TRAJNOST BMW

KROŽNOST IN OHRANJANJE VIROV.

UVOD

KROŽNO GOSPODARSTVO LAHKO VARČUJE Z VIRI.

Ohranjanje virov je eden od naših ciljev. Z viri ravnamo premišljeno, čim pogosteje in čim dlje. Naš cilj je krožno gospodarstvo. S spoštovanjem do sveta in dobrimi idejami za našo trajnost.

Trajnost BMW, 2023, krožnost, krožni pristop

KROŽNI PRISTOP

60 kg

Krožni pristop.

V povprečju se v novo vozilo BMW Group vgradi 60 kg  reciklirane plastike, kar predstavlja delež do 20 %.

Trajnost BMW, 2023, krožnost, recikliranje baterij

RECIKLIRANJE BATERIJ

90 %

Recikliranje baterij.

90 % materialov visokonapetostne baterije v elektrificiranem vozilu BMW Group se lahko reciklira.

Trajnost BMW, 2023, krožnost, obdelava odpadkov

OBDELAVA ODPADKOV

99 %

Predelava odpadkov

Leta 2021 je bilo 99 % odpadkov, ki so nastali v naši svetovni notranji proizvodnji 2,5 milijona vozil na leto, bodisi recikliranih kot materiali (93,4 %) bodisi so bili podvrženi nadaljnji, na primer, termični obdelavi (5,8 %).

KROŽNO GOSPODARSTVO

ODKRIJTE MOČ KROŽNOSTI.

Odgovorno ravnanje z viri je bistvenega pomena za BMW Group. V tem procesu želimo še naprej uporabljati surovine v skladu s svojimi štirimi načeli krožnega gospodarstva:

Trajnost BMW, 2023, krožnost, BMW i Vision Circular

BMW i VISION CIRCULAR.

RE:THINK, RE:DUCE, RE:USE in RE:CYCLE. BMW i Vision Circular je v celoti zasnovan v skladu z našimi načeli krožnega gospodarstva. Kompaktno, popolnoma električno konceptno vozilo s poudarkom na trajnosti in razkošju ponuja fascinanten pogled v prihodnost.

Trajnost BMW, 2023, krožnost, trajnostne barve za karoserije

BOLJ TRAJNOSTNI AVTOMOBILSKI LAKI IZ BIOMASE.

Lakirnice v evropskih tovarnah BMW Group uporabljajo barve matirane končne obdelave, ki niso proizvedene iz surove nafte, temveč iz regenerativnih surovin, kot so biološki odpadki. Tovarni BMW Group v Rosslynu in Leipzigu uporabljata tudi trajnostno proizvedene antikorozijske premaze. Zmanjšanje emisij CO₂ v procesu, ki ga je potrdilo nemško združenje TÜV, znaša več kot 15.000 ton v obdobju od 2022 do 2030.

ŽIVLJENJSKA DOBA BATERIJE

FAZE V ŽIVLJENJSKI DOBI BATERIJSKE CELICE.

Trajnost BMW, 2023, krožnost, razvoj

Razvoj.

V kompetenčnem centru za proizvodnjo baterijskih celic v Münchnu BMW Group izvaja raziskave o idealni kemični sestavi celic v litij-ionski bateriji. To pomeni, da so sestavni deli, kot so katoda, anoda, separator in elektrolit, nenehno podvrženi prefinjenemu razvojnemu procesu.

Trajnost BMW, 2023, krožnost, uporaba v vozilu

Uporaba v vozilu.

Današnja električna vozila z enim polnjenjem že dosegajo nad 600 km dosega, trend pa še kar narašča. Izkušnje kažejo, da lahko električna vozila dosežejo enako število prevoženih kilometrov kot njihovi sorodniki na pogon z notranjim zgorevanjem, ne da bi bilo treba zamenjati visokonapetostno baterijo.

Trajnost BMW, 2023, krožnost, drugo življenje

Drugo življenje.

Po intenzivni uporabi litij-ionske baterije v vozilu je mogoče baterijo še vrsto let uporabljati kot stacionarni hranilnik električne energije na baterijskih farmah, na primer, preden vstopi v postopek recikliranja.

Trajnost BMW, 2023, krožnost, recikliranje

Recikliranje.

Surovine baterijske celice je mogoče predelati. V kompetenčnem centru za proizvodnjo baterijskih celic BMW Group razvija recikliranje sekundarnih surovin za naslednjo generacijo baterijskih celic. To označuje konec življenjskega cikla za baterijsko celico – in potem se lahko cikel začne znova.

POGOSTA VPRAŠANJA

POGOSTA VPRAŠANJA O KROŽNOSTI IN VIRIH.