VEČJI UČINEK. MANJŠA PORABA.

Inteligentno upravljanje energije.

Vsako vozilo BMW ima serijsko vgrajene tehnologije BMW EfficientDynamics, kot so funkcija Auto Start Stop, regeneracija zavorne energije in električna podpora krmilne sile. Součinkovanje teh tehnologij skrbi kot upravljanje energije že danes za trajnostno mobilnost.

VEČJI UČINEK. MANJŠA PORABA.Inteligentno upravljanje energije.

Vsako vozilo BMW ima serijsko vgrajene tehnologije BMW EfficientDynamics, kot so funkcija Auto Start Stop, regeneracija zavorne energije in električna podpora krmilne sile. Součinkovanje teh tehnologij skrbi kot upravljanje energije že danes za trajnostno mobilnost.

Preberi več

UŽITEK V VOŽNJI V ŠTIRIH RAZLIČICAH.

Stikalo za uravnavanje vozne dinamike z načinom ECO PRO.

Na dolgih potovanjih, v počasi premikajočem se prometu ali pri običajni mestni vožnji: stikalo za uravnavanje vozne dinamike zagotavlja raznolik užitek v vožnji glede na vaš osebni okus. Voznik lahko izbira med štirimi različnimi načini: COMFORT, SPORT, ADAPTIVE v kombinaciji z izbirnim prilagodljivim podvozjem in ECO PRO. Izvedite več o inteligentnem paketu ukrepov ECO PRO, ki omogoča do 25 % prihranka goriva.

Preberi več
Povečava stikala za uravnavanje vozne dinamike BMW z načinom ECO PRO v BMW X5.

Stikalo za uravnavanje vozne dinamike

S standardnim prednastavljenim načinom COMFORT zagotavlja uglasitev komponent podvozja še posebej udobno vozno doživetje. Za največjo učinkovitost in udobje ponuja tudi možnost jadranja v prostem teku.

V načinih SPORT in SPORT+ (za M modele) so vse nastavitve pogona in podvozja prilagojene športni vožnji. Motor se odziva bolj spontano, prestave avtomatskega menjalnika se vklopijo pri višji vrtilni frekvenci oz. čas za vklop prestave se pri ročnem menjalniku prikaže pozneje. Na splošno se vozilo odziva bistveno bolj neposredno in togo.

Interaktivni način ADAPTIVE neprekinjeno prilagaja dinamični nadzor blažilnikov, krmiljenje in menjalnik Steptronic vozni situaciji in slogu vožnje.

ECO PRO je način vožnje, ki je optimiziran za varčno porabo goriva standardnega stikala za uravnavanje vozne dinamike. Kot osrednja komponenta BMW EfficientDynamics, ECO PRO vključuje inteligenten paket ukrepov, ki vozniku omogočajo zmanjšanje porabe goriva do 25 odstotkov.

Preberi več
Prilagoditev karakterističnega diagrama pedala za plin in menjalnika v načinu ECO PRO vozila BMW X5.

Pogon, optimiziran za porabo.

V načinu ECO PRO se spremeni karakteristični diagram pedala za plin in menjalnika Steptronic. Bolj ploska nastavitev diagrama pedala za plin ECO zmanjša razmerje med količino vbrizga goriva in kotom pedala za plin. Istočasno pa prilagoditev točk vklopa prestav povzroči hitrejše prestavljanje navzgor in manj prestavljanj navzdol. Oba ukrepa spodbujata miren in varčen način vožnje. Če voznik pritisne pedal za plin popolnoma navzdol, sta kljub temu še vedno na voljo polna moč in zmogljivo prestavljanje navzdol.

Preberi več
Optimizacija učinkovitosti funkcij udobja, luči in klimatske naprave načina ECO PRO v BMW X5.

Optimizacija učinkovitosti funkcij udobja, luči in klimatske naprave.

Da bi ohranili nizko porabo goriva, način ECO PRO inteligentno uravnava klimatske in komfortne funkcije v notranjosti vozila. V ta namen se moč porabnikov energije, kot je klimatska naprava ali ogrevanje sedeža, skoraj neopazno zmanjša. To skupaj z drugimi ukrepi ECO PRO omogoča prihranek goriva do 25 odstotkov.

Preberi več
Jadranje v prostem teku s pomočnikom za predvidevanje poti v načinu ECO PRO vozila BMW X5.

Učinkovito jadranje, inteligentno nadzorovano.

Pomočnik za predvidevanje poti nadzoruje uporabo faz jadranja za zmanjšanje porabe goriva na podlagi bližajočih se in še ne vidnih dogodkov na poti. V ta namen sistem vrednoti podatke iz navigacijskega sistema in funkcije prepoznavanja spredaj vozečega vozila ter v ustreznih primerih nakazuje, da je treba odvzeti plin. Če voznik nato odvzame plin, se prenos moči v menjalniku Steptronic loči in vozilo se premika zelo učinkovito. Ker je med jadranjem poraba enaka tisti v prostem teku, lahko voznik prihrani do pet odstotkov goriva s pomočjo pomočnika za predvidevanje poti.

Preberi več
Pregled vseh podatkov, pomembnih za porabo, z analizo podatkov vožnje ECO PRO v BMW X5.

Pregled vseh podatkov, pomembnih za porabo.

Poleg funkcij ECO PRO, kot je pomočnik za predvidevanje poti ali spremenjena karakteristika pogonskega sklopa, voznika podpirajo tudi prikazi in infografike v načinu vožnje, optimiziranem za porabo. Ustrezni podatki o vožnji, kot so povprečna in trenutna poraba, zgodovina porabe goriva, bonusni doseg in prevožena razdalja v režimu jadranja v kilometrih, so vizualno uprizorjeni na nadzornem prikazovalniku in instrumentni plošči. To daje vozniku neposredne povratne informacije in ga motivira za daljnoviden in varčen način vožnje.

Preberi več

NAČIN ECO PRO.

Osredotočite se na užitek v vožnji. Učinkovitost je na voljo s pritiskom gumba. V načinu ECO PRO stikala za uravnavanje vozne dinamike so možni prihranki energije do 20 %, ne da bi morali vi kaj storiti za to. Okoli 5 % goriva se lahko prihrani z nadaljnjimi funkcijami. Skupni prihranek se preračuna v konkretne kilometre in kot bonusni doseg prikaže v potovalnem računalniku. Tako je v vsakem trenutku vidno, kako dolga je pot, ki jo lahko dodatno prepotujete.

REGENERACIJA ZAVORNE ENERGIJE.

Pritisnete zavoro. V istem trenutku se sprosti energija. Dragocena kinetična energija, ki se lahko izkoristi. Regeneracija zavorne energije jo pretvori v električno energijo in z njo polni akumulator, namesto da bi izpuhtela brez učinka. Poleg tega je motor manj obremenjen s polnjenjem akumulatorja, kar zniža porabo in emisije.

BMW Efficient Dynamics, blaga hibridna tehnologija

BLAGA HIBRIDNA TEHNOLOGIJA.

Blaga hibridna tehnologija služi za rekuperacijo kinetične energije med zaviranjem in podpira motor z notranjim zgorevanjem med pospeševanjem. To znatno zmanjša porabo goriva in emisije, hkrati pa vam daje dinamično prednost. Blaga hibridna tehnologija omogoča tudi veliko hitrejšo in veliko bolj udobno funkcijo Auto Start/Stop.

ELEKTRIČNA PODPORA KRMILNE SILE.

Običajni sistemi za podporo krmilne sile delujejo s pomočjo hidravlike. In obratujejo neprekinjeno – tudi ko voznik ne izvaja nobenih premikov volana. S tem se troši dragocena energija. Pri električni podpori krmilne sile elektromotor nadomesti hidravliko in je aktiven samo, kadar voznik dejansko premika volan. Pri vožnji naravnost ali stalno zasukanem volanu v ovinku elektromotor ne posreduje in ne porablja nobene energije. Poraba goriva se tako zmanjša, medtem ko se ohrani značilno dinamično vozno doživetje BMW.

BONUSNI DOSEG.

Varčen način ECO PRO skrbi za to, da se karakteristični diagram pedala za plin in strategija delovanja ogrevanja/klime inteligentno prilagodita. Nasveti ECO PRO pomagajo, da se izpopolni obnašanje vozila med vožnjo. Bonusni domet pa voznika obvešča, koliko dodatnih kilometrov se pridobi z varčno vožnjo v načinu ECO PRO.

ENERGIJSKO VARČNE TEHNOLOGIJE ZA UČINKOVIT UŽITEK V VOŽNJI.

Različne situacije zahtevajo individualno ukrepanje. Energijsko varčne tehnologije, kot je prikazovalnik izbire prestave ali funkcija Auto Start Stop, podpirajo voznika pri tem, da bolje ukrepa in s tem vozi učinkoviteje.

 • Prikazovalnik izbire prestave

  Pravi trenutek za prestavljanje je ključen za učinkovitost. Glede na vozno situacijo in število vrtljajev motorja se preračuna trenutno najučinkovitejša prestava in prikaže na informacijskem zaslonu.

  Pri tem se prepoznajo okoliščine močnega pospeševanja, tako da se priporočilo za prestavljanje ustrezno prikaže šele pri višjem številu vrtljajev. Primerjalni testi so pokazali, da se vozila s prikazovalnikom izbire prestave vozijo z okoli štirimi odstotki manjšo porabo.

 • Funkcija Auto Start Stop

  Učinkovito varčevanje z gorivom: funkcija Auto Start Stop skrbi za to, da se gorivo porablja le takrat, ko se vozilo vozi. Pri postankih, npr. pred semaforjem ali v počasi premikajočem se prometu, funkcija izkoristi svoj varčevalni potencial in enostavno izklopi motor. Pri pritisku sklopke (ročni menjalnik) oz. sprostitvi zavore (menjalnik Steptronic) se motor v delčkih sekunde ponovno avtomatsko zažene.

 • Funkcija jadranja

  Kakor hitro voznik odvzame plin in ne zavira, funkcija jadranja loči motor in pogonski sklop pri vozilih z avtomatskim menjalnikom. Funkcija je sestavni del načina ECO PRO. Vozilo se premika brez upora motorja, ki obratuje v prostem teku z minimalno porabo goriva in nizkimi emisijami.

 • Asistent za predvidevanje poti

  Asistent za predvidevanje poti je funkcija načina ECO PRO, ki omogoča posebej učinkovit slog vožnje. V kombinaciji z navigacijskim sistemom Professional na poti prepozna omejitve hitrosti, začetke krajev, ovinke, krožni promet, zavoje in izvoze z avtoceste ter posreduje nasvete za pravočasno zmanjšanje hitrosti.

Poraba goriva in emisije CO₂.

 • Prikazane vrednosti emisij osnaževal zunanjega zraka (CO2 itd.) in specifikacije ekonomičnosti temeljijo na globalno usklajenem preskusnem postopku za lahka vozila (WLTP). Prikazane so t.i. kombinirane vrednosti. Prikazane vrednosti se lahko razlikujejo od vrednosti, ki se upoštevajo za določitev z vozili poveznih davkov ali drugih dajatev, ki se (med drugim) določajo na podlagi emisij CO2, saj so za odmero le teh lahko predpisani tudi drugi standardi.

  Specifikacije, ki se nanašajo na ekonomičnost in emisije CO(2), so določene skladno z Direktivo 1999/94/ES, Uredbo o informacijah o varčnosti porabe goriva, emisijah ogljikovega dioksida in emisijah onesnaževal zunanjega zraka, ki so na voljo potrošnikom o novih osebnih avtomobilih (Uradni list RS 24-956/2014) ter predpisi, ki urejajo tehnično specifikacijo za vozila in ugotavljanje skladnosti vozil, v veljavni različici.

  Nadaljnje informacije o uradnih podatkih varčnosti porabe goriva, specifičnih emisijah CO2 in ostale informacije o energijski učinkovitosti novih osebnih vozil, so na voljo v »Priročniku o varčnosti porabe goriva, emisijah CO(2) in emisijah onesnaževal zunanjega zraka za nova osebna vozila«, ki je na voljo na vseh prodajnih mestih in na www.bmw.si/emisije ter www.mini.si/emisije.

  Vrednosti so določene na podlagi vaše trenutne konfiguracije, ki upošteva izbrano opcijsko opremo vozila ter velikost izbranih platišč in pnevmatik. Spremembe v izbrani konfiguraciji zato lahko vplivajo na opredeljene vrednosti.

  Več podatkov o preizkusnem postopku WLTP lahko najdete tukaj: https://www.bmw.com/en/innovation/wltp.html