VEČJI UČINEK. MANJŠA PORABA.

Inteligentno upravljanje energije.

VEČJI UČINEK. MANJŠA PORABA.

Inteligentno upravljanje energije.

Vsako vozilo BMW ima serijsko vgrajene tehnologije BMW EfficientDynamics, kot so funkcija Auto Start Stop, regeneracija zavorne energije in električna podpora krmilne sile. Součinkovanje teh tehnologij skrbi kot upravljanje energije že danes za trajnostno mobilnost.

VEČJI UČINEK. MANJŠA PORABA.Inteligentno upravljanje energije.

Vsako vozilo BMW ima serijsko vgrajene tehnologije BMW EfficientDynamics, kot so funkcija Auto Start Stop, regeneracija zavorne energije in električna podpora krmilne sile. Součinkovanje teh tehnologij skrbi kot upravljanje energije že danes za trajnostno mobilnost.

NAČIN ECO PRO.

Osredotočite se na užitek v vožnji. Učinkovitost je na voljo s pritiskom gumba. V načinu ECO PRO stikala za uravnavanje vozne dinamike so možni prihranki energije do 20 %, ne da bi morali vi kaj storiti za to. Okoli 5 % goriva se lahko prihrani z nadaljnjimi funkcijami. Skupni prihranek se preračuna v konkretne kilometre in kot bonusni doseg prikaže v potovalnem računalniku. Tako je v vsakem trenutku vidno, kako dolga je pot, ki jo lahko dodatno prepotujete.

REGENERACIJA ZAVORNE ENERGIJE.

Pritisnete zavoro. V istem trenutku se sprosti energija. Dragocena kinetična energija, ki se lahko izkoristi. Regeneracija zavorne energije jo pretvori v električno energijo in z njo polni akumulator, namesto da bi izpuhtela brez učinka. Poleg tega je motor manj obremenjen s polnjenjem akumulatorja, kar zniža porabo in emisije.

ELEKTRIČNA PODPORA KRMILNE SILE.

Običajni sistemi za podporo krmilne sile delujejo s pomočjo hidravlike. In obratujejo neprekinjeno – tudi ko voznik ne izvaja nobenih premikov volana. S tem se troši dragocena energija. Pri električni podpori krmilne sile elektromotor nadomesti hidravliko in je aktiven samo, kadar voznik dejansko premika volan. Pri vožnji naravnost ali stalno zasukanem volanu v ovinku elektromotor ne posreduje in ne porablja nobene energije. Poraba goriva se tako zmanjša, medtem ko se ohrani značilno dinamično vozno doživetje BMW.

BONUSNI DOSEG.

Varčen način ECO PRO skrbi za to, da se karakteristični diagram pedala za plin in strategija delovanja ogrevanja/klime inteligentno prilagodita. Nasveti ECO PRO pomagajo, da se izpopolni obnašanje vozila med vožnjo. Bonusni domet pa voznika obvešča, koliko dodatnih kilometrov se pridobi z varčno vožnjo v načinu ECO PRO.

ENERGIJSKO VARČNE TEHNOLOGIJE ZA UČINKOVIT UŽITEK V VOŽNJI.

Različne situacije zahtevajo individualno ukrepanje. Energijsko varčne tehnologije, kot je prikazovalnik izbire prestave ali funkcija Auto Start Stop, podpirajo voznika pri tem, da bolje ukrepa in s tem vozi učinkoviteje.

 • Prikazovalnik izbire prestave

  Pravi trenutek za prestavljanje je ključen za učinkovitost. Glede na vozno situacijo in število vrtljajev motorja se preračuna trenutno najučinkovitejša prestava in prikaže na informacijskem zaslonu.

  Pri tem se prepoznajo okoliščine močnega pospeševanja, tako da se priporočilo za prestavljanje ustrezno prikaže šele pri višjem številu vrtljajev. Primerjalni testi so pokazali, da se vozila s prikazovalnikom izbire prestave vozijo z okoli štirimi odstotki manjšo porabo.

 • Funkcija Auto Start Stop

  Učinkovito varčevanje z gorivom: funkcija Auto Start Stop skrbi za to, da se gorivo porablja le takrat, ko se vozilo vozi. Pri postankih, npr. pred semaforjem ali v počasi premikajočem se prometu, funkcija izkoristi svoj varčevalni potencial in enostavno izklopi motor. Pri pritisku sklopke (ročni menjalnik) oz. sprostitvi zavore (menjalnik Steptronic) se motor v delčkih sekunde ponovno avtomatsko zažene.

 • Funkcija jadranja

  Kakor hitro voznik odvzame plin in ne zavira, funkcija jadranja loči motor in pogonski sklop pri vozilih z avtomatskim menjalnikom. Funkcija je sestavni del načina ECO PRO. Vozilo se premika brez upora motorja, ki obratuje v prostem teku z minimalno porabo goriva in nizkimi emisijami.

 • Asistent za predvidevanje poti

  Asistent za predvidevanje poti je funkcija načina ECO PRO, ki omogoča posebej učinkovit slog vožnje. V kombinaciji z navigacijskim sistemom Professional na poti prepozna omejitve hitrosti, začetke krajev, ovinke, krožni promet, zavoje in izvoze z avtoceste ter posreduje nasvete za pravočasno zmanjšanje hitrosti.

Poraba goriva in emisije CO₂.

Vse dodatne informacije lahko najdete v Priročniku o varčnosti porabe goriva, emisijah CO2 in emisijah onesnaževal zunanjega zraka novih osebnih avtomobilov, ki vam je na voljo brezplačno na vseh pooblaščenih prodajnih mestih in na spletni strani www.BMW.si/emisije.