POOBLASTITE ZANESLJIVEGA POMOČNIKA.

Asistenčni sistemi za voznika iz BMW ConnectedDrive v BMW X6 M.

Višji položaj sedenja, športna ergonomija: v BMW X6 M imate z lahkoto vse na dosegu. Marsikaj pa lahko namerno daste iz rok – in to prepustite asistenčnim sistemom za voznika. Npr. parkiranje. Ali uravnavanje dolge luči. Inovacije iz BMW ConnectedDrive vas obogatijo v številnih situacijah. Za maksimalno udobje. In še bolj varno vožnjo.

SURROUND VIEW.

Surround View vključuje sisteme s kamero Top View, vzvratno kamero in Panorama View. Kameri v ohišjih zunanjih ogledal, širokokotna sprednja kamera in vzvratna kamera omogočajo 360° panoramski razgled, kakor tudi panoramski pogled naprej in nazaj.
Top View zajema 360° panoramski razgled okoli vozila in za udobno manevriranje pripravi računalniško obdelan prikaz iz „ptičje perspektive“. Širokokotna kamera Side View spredaj in širokokotna vzvratna kamera omogočata panoramski pogled pred in za vozilom. Opozorilo pred prečnim prometom najprej opozori voznika preko rumenih stolpcev na stranskih robovih slike in rumenega opozorilnega trikotnika.
Sistemi s kamero se aktivirajo preko izbire prestave „R“, tipke PDC ali tipke Side View. Prikaz se izvaja preko nadzornega prikazovalnika. Pri tem se lahko izbira med tremi možnostmi, tj. vzvratno kamero, Top View in Panorama View. Od hitrosti 15 km/h se funkcija Side View avtomatsko deaktivira.

BMW HEAD UP PROJEKTOR Z M SPECIFIČNIM PRIKAZOM.

Barvni BMW Head Up projektor z M specifičnim prikazom, preko optične projekcije prikazuje vse za vožnjo pomembne podatke v vidnem polju voznika in s tem izboljša koncentracijo na dogajanje v prometu. Tako se, med drugim, tukaj prikazujejo aktualna hitrost, navigacijski napotki, Speed Limit Info s prikazom prepovedi prehitevanja, telefonski in razvedrilni seznami ter vsebine in opozorila asistenčnih sistemov za voznika. S pritiskom tipke se lahko preklopi na športnejše M specifične prikaze. Poleg digitalnega prikaza hitrosti projicira tudi izbrano prestavo in večbarvni simbol merilnika vrtljajev ter Shift Lights za optimalen čas točke vklopa prestave.
Preko sprednjega stekla projicirani simboli se prikazujejo v barvah in s posebej briljantno ločljivostjo. Zaradi oddaljenosti slike pribl. 2,3 m pred vozilom in optimalnega položaja, se lahko informacije razberejo hitro in udobno ter z minimalnim potencialom odvrnitve pozornosti.
Svetlost projekcije se samodejno prilagaja zunanjim svetlobnim pogojem. Dodatno sta na voljo nočni in dnevni prikaz, prilagodi pa se lahko tudi višina projekcije. Izbere se lahko tudi, katere informacije poleg prikaza hitrosti in opozoril asistenčnih sistemov za voznika naj se prikazujejo.

BMW NIGHT VISION Z DYNAMIC LIGHT SPOT.

Izvrstna vidljivost tudi ponoči: BMW Night Vision z Dynamic Light Spot že od daleč prepozna osebe in velike živali v temi – in jih ciljno osvetli. Kamera s toplotno sliko, ki je integrirana v ledvički BMW, prenaša slike območja pred vozilom na nadzornem prikazovalniku. Na sliki se lahko zaznajo osebe in živali do oddaljenosti okoli 300 m.
Inteligentni zgodnji opozorilni sistem z usmerjenim žarkom: takoj ko infrardeča luč v temi prepozna pešce ali velike živali znotraj območja morebitnega trka, sistem nanje usmeri dva snopa luči z ločenim upravljanjem, brez neprijetne zaslepitve.
Tako vi kot osvetljene osebe, prejmete skozi luč učinkovito opozorilo pred morebitno nevarno situacijo. Dodatna opozorila prejme voznik v kritičnih razmerah preko zaslona in BMW Head Up projektorja. Pri resni nevarnosti se prikaže rdeč simbol (žival ali oseba). Hkrati zadoni zvočni opozorilni signal in zavore se nastavijo v najvišjo pripravljenost za zaviranje. Aktiviranje toplotne slike na nadzornem prikazovalniku poteka preko tipke BMW Night Vision levo pod volanom. Opozorilo se pri zagonu vozila aktivira samodejno. Opozorilna funkcija deluje neodvisno od aktiviranja slikovnega prikaza. BMW Night Vision z Dynamic Light Spot je inovacija iz BMW ConnectedDrive.

DRIVING ASSISTANT.

Oprema Driving Assistant združuje sisteme s kamero, kot so opozorilo za zapustitev voznega pasu, opozorilo pred naletom in opozorilo o zaznanem pešcu s funkcijo rahlega zaviranja v mestu.
 

Opozorilo za zapustitev voznega pasu prepozna cestne oznake in preko vibriranja volanskega obroča opozori voznika, če pri hitrosti nad pribl. 70 km/h vozilu grozi nenamerna zapustitev voznega pasu. Pri vklopljenem smerniku, torej pri namerni menjavi voznega pasu, se opozorilo ne izvaja.


Medtem ko opozorilo pred naletom s funkcijo rahlega zaviranja v mestu prepoznava vozila, se opozorilo o zaznanem pešcu s funkcijo rahlega zaviranja v mestu odziva na pešce. Če spredaj vozeče vozilo močno zavira, BMW pri aktiviranem opozorilu pred naletom takoj reagira. Postopoma, najprej z opozorilnim simbolom, nato z utripanjem opozorilnega simbola in zvočnega piska, na koncu, pri hitrosti do 60 km/h, pa z odločnim zaviranjem. Pri opozorilu o zaznanem pešcu, ki deluje pri hitrosti med 10 in 60 km/h, pri resni nevarnosti sledi enostopenjsko opozorilo. Če sistem sproži opozorilo pred grozečim trkom, se zavore hkrati prednastavijo na hitro odzivnost. V sili sistem aktivira zavore. V mraku in megli lahko pride do omejitve delovanja sistema.

OPOZORILO PRED MENJAVO VOZNEGA PASU.

Opozorilo pred menjavo voznega pasu z radarskim senzorjem od hitrosti 20 km/h zazna vozila, ki se približajo v mrtvem kotu oz. na sosednjem voznem pasu. Sistem opozori voznika na kritično območje bližajočega se vozila s trikotnim opozorilnim simbolom na zunanjem ogledalu. Če voznik kljub temu nakaže svojo namero za spremembo voznega pasu z vklopom smernika, ga sistem ponovno opozori na nevarnost z vibriranjem volana in utripajočim opozorilnim simbolom na zunanjem ogledalu.

Opozorilni simbol na zunanjem ogledalu.

NAVIGACIJSKI SISTEM PROFESSIONAL.

Navigacijski sistem Professional vključuje elegantno obliko in izjemen obseg storitev: omogoča preprosto in enostavno uporabo navigacijskega sistema, ki je brezhibno integriran v vozilo BMW, vključno s konceptom upravljanja iDrive in upravljalnikom iDrive Touch.


Sistem obsega napravo za prostoročno telefoniranje z USB vmesnikom in radio BMW Professional z DVD pogonom in 20 GB spomina za shranjevanje glasbenih datotek. Vgrajen 10,25" LCD barvni zaslon s funkcijo deljenega zaslona (glavni in pomožni zaslon) je oblikovan za optimalno berljivost in jasnost.

Navigacijski sistem Professional.

  • Upravljalnik iDrive Touch

    Upravljalnik iDrive Touch z gumbi za neposreden dostop do menija in osem funkcijskih zaznamkov nudijo intuitivno upravljanje, s tem da omogočajo vnašanje naslova cilja v obliki rokopisa na površini, ki je občutljiva na dotik. Po zaslugi tridimenzionalnega prikaza zemljevida, ki uporablja slike satelitov v svojem ozadju – z izbranimi znamenitostmi v foto realističnem prikazu – postane navigacija fascinantno vizualno doživetje.


    Posodobitve zemljevidov so tri leta brezplačno na voljo pri trgovcih z vozili BMW. V okviru BMW ConnectedDrive, sistem v izbranih evropskih državah tri leta avtomatsko posodablja zemljevid do štirikrat letno.

PARKIRNI ASISTENT.

Avtomatski parkirni asistent predstavlja novo generacijo udobnega parkiranja v BMW. Sistem izbere prestavo za vožnjo naprej oz. vzvratno prestavo, obrača volan in samodejno dodaja plin ali zavira. Voznik mora pred postopkom parkiranja zgolj vklopiti smernik in pritisniti tipko PDC ter opazovati okolico vozila, pri čemer ga podpira avtomatsko aktivirana vzvratna kamera.
Na koncu manevra sistem vklopi prestavo „P“. Pri hitrosti do 35 km/h in največji bočni oddaljenosti 1,5 m do vrste parkiranih vozil, ultrazvočni senzorji BMW preko nadzornega prikazovalnika prikazujejo vsako z voznim pasom vzporedno parkirno mesto, ki pride v poštev.

BMW SELECTIVE BEAM.

Z BMW Selective Beam postanejo nočne vožnje še prijetnejše in varnejše. Kajti ta oprema vam omogoča najboljšo vidljivost v temi, brez zaslepitve drugih voznikov. Sistem prepozna druge udeležence v prometu in jih ciljno izvzame iz svetlobnega snopa dolge luči. Dolžina svetlobnega snopa preko 400 m skrbi za pravočasno prepoznavanje nevarnosti in izboljšano ohranjanje smeri vožnje.