MOČ, KI PREMIKA MEJE.

Vozna dinamika in učinkovitost BMW X1.

MOČ, KI PREMIKA MEJE.

Vozna dinamika in učinkovitost BMW X1.

BMW X1 je vsepovsod v svojem elementu, s svojim preciznim obnašanjem med vožnjo pa navduši na cesti in po terenu. To je možno zaradi vrste odlično med seboj usklajenih komponent. Osnovo za to tvori skoraj optimalna porazdelitev mase v razmerju 57 : 43 (spredaj/zadaj) na obeh premah. Dodatno razpoložljiv inteligentni sistem štirikolesnega pogona BMW xDrive posreduje moč BMW X1 točno na tisto kolo, kjer je trenutno potrebna – vseeno, na kašni podlagi se vozite. Podvozje, ki je uglašeno za maksimalno dinamiko, vas v vsakem trenutku oskrbi s precizno povratno informacijo. BMW X1 po zaslugi obsežnih ukrepov BMW EfficientDynamics istočasno zmanjša porabo in emisije. In s tem na vsakem metru poudarja užitek v vožnji.

MOČ, KI PREMIKA MEJE.Vozna dinamika in učinkovitost BMW X1.

BMW X1 je vsepovsod v svojem elementu, s svojim preciznim obnašanjem med vožnjo pa navduši na cesti in po terenu. To je možno zaradi vrste odlično med seboj usklajenih komponent. Osnovo za to tvori skoraj optimalna porazdelitev mase v razmerju 57 : 43 (spredaj/zadaj) na obeh premah. Dodatno razpoložljiv inteligentni sistem štirikolesnega pogona BMW xDrive posreduje moč BMW X1 točno na tisto kolo, kjer je trenutno potrebna – vseeno, na kašni podlagi se vozite. Podvozje, ki je uglašeno za maksimalno dinamiko, vas v vsakem trenutku oskrbi s precizno povratno informacijo. BMW X1 po zaslugi obsežnih ukrepov BMW EfficientDynamics istočasno zmanjša porabo in emisije. In s tem na vsakem metru poudarja užitek v vožnji.

Preberi več

TEHNOLOGIJA BMW EFFICIENTDYNAMICS.

TEHNOLOGIJA BMW EFFICIENTDYNAMICS.

Kombinacija varčnih motorjev BMW TwinPower Turbo, inteligentne lahke konstrukcije in izpopolnjene aerodinamike tvori v BMW X1 osnovo za večji užitek v vožnji pri nižji porabi. Ta zasnova se dopolni s tehnologijami BMW EfficientDynamics, kot so inteligentno upravljanje energije, funkcija Auto Start Stop in regeneracija zavorne energije. Možnosti, kot je 8-stopenjski menjalnik Steptronic, pomagajo, da se učinkovitost in dinamika BMW X1 še dodatno izpopolnita.

BMW X1 sDrive16d.

BMW X1 sDrive16d.

BMW sDrive16d z novim 3-valjnim dizelskim motorjem BMW TwinPower Turbo nudi, po zaslugi inovativnih tehnologij, dovolj visoko zmogljivost 85 kW (116 KM) pri posebej visoki učinkovitosti. Skupaj s prečno vgrajenim motorjem predstavlja sprednji pogon rešitev z varčno izrabo prostora, kar pomeni veliko notranjost pri istočasno kompaktnih merah vozila.

BMW XDRIVE.

Inteligentni sistem štirikolesnega pogona BMW xDrive se odlično prilagaja zahtevnim razmeram na cesti, s tem da stalno nudi najboljšo trakcijo. Z xDrive in dinamičnim nadzorom stabilnosti (DSC) ostane BMW stabilno na svojem voznem pasu in ohranja smer vožnje. xDrive predčasno porazdeli pogonsko moč – krmiljena s pomočjo senzorjev DSC – med premama tako, da se prekrmiljenje ali podkrmiljenje v ovinkih odpravi pravočasno in s tem poveča stabilnost ohranjanja smeri vožnje. Obenem zagotovi hitro in varno pospeševanje tudi na spolzkih ali strmih delih ceste. DSC mora v kritičnih razmerah na cesti posegati redkeje. BMW xDrive učinkovito združuje prednosti vsekolesnega pogona – trakcija, stabilnost ohranjanja smeri vožnje in varna vožnja – z značilno agilnostjo BMW.

STEPTRONIC.

Menjalnik Steptronic postavlja merila pri udobju, dinamiki in učinkovitosti. In je osrednji del ukrepov BMW EfficientDynamics. Posebej precizno stopnjevanje prestav omogoča optimalen razvoj moči pri vseh hitrostih. To občutno zmanjša porabo goriva, medtem ko je hkrati na voljo še več športnosti in dinamike.

 • 8-stopenjski menjalnik Steptronic

  8-stopenjski menjalnik Steptronic omogoča večje udobje prestavljanja in vozno udobje, saj so razmiki med prestavami krajši, skoki vrtilne frekvence pa se omejijo na minimum. S tem se maksimalno udobje združi z osupljivo dinamiko in manjšo porabo goriva.

 • 8-stopenjski športni menjalnik Steptronic

  8-stopenjski športni menjalnik Steptronic se prilagaja individualnemu slogu vožnje. Spekter sega od udobnega jadranja do zelo dinamične vožnje. V načinu Sport so postopki prestavljanja naravnani za maksimalno zmogljivost. Možno je tudi ročno prestavljanje s prestavno ročico ali prestavnima vzvodoma na volanu.

 • Menjalnik Steptronic z dvojno sklopko

  7-stopenjski menjalnik Steptronic s tehnologijo dvojne sklopke kombinira najboljšo učinkovitost z visokim udobjem prestavljanja in vožnje, saj so razmiki med prestavami krajši, skoki vrtilne frekvence pa se omejijo na minimum. S tem se visoko udobje in izvrstna dinamika združita z nižjo porabo goriva.

 • Športni menjalnik Steptronic z dvojno sklopko

  7-stopenjski športni menjalnik Steptronic z dvojno sklopko omogoča zelo športno menjavanje prestav. Poleg avtomatskega obstaja tudi možnost ročnega prestavljanja. Prikazovalnik izbire prestave posreduje ustrezna priporočila, medtem ko se lahko prestave menjajo prek prestavne ročice ali vzvodov na usnjenem športnem volanu. V avtomatskem režimu prestavljanja se izbira prestave prilagodi individualnemu slogu vožnje. Spekter sega od udobnega jadranja do zelo dinamičnega načina vožnje.

  V načinu vožnje SPORT in s prestavno ročico avtomatskega menjalnika v levi stezi S/M, je prestavljanje nastavljeno za največjo možno zmogljivost. Neznatni skoki vrtilne frekvence med prestavami podpirajo močno pospeševanje. Poleg tega se vedno vzdržuje visoko območje vrtilne frekvence motorja, kjer se lahko razvije visoka zmogljivost. Funkcija Launch Control uravnava vrtilno frekvenco pri speljevanju in s tem omogoča največji pospešek z mesta. Sedma prestava znatno zniža vrtilno frekvenco in porabo goriva pri visokih hitrostih. Posebej učinkovit 7-stopenjski športni menjalnik Steptronic z dvojno sklopko posreduje v sodelovanju z motorjem prepričljive vrednosti glede učinkovitosti, prenosa moči in udobja prestavljanja.

MESTO, PODEŽELJE, UŽITEK V VOŽNJI.

Doživite vozno dinamiko BMW X1.

MESTO, PODEŽELJE, UŽITEK V VOŽNJI.

Doživite vozno dinamiko BMW X1.

NAČIN ECO PRO.

Način ECO PRO omogoča, glede na individualni slog vožnje, zmanjšanje porabe goriva do 20 odstotkov, kot kažejo rezultati interne študije BMW o porabi goriva. Nadaljnjih pet odstotkov varčevalnega potenciala omogočajo dodatne funkcije jadranja, asistenta za predvidevanje poti in ECO PRO Route.

 • Jadranje

  Funkcija jadranja loči pogonski sklop od motorja in vozilo se premika brez upora motorja, ko voznik v hitrostnem območju med 50 in 160 km/h odvzame plin in ne zavira. Asistent za predvidevanje poti lahko „jadranje“, po potrebi, inteligentno zaustavi.

 • ECO PRO Route

  ECO PRO Route kaže, glede na prometne razmere, slog vožnje in krajevne danosti, najučinkovitejšo pot. Skupni računalnik kaže, koliko odstotkov goriva se lahko prihrani preko izbire ECO PRO Route.

INTELIGENTNO UPRAVLJANJE ENERGIJE.

Kot vsako vozilo BMW ima tudi BMW X1 osnovno vgrajene tehnologije BMW EfficientDynamics, kot so funkcija Auto Start Stop, regeneracija zavorne energije in električna podpora krmilne sile. V okviru inteligentnega upravljanja energije skrbi součinkovanje teh tehnologij že danes za trajnostno mobilnost.

 • Funkcija Auto Start Stop

  Pri začasnih postankih, npr. pred semaforjem ali v počasi premikajočem se prometu, funkcija Auto Start Stop izkoristi svoj varčevalni potencial in enostavno izklopi motor ter s tem zmanjša porabo goriva. Pri pritisku sklopke (ročni menjalnik) oz. sprostitvi zavore (menjalnik Steptronic) se motor v delčku sekunde ponovno avtomatsko zažene.

 • Regeneracija zavorne energije

  Regeneracija zavorne energije omogoča, da alternator proizvaja električni tok predvsem takrat, ko voznik odvzame plin ali zavira – doslej neizkoriščena kinetična energija se tako pretvori v električno energijo in shrani v akumulator. Neprekinjeno obratovanje alternatorja s tem ni več potrebno, zmanjša se poraba goriva in pri pospeševanju je za pogon na voljo polna moč motorja.

 • Električna podpora krmilne sile

  Električno podprto krmiljenje se odlikuje s preciznim krmiljenjem pri vsaki hitrosti. Poleg tega zmanjša porabo goriva, saj namesto hidravlične črpalke vgrajeni elektromotor, energijo porablja le takrat, ko je podpora krmilne sile potrebna.

 • Prikazovalnik izbire prestave

  S pravočasnim in optimalnim prestavljanjem se lahko predvsem v mestnem in medmestnem prometu privarčuje veliko goriva. Optimalno prestavljanje, zmanjšanje porabe – elektronika motorja izračuna, glede na vozne razmere in število vrtljajev motorja, trenutno najučinkovitejšo prestavo in osvetljen puščični simbol v informacijskem zaslonu kaže, kdaj bi bilo lahko vozilo v višji ali nižji prestavi varčnejše na poti. Pri tem se prepoznajo okoliščine močnega pospeševanja, tako da se priporočilo za prestavljanje ustrezno prikaže šele pri višjem številu vrtljajev. Tudi pri menjalnikih Steptronic voznik v ročnem režimu prestavljanja prejme ustrezna priporočila za prestavljanje. Primerjalni testi interne študije BMW so pokazali, da se vozila s prikazovalnikom izbire prestave vozijo z okoli štirimi odstotki nižjo porabo.

Poraba goriva in emisije CO₂.

 • Poraba goriva in emisije CO2 za BMW X1 xDrive20d:
  Poraba goriva v l/100 km (skupno): 5.9 / 6.2
  Emisije CO2 v g/km (skupno): 154.0 / 161.0

  Prikazane vrednosti emisij osnaževal zunanjega zraka (CO2 itd.) in specifikacije ekonomičnosti temeljijo na globalno usklajenem preskusnem postopku za lahka vozila (WLTP). Prikazane so t.i. kombinirane vrednosti. Prikazane vrednosti se lahko razlikujejo od vrednosti, ki se upoštevajo za določitev z vozili poveznih davkov ali drugih dajatev, ki se (med drugim) določajo na podlagi emisij CO2, saj so za odmero le teh lahko predpisani tudi drugi standardi.

  Specifikacije, ki se nanašajo na ekonomičnost in emisije CO(2), so določene skladno z Direktivo 1999/94/ES, Uredbo o informacijah o varčnosti porabe goriva, emisijah ogljikovega dioksida in emisijah onesnaževal zunanjega zraka, ki so na voljo potrošnikom o novih osebnih avtomobilih (Uradni list RS 24-956/2014) ter predpisi, ki urejajo tehnično specifikacijo za vozila in ugotavljanje skladnosti vozil, v veljavni različici.

  Nadaljnje informacije o uradnih podatkih varčnosti porabe goriva, specifičnih emisijah CO2 in ostale informacije o energijski učinkovitosti novih osebnih vozil, so na voljo v »Priročniku o varčnosti porabe goriva, emisijah CO(2) in emisijah onesnaževal zunanjega zraka za nova osebna vozila«, ki je na voljo na vseh prodajnih mestih in na www.bmw.si/emisije ter www.mini.si/emisije.

  Vrednosti so določene na podlagi vaše trenutne konfiguracije, ki upošteva izbrano opcijsko opremo vozila ter velikost izbranih platišč in pnevmatik. Spremembe v izbrani konfiguraciji zato lahko vplivajo na opredeljene vrednosti.

  Več podatkov o preizkusnem postopku WLTP lahko najdete tukaj: https://www.bmw.com/en/innovation/wltp.html