INTELIGENTNA SPREMLJEVALKA.

Asistenca za voznika v BMW X5.

Najboljši sovoznik, ki si ga lahko želite. Vsi asistenčni sistemi za voznika v BMW X5 imajo en cilj: da ste sproščeno na poti in varno prispete.

Slike nadzornega prikazovalnika prikazujejo novo obliko uporabniškega vmesnika, ki bo predvidoma na voljo od 10/2016.

ASISTENT PRI ZASTOJU.

ASISTENT PRI ZASTOJU.

Podpora za voznika.

Asistent pri zastoju v monotonih prometnih razmerah razbremeni voznika. Sistem omogoča, da v gostem prometu pri hitrosti do 60 km/h „križarite“ in se tako sproščeno prebijete skozi zastoj. Asistent avtomatsko ohranja želeno razdaljo do spredaj vozečega vozila in avtonomno nadzoruje hitrost vozila vse do popolne zaustavitve, medtem ko aktivno posega v krmilni mehanizem. Vozilo lahko tako ostane na svojem voznem pasu, dokler ima voznik vsaj eno roko na volanu. Po popolni zaustavitvi do 30 sekund na mestu vozilo samodejno spelje naprej in nadaljuje vožnjo. To pomeni naslednji korak na poti do visokoavtomatizirane vožnje.

BMW HEAD UP PROJEKTOR.

Barvni BMW Head Up projektor posreduje za vožnjo pomembne informacije neposredno v vaše vidno polje in s tem poveča vašo koncentracijo na dogajanje v prometu.
Glede na opremo vozila se lahko poleg napotkov navigacijskega sistema, med drugim, posredujejo tudi podatki Speed Limit Info s prikazom prepovedi prehitevanja ali objave Check Control. Po želji si lahko prikličete napotke o informativno-razvedrilnih vsebinah, kot so informacije o radijski postaji in skladbi, vnose v telefonski imenik in klicne sezname.
Na sprednje steklo projicirani simboli se prikazujejo v posebej briljantnih barvah z visoko ločljivostjo, tako da se prometni simboli upodobijo povsem realno. Prikazi se prikažejo na ergonomsko posebej udobnem mestu sprednjega stekla, lahko pa si jih tudi sami prilagodite individualno. S polariziranimi sončnimi očali so prikazi barvnega BMW Head Up projektorja razpoznavni le v omejenem obsegu.
Jakost projekcije se avtomatsko prilagodi zunanjim svetlobnim pogojem. Na voljo sta tudi dnevni in nočni prikaz. Nastavitev svetlosti se lahko konfigurira preko menija iDrive. Izbere se lahko tudi, katere informacije poleg prikaza hitrosti in opozoril asistenčnih sistemov za voznika naj se prikazujejo.

NAVIGACIJSKI SISTEM PROFESSIONAL.

Navigacijski sistem Professional navdušuje s svojo obliko in obsegom funkcij najvišjega razreda: enostavno upravljanje z izvrstno integracijo v BMW s konceptom upravljanja iDrive in upravljalnikom iDrive Touch.
Sistem vključuje napravo za prostoročno telefoniranje z USB vmesnikom in glasovnim upravljanjem, radio BMW Professional z DVD pogonom in 20 GB velik pomnilnik za shranjevanje avdio datotek. Poleg tega se lahko uporablja RTTI. Prosto stoječ 8,8" LCD barvni zaslon s funkcijo deljenega zaslona (glavno in pomožno okno) zagotavlja optimalno berljivost in pregled.
Upravljanje poteka intuitivno preko upravljalnika iDrive Touch, na čigar površini, ki je občutljiva na dotik, lahko uporabnik povsem enostavno in z lastnim rokopisom vnaša naslovne podatke za navigacijski sistem. Lahko pa tudi preko tipk za neposredni dostop in osmih spominskih tipk ali preko glasovnega upravljanja. Po zaslugi prikaza zemljevida v 3D, tudi s slikami satelitov kot ozadjem zemljevida in izbranimi znamenitostmi v foto realističnem prikazu, postane zlasti navigacija fascinantno doživetje za oči.
Pri trgovcih z vozili BMW so posodobitve zemljevidov tri leta brezplačne. V okviru BMW ConnectedDrive, sistem v izbranih evropskih državah tri leta samostojno posodablja zemljevid do štirikrat letno.

Upravljalnik iDrive Touch

Upravljalnik iDrive Touch

Z upravljalnikom iDrive Touch, ki je sestavni del navigacijskega sistema Professional, se lahko nadzorni prikazovalnik udobno upravlja z eno roko. Po zaslugi integrirane drsne ploščice v upravljalniku lahko npr. naslovne podatke za navigacijski sistem udobno vnašate prek lastnega rokopisa. Z vrtenjem in pritiskanjem upravljalnika se lahko prikličejo in nastavljajo številne funkcije, možno pa je tudi brskanje po seznamih. Upravljanje poteka enostavno in intuitivno s pomočjo otipa – ravno za vas kot voznika je to pomembna razbremenitev, saj se vaša koncentracija na dogajanje v prometu pri upravljanju le komaj odvrne. Vse funkcije, ki se upravljajo s pomočjo upravljalnika, lahko udobno spremljate na nadzornem prikazovalniku.

BMW NIGHT VISION Z DYNAMIC LIGHT SPOT.

Izvrstna vidljivost tudi ponoči: BMW Night Vision z Dynamic Light Spot prepozna osebe in velike živali v temi že na daleč – in jih ciljno osvetli.
Kamera s toplotno sliko v sprednji rešetki v obliki dvojne ledvičke posreduje slike oseb in živali neposredno na nadzorni prikazovalnik. Inteligentni zgodnji opozorilni sistem z usmerjenim žarkom: ko dolga infrardeča luč v temi zazna pešce ali večje živali, sistem nanje usmeri dva snopa Dynamic Light Spot z ločenim upravljanjem, brez neprijetne zaslepitve. Tako voznik kot osvetljena oseba, preko luči prejmeta zelo učinkovito opozorilo pred morebitno nevarno situacijo.
Dodatna opozorila prejme voznik pri aktivirani toplotni sliki v kombiniranem instrumentu ali preko barvnega BMW Head Up projektorja. Pri resni nevarnosti zaradi zaznanih oseb ali živali hkrati zadoni opozorilni pisk in zavore se nastavijo v najvišjo pripravljenost za zaviranje. BMW Night Vision z Dynamic Light Spot je inovacija iz BMW ConnectedDrive.

PARKIRNI ASISTENT.

PARKIRNI ASISTENT.

Nova generacija udobnega parkiranja.

Parkirni asistent olajša parkiranje vzporedno s cestiščem. Ta upravlja, medtem ko voznik spremlja postopek.
Avtomatski parkirni asistent predstavlja novo generacijo udobnega parkiranja v BMW. Sistem izbere prestavo za vožnjo naprej oziroma vzvratno prestavo, obrača volan in samodejno dodaja plin ali zavira. Voznik mora pred postopkom parkiranja zgolj vklopiti smernik in pritisniti tipko PDC ter opazovati okolico vozila, pri čemer ga podpira avtomatsko aktivirana vzvratna kamera. Na koncu manevra sistem vklopi prestavo P. Pri hitrosti do 35 km/h in največji bočni oddaljenosti 1,5 m do vrste parkiranih vozil, ultrazvočni senzorji BMW preko nadzornega prikazovalnika prikažejo vsako z voznim pasom vzporedno parkirno mesto, ki pride v poštev.

SISTEMI S KAMERO.

Uživajte v razgledu: v BMW X5 vam integrirani sistemi s kamero nudijo večji pregled, npr. pri izvozih in v slabo preglednih prometnih situacijah.

 • Surround View

  Surround View zagotavlja podporo in pomoč pri parkiranju in manevriranju na ozkem prostoru. V ta namen se bočni in zadnji deli avtomobila prikazujejo na nadzornem prikazovalniku iz ptičje perspektive (360° pogled od zgoraj).

 • Side View

  Med sisteme je vključena oprema Side View, ki nudi vozniku podporo na slabo vidljivih območjih (npr. izvozi, nepregledna križišča). Kamera na dvojni ledvički zajema dogajanje s strani in prenaša sliko na nadzorni prikazovalnik. Voznik lahko tako predčasno prepozna prečni promet in se ustrezno odzove na razmere v prometu.

 • Vzvratna kamera

  Z vzvratno kamero ima voznik pri manevriranju in parkiranju območje za vozilom vedno pred očmi na nadzornem prikazovalniku. Vzvratna kamera omogoča boljši pregled pri vzvratnih vožnjah na parkirni prostor v okviru hitrostnega območja pod 20 km/h. Interaktivne črte voznega pasu kažejo, če želeno parkirno mesto nudi dovolj prostora za vozilo in preko barvno označenih površin na nadzornem prikazovalniku nudijo podporo pri parkiranju. V kombinaciji z vlečno kljuko ima vzvratna kamera na voljo praktično funkcijo zumiranja, ki olajša približevanje vozila prikolici pri priklopu.
  Pri tem se lahko izbira med tremi možnostmi, to je vzvratno kamero, Top View in Panorama Side View, ter po želji aktivira ena izmed teh funkcij. Izbrani odseki se prikažejo na nadzornem prikazovalniku.

BMW SELECTIVE BEAM

Z BMW Selective Beam postanejo nočne vožnje še prijetnejše in varnejše. Kajti ta oprema vam omogoča najboljšo vidljivost v temi, brez zaslepitve drugih voznikov.
Sistem prepozna druge udeležence v prometu in jih ciljno izvzame iz svetlobnega snopa dolge luči. Dolžina svetlobnega snopa preko 400 m skrbi za pravočasno prepoznavanje nevarnosti in izboljšano ohranjanje smeri vožnje.