IZTISNE MAKSIMUM.

Vozna dinamika in učinkovitost BMW X5.

IZTISNE MAKSIMUM.

Vozna dinamika in učinkovitost BMW X5.

IZTISNE MAKSIMUM.Vozna dinamika in učinkovitost BMW X5.

Dinamika BMW X5 vam pripravi veliko užitka pri vsaki vožnji – in vsakem manevru ter vsaki hitrosti. V ostrih ovinkih skrbijo asistenčni sistemi za voznika za izvrsten stik s cesto, enako kot pri spustih po klancu navzdol in visokih hitrostih. BMW X5 obenem blesti, po zaslugi izpopolnjene aerodinamike, varčnih motorjev in množice ukrepov BMW EfficientDynamics, z visoko učinkovitostjo – zlasti BMW X5 xDrive40e s tehnologijo eDrive.

Slike BMW X5 xDrive40e iPerformance prikazujejo novo obliko BMW iPerformance, ki bo predvidoma na voljo od druge polovice leta 2016.

Slike nadzornega prikazovalnika prikazujejo novo obliko uporabniškega vmesnika, ki bo predvidoma na voljo od 10/2016. 

TEHNOLOGIJE BMW EFFICIENTDYNAMICS.

Bodisi gre za maksimalno zmogljivost bodisi za minimalno porabo – na koncu se pri BMW vse vrti okoli značilnega užitka v vožnji BMW. BMW EfficientDynamics je ime za strategijo BMW, ki zmanjša porabo goriva in emisije CO2 na minimum ter hkrati poveča dinamiko in užitek v vožnji na maksimum.

Je paket ukrepov, ki obsega pogon, upravljanje energije in koncept vozila – pri vsakem vozilu BMW. Za višjo zmogljivost pri sočasno nižji porabi je pri priključnem hibridu, med drugim, odgovorna pogonska kombinacija motorja BMW TwinPower Turbo in elektromotorja. K dodatnemu povečanju učinkovitosti prispevata svoj delež tudi izpopolnjena aerodinamika in BMW EfficientLightweight. Slednja z uporabo optimalnih materialov na pravem mestu zmanjša skupno maso in hkrati poveča togost vozila. Na tem mestu BMW jasno dokazuje svojo moč inovacij. K obsežnemu paketu opreme spadata tudi inteligentno upravljanje energije in način ECO PRO, ki ga izbere voznik in ki podpira izrazito varčen slog vožnje.

 • Emisijski standard EU6

  Revolucionarne tehnologije v motorizacijah BMW X5 že danes serijsko izpolnjujejo strogi emisijski standard EU6. Motorji BMW so že od nekdaj pred svojim časom, saj so od leta 1917 ključna kompetenca proizvajalca BMW. V BMW X5 to dokazujejo še posebej impresivno. Z izvrstno zmogljivostjo, spontano odzivnostjo in zgledno mirnim tekom, s čimer izpolnjujejo najvišje standarde za kultivirano vozno udobje. Gotovost v prihodnosti zagotavlja tudi serijska tehnologija BluePerformance pri vseh dizelskih motorjih: po njeni zaslugi se emisije dizelskega pogona lahko še izpopolnijo. Poleg komponent, kot sta filter za dizelske delce in oksidacijski katalizator, zbiralni katalizator za Nox skrbi za dodatno zmanjšanje dušikovih oksidov v izpušnem plinu. Poleg tega se uporablja druga različica razgradnje dušikovih oksidov: katalizator SCR (SCR = Selective Catalytic Reduction) z vbrizgom AdBlue. Kemična reakcija, ki se sprosti z vbrizgom raztopine sečnine AdBlue skrbi za to, da se izpust dušikovega oksida občutno zmanjša. S tem se dolgoročno vozite v enem najčistejših dizelskih vozil na svetu, ki z dosledno zmanjšanim izpustom onesnaževal izpolnjuje predpise strogega emisijskega standarda EU6.

VOZNA DINAMIKA.

Na vrhuncu moči: doživite neprekosljivo vozno dinamiko BMW X5.

VOZNA DINAMIKA.

Na vrhuncu moči: doživite neprekosljivo vozno dinamiko BMW X5.

8-STOPENJSKI MENJALNIK STEPTRONIC.

8-stopenjski menjalnik Steptronic določa merila v dinamiki in učinkovitosti ter je osrednji del ukrepov BMW EfficientDynamics. Posebej precizno stopnjevanje prestav omogoča optimalen razvoj moči – od majhnih do velikih hitrosti. To občutno zmanjša porabo goriva, medtem ko je hkrati na voljo še več športnosti in dinamike. Zlasti pri velikih hitrostih se preko dodatnih prestav zmanjša število vrtljajev in s tem tudi poraba ter hrup motorja. Svoj delež prispeva tudi sklopka pretvornika vrtilnega momenta – celo ko se preklopi v ročni način prestavljanja. Kombinacija neznatnih skokov vrtilne frekvence in precizne uglasitve menjalnika doseže posebej visoko udobje prestavljanja in občutno zmanjšan hrup.

100 % ŠPORTEN.

Z možnostmi, kot so paketi prilagodljivega podvozja*, se dodatno poudarita športnost in udobje vašega vozila BMW X5. Če izberete enega izmed prilagodljivih paketov podvozja, se odločite bodisi za več voznega udobja, več vozne dinamike – ali za najučinkovitejšo kombinacijo obojega.

* Od meseca septembra 2017, paketa podvozja Dynamic in Professional ne bosta več na voljo za motorja 30d in 40d.

 • Aktivno krmiljenje

  Nova dimenzija udobja krmiljenja – aktivno krmiljenje nudi preciznost, agilnost in udobje v vseh voznih razmerah. Pri počasnih hitrostih, kot je vožnja v mestu, parkiranju in na serpentinah, aktivno krmiljenje poveča zasuk koles. Z manjšim zasukom in brez preprijemanja volana lahko odpeljete tesne manevre – agilnost vašega BMW se občutno izboljša in poenostavi se parkiranje. Za izboljšanje suverenosti v zgornjem območju števila vrtljajev je od hitrosti pribl. 120 do 140 km/h (odvisno od modela in uglasitve) aktivno krmiljenje bolj posredno v prestavnem razmerju. Aktivno krmiljenje s tem zmanjša zasuk koles. Vaša prednost: z večjimi zasuki volana lahko precizneje krmilite kolesa – rezultat sta večja stabilnost in udobje. Tudi v kritičnih razmerah, kot je prekrmiljenje ali zaviranje na različni podlagi, aktivno krmiljenje posreduje proaktivno in blaži npr. zasuk okoli navpične osi – in to hitreje, kot bi to lahko storil izkušen voznik. Ker je aktivno krmiljenje dopolnilni sistem in ne prekinja neposredne povezave med voznikom in kolesi, se pri izpadu sistema možnost krmiljenja BMW popolnoma ohrani. Če se prepoznajo netočnosti, se s pomočjo zatiča preko varnostnega vklopa takoj blokira uravnalni mehanizem aktivnega krmiljenja. S tem vedno obvladate situacijo.

 • Paketi prilagodljivega podvozja

  Kar daje slutiti na njegovo brezkompromisno suverenost, BMW X5 potrjuje na vsaki cesti. Bodisi športno bodisi udobno, dodatni paketi prilagodljivega podvozja po želji v vsaki vozni situaciji posredujejo optimalen stik s cestiščem.

 • Comfort

  Paket prilagodljivega podvozja Comfort nudi maksimalno vozno udobje pri sočasno za BMW značilnih voznodinamičnih lastnostih. Dinamični nadzor blažilnikov vam omogoča, da se obnašanje vzmeti in blažilnikov individualno spreminja v vsakem trenutku, medtem ko zračno vzmetenje na zadnji premi jamči enakomerno visoko vozno udobje ne glede na natovorjenost vozila. Če si medtem zaželite bolj dinamično uglasitev podvozja, sta vam preko stikala za uravnavanje vozne dinamike dodatno na voljo načina Sport in Sport+.

 • Dynamic

  Potencial vašega vozila se lahko s paketom prilagodljivega podvozja Dynamic še izpopolni. Dynamic Performance Control in oprema Dynamic Drive zagotavljata zelo športno vozno dinamiko, ki se nenazadnje kaže v posebej nevtralnem krmiljenju in minimalnem bočnem nagibanju karoserije pri vožnji skozi ovinek – vse to pri zelo visokem voznem udobju.

 • Professional

  Kdor se ne more odločiti med paketoma Comfort in Dynamic, lahko enostavno izbere paket prilagodljivega podvozja Professional, ki optimalno združuje obsege Comfort in Dynamic. S tem nudi maksimalno vozno udobje pri sočasno maksimalni vozni dinamiki.

 • Prilagodljivo M podvozje

  Večja vozna dinamika: prilagodljivo M podvozje močno poudari voznodinamičen potencial vašega vozila. V obsegu opreme vključena dinamični nadzor blažilnikov in zračno vzmetenje na zadnji premi sta uglašena za posebej športno obnašanje vozila med vožnjo. Prilagodljivo M podvozje je na voljo le kot del dodatnega paketa M Sport.

BMW XDRIVE.

Inteligentni sistem štirikolesnega pogona BMW xDrive se odlično prilagaja zahtevnim razmeram na cesti, s tem da stalno nudi najboljšo trakcijo. Z xDrive in dinamičnim nadzorom stabilnosti (DSC) ostane BMW stabilno na svojem voznem pasu in ohranja smer vožnje. xDrive predčasno porazdeli pogonsko moč – krmiljena s pomočjo senzorjev DSC – med premama tako, da se prekrmiljenje ali podkrmiljenje v ovinkih odpravi pravočasno in s tem poveča stabilnost ohranjanja smeri vožnje. Obenem zagotovi hitro in varno pospeševanje tudi na spolzkih ali strmih delih ceste. DSC mora v kritičnih razmerah na cesti posegati redkeje. BMW xDrive učinkovito združuje prednosti vsekolesnega pogona – trakcija, stabilnost ohranjanja smeri vožnje in varna vožnja – z značilno agilnostjo BMW.

AERODINAMIKA.

Oblika vozila se dosledno podreja filozofiji BMW EfficientDynamics. Zlasti aerodinamično izpopolnjen podaljšan sprednji odbijač z odprtinami za zrak in spodnja stran vozila navdušujeta z inovativnimi novostmi za zmanjšanje zračnega upora in porabe goriva.

 • Air Curtain in Air Breather

  Podaljšan sprednji odbijač z odprtinami za zrak kot vidna oblikovna značilnost uteleša filozofijo BMW EfficientDynamics. Integriran Air Curtain usmeri protiveter preko dveh navpičnih odprtin vzdolž zunanjega dela okrovov sprednjih koles. Pospešen zračni tok ustvari tako imenovano „zaveso“ na zunanji strani koles. Tukaj nastopi Air Breather, ki usmeri zračni tok na sprednja kolesa. Ta inovativna ukrepa zmanjšata zračne turbulence in zračni upor, kar pomeni, da se zmanjša tudi poraba goriva.

 • Krmiljenje zračnih loput

  Krmiljenje zračnih loput med vožnjo preko senzorja neprekinjeno zaznava trenutno potrebo po hlajenju motorja in odpira oz. zapira zračne lopute hladilnika. Na ta način izpopolnjena aerodinamika in krajše faze segrevanja motorja zmanjšajo porabo goriva.

 • Zadnji spojler in Aero Blade

  Zadnji spojler na strešnem robu in z njim s strani povezana elementa Aero Blade skupaj tvorijo posebej učinkovit, tako imenovan spojlerski rob. Preko natančno definiranega zračnega toka v predelu zadka se moteče zračne turbulence in zavirajoči podtlaki zmanjšajo na minimum.

NAČIN ECO PRO.

Način ECO PRO omogoča, glede na individualni slog vožnje, zmanjšanje porabe goriva do 20 odstotkov, kot kažejo rezultati interne študije BMW o porabi goriva. Dodatne funkcije, kot so „jadranje“, asistent za predvidevanje poti in ECO PRO Route, nanesejo nadaljnjih pet odstotkov varčevalnega potenciala.

Funkcija jadranja loči pogonski sklop od motorja in vozilo se premika brez pogona oz. „jadra“, ko voznik v hitrostnem območju med 50 in 160 km/h odvzame plin in ne zavira. Asistent za predvidevanje poti s pomočjo navigacijskega sistema prepozna ovinke, začetke krajev, krožni promet, križišča, omejitve hitrosti in avtocestne izvoze znotraj poteka poti in s tem daljnovidno posreduje nasvete za predčasen odvzem plina. ECO PRO Route kaže, glede na prometne razmere, slog vožnje in stanje na cesti, najučinkovitejšo pot. Skupni računalnik kaže, koliko odstotkov goriva se lahko prihrani preko izbire ECO PRO Route.