BMW EfficientDynamics, učinkovita vožnja

UČINKOVITA VOŽNJA.

Zmanjšajte porabo in povečajte doseg z BMW EfficientDynamics.

V zadnjih nekaj letih smo v okviru BMW EfficientDynamics v vozila uvedli veliko število tehničnih rešitev, da bi zmanjšali porabo. Vendar tudi vi kot uporabnik vozila predstavljate pomemben dejavnik. S sprejetjem učinkovitega sloga vožnje lahko dosežete prihranek goriva do 25 %, odvisno od poti in prometnih razmer. To zlato pravilo ne velja le za dizelske in bencinske modele, ampak tudi za vozila z električnim, hibridnim ali vodikovim pogonom. Kot lastnik električnega avtomobila ali priključnega hibrida lahko na ta način povečate električni doseg svojega vozila do 30 %.
V vozilih BMW, opremljenih z Intelligent Personal Assistant*, se lahko o učinkoviti vožnji zdaj posvetujete kar s svojim BMW. Kot odgovor na vprašanje: »Kako visoka je moja trenutna poraba?« vam asistent svetuje, kako lahko prihranite gorivo, na zahtevo pa aktivira funkcije za povečanje učinkovitosti.


* Del koncepta delovanja ID 7 in posebne opcije opreme BMW Live Cockpit Professional.

Preberi več
UČINKOVITA VOŽNJA. Zmanjšajte porabo in povečajte doseg z BMW EfficientDynamics.

5 DEJSTEV O UČINKOVITI VOŽNJI.

  • 01 Ne glede na to, ali gre za motor z notranjim izgorevanjem, priključni hibrid ali električni avtomobil: osebni način vožnje lahko v ECO PRO načinu vožnje porabo zmanjša do 25%.
  • 02 Vozniki, ki prevzamejo slog predvidevanja, prihranijo stroške in pridejo na cilj bolj sproščeno - ECO PRO jim pomaga pri tem.
  • 03 Pri elektrificiranih vozilih predhodno vključeno prezračevanje poveča doseg in udobje.
  • 04 V vašem BMW priključnem hibridu vam napredni hibrid z vključeno navigacijo pomaga do učinkovite vožnje.
  • 05 Od aerodinamike do lahke konstrukcije: vozila BMW ponujajo številne tehnologije za povečanje učinkovitosti.

PRED POTOVANJEM: POVEČAJTE UČINKOVITOST VOŽNJE.

Prihranite gorivo in električno energijo s pripravljalnimi ukrepi pred odhodom.

Učinkovitost se začne, še preden sploh krenete na pot. Ne glede na to, ali ima vaš BMW bencinski ali dizelski motor, hibridni ali popolnoma električni pogon, lahko z optimalno pripravo zmanjšate porabo goriva ali električne energije. Tukaj lahko ugotovite, kateri preprosti ukrepi lahko še povečajo učinkovitost vašega BMW, še preden se vaše potovanje začne.

Preberi več

ODSTRANITE NEPOTREBEN TOVOR IN NAMEŠČENE DODATKE.

BMW EfficientDynamics, odstranite nepotreben tovor in nameščene dodatke

Ker dodatna teža poveča porabo goriva, morate pred začetkom potovanja odstraniti ves nepotrebni tovor iz vozila. Poleg tega morate po uporabi odstraniti tudi dodatke, kot so strešni kovčki ali nosilci za kolesa, saj negativno vplivajo na aerodinamiko, kar posledično privede tudi do povečane porabe. Izvedba teh pripravljalnih ukrepov je zelo preprost način za nadaljnje povečanje učinkovitosti vašega BMW, preden se sploh odpravite na pot.

OPTIMALEN TLAK V PNEVMATIKAH.

BMW EfficientDynamics, optimalen tlak v pnevmatikah

Naslednji način priprave na učinkovito potovanje vključuje preverjanje tlaka v pnevmatikah in po potrebi ustrezen popravek. Tlak v pnevmatikah pod priporočeno vrednostjo povečuje obrabo pnevmatik in porabo goriva. Pri delno natovorjenem vozilu boste z uporabo polnilnega tlaka ECO* lahko dosegli čim manjšo porabo goriva.

* Ta funkcija je trenutno na voljo le v Evropski uniji in Združenem kraljestvu.

KONDICIONIRANJE PRED ODHODOM.

BMW EffiicientDynamics, kondicioniranje pred odhodom

Funkcija kondicioniranja pred odhodom* vam omogoča nastavitev prijetne temperature v notranjosti vozila z električnim ali hibridnim pogonom, preden se odpravite na pot. Med postopkom polnjenja lahko ta ukrep znatno poveča električni doseg, saj se med potovanjem prihrani potrebno povpraševanje električnih porabnikov po energiji. To vam omogoča združitev učinkovitosti in udobja.

* Ta funkcija je na voljo samo za vozila BMW z električnim ali hibridnim pogonom.

MED POTOVANJEM: ZMANJŠAJTE PORABO.

Zmanjšajte porabo goriva in električne energije med potovanjem z inteligentnimi funkcijami BMW EfficientDynamics.

Motor z notranjim zgorevanjem, hibridni ali električni avtomobil: ne glede na to, za katerega od pogonskih sistemov ste se odločili, vas BMW podpira pri prakticiranju učinkovitega sloga vožnje med potovanjem z inteligentnimi funkcijami, kot je asistent za predvidevanje poti v načinu ECO PRO. Praviloma velja, da redkejši in blažji pospeški ter zaviranja bistveno zmanjšajo porabo. Zlasti pri popolnoma električnih vozilih to pomeni znatno povečanje dosega. Med vožnjo zato razmišljajte vnaprej, kako bi preprečili ali zmanjšali zaviranje. Predvsem med vožnjo po avtocesti je potovalna hitrost največji dejavnik, ki vpliva na porabo. Če boste na primer hitrosti zmanjšali za samo 20 km/h, to pomeni prihranek pri porabi do 20 %. BMW EfficientDynamics vam omogoča, da združite majhno porabo s sproščenim načinom vožnje.

Preberi več
BMW EfficientDynamics, praktični nasveti za učinkovito vožnjo

NASVETI ZA UČINKOVITO VOŽNJO.

Še bolj učinkovito na cesti – z inteligentnimi tehnologijami BMW in ukrepi za varčevanje goriva.

BENCINSKA IN DIZELSKA VOZILA BMW: KAKO PRIHRANITI GORIVO.

Inovativne funkcije BMW EfficientDynamics vam pomagajo znatno zmanjšati porabo bencina med potovanjem.

Od načina ECO PRO prek asistenta za predvidevanje poti in funkcije jadranja do analize sloga vožnje. Vaš BMW je opremljen s številnimi pametnimi funkcijami, ki vam pomagajo, da sprejmete učinkovit slog vožnje in prihranite gorivo.

Preberi več
BMW EfficientDynamics, način ECO PRO

Način ECO PRO.

ECO PRO obsega inteligentni paket tehnologij, ki voznikom omogoča zmanjšanje porabe goriva do 25 %. Vključuje skoraj neopazno zmanjšanje moči porabnikov energije, kot je klimatska naprava ali ogrevanje sedeža.

V načinu ECO PRO se spremenijo parametri pedala za plin in avtomatskega menjalnika. S tem se spodbuja ustaljen slog vožnje z varčnejšo porabo goriva. Kadar je potrebno, pa imajo vozniki še vedno na voljo polno zmogljivost s pritiskom pedala za plin do dna.

Prikazani bonus dosega posreduje informacije o tem, koliko dodatnih kilometrov ste dosegli z optimizirano vožnjo v načinu ECO PRO. Prikaz kombinirane porabe pa primerja povprečno porabo s trenutno vrednostjo.

Preberi več
BMW EfficientDynamics, asistent za predvidevanje poti načina ECO PRO

Asistent za predvidevanje poti.

Asistent za predvidevanje poti je funkcija načina ECO PRO in omogoča posebej učinkovit slog vožnje. V kombinaciji z navigacijskim sistemom vaš BMW zaznava omejitve hitrosti, mestne vpadnice, zavoje, krožišča, križišča in izvoze na avtocesto na poti ter vam pravočasno posreduje vnaprejšnje nasvete o zmanjšanju hitrosti, da bi se izognili potratnemu zaviranju. Vnaprejšnji nasveti se pojavljajo v obliki modrega simbola za sprostitev pedala za plin na instrumentni plošči za posebne razmere.

Preberi več
BMW EfficientDynamics, blaga hibridna tehnologija

48-voltna blaga hibridna tehnologija.

48-voltna blaga hibridna tehnologija omogoča ponovno pridobivanje energije, ko vozilo zmanjša hitrost, v nadaljevanju pa jo uporabi za povečanje moči motorja z notranjim zgorevanjem med pospeševanjem. Posledično se zmanjšajo poraba in emisije, hkrati pa se izboljša dinamika. 48-voltna blaga hibridna tehnologija prav tako povzroči, da se funkcija Auto Start/Stop odziva še hitreje in udobneje ter je na voljo v večjem območju vrtilne frekvence. Med fazami pojemka (zaviranje in način jadranja) se motor zaradi 48-voltne blage hibridne tehnologije izklopi za delovanje pri 15 km/h, kar omogoča vožnjo brez porabe goriva in izpustov.

Preberi več
BMW EfficientDynamics, jadranje z izklopljenim motorjem

Jadranje z izklopljenim motorjem.

Jadranje z izklopljenim motorjem omogoča premikanje vozila brez porabe goriva in izpustov z največjo stopnjo ohranjanja kinetične energije. Ko voznik sprosti pedal za plin, funkcija na podlagi podatkov iz okolice prilagodljivo preklaplja med jadranjem in rekuperacijo. Jadranje z izklopljenim motorjem je na voljo v vozilih z 48-voltno blago hibridno tehnologijo. Pri vozilih brez 48-voltne blage hibridne tehnologije pa motor med jadranjem ostane v prostem teku. Jadranje lahko izkusite v načinih vožnje COMFORT in ECO PRO z razširjeno razpoložljivostjo. Merilnik jadranja prikazuje razdaljo, prevoženo v načinu jadranja.

Preberi več
BMW EfficientDynamics, analiza sloga vožnje

Analiza sloga vožnje.

Funkcija analize sloga vožnje vam pomaga z zagotavljanjem nasvetov za razvoj učinkovitejšega sloga vožnje in prihranek goriva glede na posebne razmere. Med postopkom funkcija analizira in ocenjuje slog vožnje v različnih kategorijah. Ocena in spremljajoči nasveti so prikazani na nadzornem prikazovalniku v načinu vožnje ECO PRO.

Preberi več
BMW EfficientDynamics, merilnik pretoka energije

Merilnik pretoka energije.

Merilnik pretoka energije na nadzornem prikazovalniku jasno vizualizira ukrepe BMW EfficientDynamics, kot so jadranje, rekuperacija in inteligentna funkcija Auto Start/Stop.

Preberi več

PRIKLJUČNI HIBRIDI BMW. VOZITE UČINKOVITEJE S POMOČJO BMW EFFICIENT DYNAMICS.

Priključni hibrid BMW vam pomaga, da sprejmete učinkovit slog vožnje.

Kot voznik priključnega hibrida BMW imate dostop do znanih funkcij ECO PRO. Dopolnjujejo jih funkcije, značilne za hibrid, kot je napredni hibridni pogon ali prilagodljiva rekuperacija.

Preberi več
BMW EfficientDynamics, način HYBRID ECO PRO

Način HYBRID ECO PRO.

HYBRID ECO PRO obsega inteligentni paket tehnologij, ki voznikom omogoča zmanjšanje porabe goriva do 25 %. Vključuje skoraj neopazno zmanjšanje moči porabnikov energije, kot je klimatska naprava ali ogrevanje sedeža.
V načinu ECO PRO se spremenijo parametri pedala za plin in avtomatskega menjalnika. S tem se spodbuja ustaljen slog vožnje z varčnejšo porabo goriva.
Integriran števec eDRIVE pa vas dodatno obvešča o tem, koliko kilometrov ste prevozili brez motorja z notranjim zgorevanjem, torej brez emisij.

Preberi več
BMW EfficientDynamics, hibridni pogon s predvidevanjem

Hibridni pogon s predvidevanjem.

Hibridni pogon s predvidevanjem omogoča idealno razporeditev razpoložljive električne energije tako, da je, če ste aktivirali vodenje do cilja v navigacijskem sistemu, v mestnih območjih in okolici cilja mogoče voziti izključno na električno energijo. Če je visokonapetostna baterija dovolj napolnjena, bodo za izključno električno vožnjo izbrani dodatni odseki poti. Za učinkovito ponovno pridobivanje energije se na primer upoštevajo odseki z naklonom. Za učinkovito ponovno pridobivanje energije se na primer upoštevajo odseki z naklonom. Motor z notranjim zgorevanjem se samodejno vklopi ali izklopi glede na odsek poti, kar podpira učinkovit način vožnje in vožnjo brez emisij v pozidanih območjih.

Preberi več
BMW EfficientDynamics, prilagodljiva rekuperacija

Prilagodljiva rekuperacija.

V novejših vozilih BMW s hibridnim pogonom, kot je BMW xDrive45e, poteka prilagodljiva rekuperacija. Ponuja okreten in učinkovit slog vožnje ter podpira napredno vožnjo z avtomobilom v načinu HYBRID ECO PRO. S pomočjo inteligentnega krmilnega sistema, ki se prilagaja posebnim razmeram, se vozilo samostojno odloča med jadranjem in rekuperacijo, ko voznik umakne nogo s pedala za plin. Najsi gre za spredaj vozeča vozila, omejitve hitrosti, krožišča, odcepe ali pozidana območja, sistem idealno prilagaja moč pojemka prometnim razmeram. Posledično se lahko zmanjša uporaba zavornega pedala in poveča udobje vožnje, vse to na zelo učinkovit način.

Preberi več
BMW EfficientDynamics, ženska pred BMW iX3

ELEKTRIČNI AVTOMOBILI BMW: PRIHRANITE ELEKTRIČNO ENERGIJO MED VOŽNJO IN POVEČAJTE DOSEG.

Električna vozila BMW vam ponujajo različne možnosti za zmanjšanje porabe električne energije med vožnjo in s tem povečanje dosega. Pri tem igra pomembno vlogo način vožnje ECO PRO, optimiziran za varčno porabo. ECO PRO, kot glavna sestavina BMW EfficientDynamics, vključuje inteligenten paket tehnologij, ki voznikom omogoča prihranek električne energije s sprejetjem učinkovitega sloga vožnje, s tem pa povečanje električnega dosega do 30 %. Eden od primerov funkcij za povečanje učinkovitosti je asistent za predvidevanje poti. V kombinaciji z navigacijskim sistemom zaznava omejitve hitrosti, mestne vpadnice, zavoje, krožišča, križišča in izvoze na avtocesto na poti ter vam pravočasno posreduje vnaprejšnje nasvete o zmanjšanju hitrosti, da bi se izognili potratnemu zaviranju. Funkcija analize sloga vožnje vam pomaga z zagotavljanjem nasvetov za razvoj učinkovitejšega sloga vožnje in prihranek goriva glede na posebne razmere. Za stalno obveščanje med potovanjem merilnik pretoka energije prikazuje uporabo tehnologij BMW EfficientDynamics, kot je rekuperacija. Na koncu potovanja pa si lahko ogledate še vizualizacijo poteka polnjenja.

  • Individualna in prilagodljiva rekuperacija pri BMW iX3
BMW EfficientDynamics, analiza podatkov o vožnji na nadzornem prikazovalniku BMW

NA KONCU POTOVANJA: ANALIZIRAJTE PODATKE O SVOJI VOŽNJI.

Najsi gre za motor z notranjim zgorevanjem ali hibridni pogon, na koncu potovanja lahko izveste, kako varčno ste se vozili. Če želite priklicati pregled učinkovitosti svojega potovanja, ko ste na cilju, lahko v meniju nadzornega prikazovalnika prek Podatkov o avtomobilu/potovanju prikažete prevožene kilometre in vrednosti porabe za pot. Kot pokazatelja učinkovite vožnje pri vozilih z bencinskim ali dizelskim motorjem služita prikaz razdalje, prevožene v načinu jadranja, in porabljen čas, ko funkcija Auto Start/Stop izklopi motor. Poleg tega so odseki potovanja v načinu ECO PRO na tabeli označeni z modro barvo. Med funkcijami, prikazanimi v vašem hibridu BMW, so še prevoženi kilometri v popolnoma električnem načinu.

BMW EfficientDynamics, poraba in emisije

PORABA, EMISIJE IN MERILNE METODE.

BMW EfficientDynamics, inovativne tehnologije BMW EfficientDynamics

INOVATIVNE TEHNOLOGIJE BMW EFFICIENT DYNAMICS.