POOBLASTITE ZANESLJIVEGA POMOČNIKA.

Asistenčni sistemi za voznika iz BMW ConnectedDrive v BMW X4.

Samozavesten nastop je še enostavnejši, če se lahko zanesete na svojega spremljevalca. Kot na asistenčne sisteme za voznika v BMW X4, kajti ti jamčijo udobje in varnost na najvišjem nivoju. Najboljši primer za to je barvni BMW Head Up projektor: s tem, ko projicira vse za vožnjo pomembne informacije v vaše vidno polje, se vi lahko osredotočite na bistvo – užitek v vožnji.

BMW HEAD UP PROJEKTOR.

BMW HEAD UP PROJEKTOR.

Vse pred očmi.

Barvni BMW Head Up projektor projicira vse pomembne informacije za vožnjo neposredno v voznikovo vidno polje, kar mu omogoča popolno koncentracijo na vožnjo. Prikaz vključuje podatke, kot so trenutna hitrost in – odvisno od opreme – navigacijski napotki, Speed Limit Info s prikazom prepovedi prehitevanja, telefonski in razvedrilni seznami, skupaj z informacijami in opozorili različnih asistenčnih sistemov za voznika. Ikone, ki se projicirajo na vetrobransko steklo, se prikažejo v barvah in z visoko ločljivostjo. Slika projekcije se prikaže, kot da bi se nahajala pribl. 2,3 m pred vozilom. To omogoča, skupaj z optimalno postavitvijo, da se informacije zaznajo hitro, udobno in z minimalnim odvračanjem pozornosti. Svetlost projekcije se avtomatsko prilagodi zunanjim svetlobnim pogojem. Na voljo sta dnevni in nočni prikaz, lahko pa se nastavi tudi višina prikaza. Hkrati lahko voznik sam izbere, katere informacije naj se prikažejo poleg trenutne hitrosti in opozoril asistenčnih sistemov za voznika.

  

DRIVING ASSISTANT.

Oprema Driving Assistant združuje sisteme s kamero, kot so opozorilo za zapustitev voznega pasu, opozorilo pred naletom in opozorilo o zaznanem pešcu s funkcijo rahlega zaviranja v mestu.


Opozorilo za zapustitev voznega pasu prepozna cestne oznake in vas preko vibracij volana opozori, če pri hitrosti nad pribl. 70 km/h vozilu grozi nenamerna zapustitev voznega pasu. Pri vklopljenem smerniku, torej pri namerni menjavi voznega pasu, se opozorilo ne izvaja.


Medtem ko opozorilo pred naletom s funkcijo rahlega zaviranja v mestu prepoznava vozila, se opozorilo o zaznanem pešcu s funkcijo rahlega zaviranja v mestu odziva na pešce. V kritičnih situacijah z nevarnostjo trka opozorilo pred naletom opozarja v dveh stopnjah – najprej posveti simbol v kombiniranem instrumentu, nato sledi zvočni pisk. Pri opozorilu o zaznanem pešcu, ki deluje pri hitrosti med 10 in 60 km/h, sledi pri resni nevarnosti enostopenjsko opozorilo. Če sistem sproži opozorilo pred grozečim trkom, se zavore hkrati prednastavijo na hitro odzivnost. V sili sistem aktivira zavore. V mraku in megli lahko pride do omejitve delovanja sistema.

  • Driving Assistant Plus

    Oprema Driving Assistant Plus (samo z menjalnikom Steptronic) ne vključuje le opozorila pred naletom in opozorila za zapustitev voznega pasu, temveč tudi aktivnega asistenta za uravnavanje hitrosti s funkcijo Stop&Go. Ta podpira voznika pri vožnjah po avtocesti v kritičnih in monotonih prometnih razmerah. Pogoj za uporabo Driving Assistant Plus je navigacijski sistem Business ali Professional.

    Opozorilo pred naletom se odziva stopenjsko. Če spredaj vozeče vozilo nenadoma močno zavira ali sistem prepozna mirujočo oviro, zadostuje reakcija vidnega opozorila preko aktivnega zaviranja do mirovanja vozila. Če vozilu grozi, da bo nenamerno zapustilo svoj vozni pas, opozorilo za zapustitev voznega pasu hitro opozori voznika z vibriranjem volana.

    Aktivni asistent za uravnavanje hitrosti v hitrostnem območju med 30 km/h in 210 km/h konstantno ohranja izbrano hitrost ali jo pri aktiviranem uravnavanju razdalje avtomatsko prilagodi do spredaj vozečega vozila. Funkcija Stop&Go uravnava hitrost celo do mirovanja in znova spelje vozilo z rahlim dotikom na pedal za plin, npr. pri vožnji v koloni.

NAVIGACIJSKI SISTEM PROFESSIONAL Z UPRAVLJALNIKOM IDRIVE TOUCH.

Navigacijski sistem Professional vključuje elegantno obliko in izjemen obseg storitev: omogoča preprosto in enostavno uporabo navigacijskega sistema, ki je brezhibno integriran v vozilo BMW, vključno s konceptom upravljanja iDrive in upravljalnikom iDrive Touch.

Sistem obsega napravo za prostoročno telefoniranje z USB vmesnikom in glasovnim upravljanjem, radio BMW Professional z DVD pogonom in 20 GB spomina za shranjevanje glasbenih datotek. Vgrajen 8,8" LCD barvni zaslon s funkcijo deljenega zaslona (glasni in pomožni zaslon) je oblikovan za optimalno berljivost in jasnost.

Navigacijski sistem Professional.

Doživite film o opremi.

  • Upravljalnik iDrive Touch

    Upravljalnik iDrive Touch z gumbi za neposreden dostop do menija, osem funkcijskih zaznamkov in glasovno upravljanje nudijo intuitivno upravljanje, s tem da omogočajo vnašanje naslova cilja v obliki rokopisa na površini, ki je občutljiva na dotik. Po zaslugi tridimenzionalnega prikaza zemljevida, ki uporablja slike satelitov v svojem ozadju – z izbranimi znamenitostmi v foto realističnem prikazu – postane navigacija fascinantno vizualno doživetje. Posodobitve zemljevidov so tri leta brezplačno na voljo pri trgovcih z vozili BMW. V okviru BMW ConnectedDrive, sistem v izbranih evropskih državah tri leta avtomatsko posodablja zemljevid do štirikrat letno.

INTELIGENTNI GLASOVNI ASISTENT.

Inteligentni glasovni asistent s prepoznavanjem glasu zagotavlja glasovno podporo na najvišji ravni. Razume namreč naravni govor in ne prepoznava zgolj omejenih ukazov.

Glasovni asistent ne vključuje zgolj velikega obsega individualnih in situacijskih različic, temveč razume tudi jezikovne raznolikosti, dialekte in žargon. To mu omogoča znatno širši razpon možnosti pri nareku besedilnih ali elektronskih sporočil. Znatno razširjen nabor funkcij je omogočen zahvaljujoč glasovnemu prepoznavanju Connected Drive, ki temelji na strežniku in oblikuje osnovo za inteligentnega glasovnega asistenta. Ta funkcija v oblaku zagotavlja, da so tudi neobičajna iskanja izvedena hitro in enostavno prek interneta z uporabo vsakdanjega jezika, kar pomaga navigacijskemu sistemu. Na primer, iskanje restavracij v bližnji okolici je mogoče z vprašanjem, zastavljenim v običajnem jeziku. Obenem pa premik v oblak omogoča bolj pogoste cikle posodabljanja, s čimer je zagotovljeno, da so prihodnje inovacije na voljo, kakor hitro je mogoče, najsi gre za novo programsko opremo, izboljšave ali računalniško jezikoslovje.

BMW SELECTIVE BEAM.

Z BMW Selective Beam postanejo nočne vožnje še prijetnejše in varnejše.
Kajti ta oprema vam omogoča najboljšo vidljivost v temi, brez zaslepitve drugih voznikov. BMW Selective Beam zazna druge udeležence v prometu in jih ciljno izvzame iz svetlobnega snopa dolgih luči. Dolžina svetlobnega snopa preko 400 m skrbi za pravočasno prepoznavanje nevarnosti in izboljšano ohranjanje smeri vožnje.

SURROUND VIEW.

Surround View je sistem, ki s pomočjo kamer v ohišjih zunanjih ogledal, širokokotne sprednje kamere in vzvratne kamere nudi 360° panoramski pregled. Vozniku nudi podporo pri parkiranju ali manevriranju na ozkem prostoru ter pri krmarjenju v težko preglednih situacijah.
Sistem Surround View vključuje vzvratno kamero, Top View in Side View. Top View prikaže področje ob vratih in bočni del cestišča ob vozilu za udobno manevriranje. Širokokotna kamera Side View med dvojno ledvičko spredaj in vzvratna kamera omogočata panoramski pogled pred in za vozilom. Opozorilo pred prečnim prometom najprej opozori voznika preko rumenih stolpcev na stranskih robovih slike in rumenega opozorilnega trikotnika. Od hitrosti 15 km/h se funkcija Side View avtomatsko deaktivira. Pri tem se lahko izbira med tremi možnostmi, to je vzvratno kamero, Top View in Panorama View ter po želji aktivira ena izmed teh funkcij. Sistem se vklopi z izbiro položaja menjalnika „R“ ali preko drugih prednastavljenih točk za aktiviranje. Prikaz se izvaja preko nadzornega prikazovalnika.