnVKV, in sicer v različici, ki je veljala v času homologacije, ter temeljijo na porabi goriva in vrednostih CO2 v skladu z voznim ciklom NEDC za klasifikacijo.

  Vse dodatne informacije lahko najdete v Priročniku o varčnosti porabe goriva, emisijah CO2 in emisijah onesnaževal zunanjega zraka novih osebnih vozil, ki vam je na voljo brezplačno na vseh pooblaščenih prodajnih mestih in na spletni strani www.BMW.si/emisije.