TRAJNOST BMW

VOZILA, MATERIALI IN PROIZVODNJA.

UVOD

BMW NA POTI K BOLJ TRAJNOSTNI PRIHODNOSTI.

Trajnost v proizvodnji, opremi in porabi. Naša vozila in njihova proizvodnja kažejo, kako vidimo svojo odgovornost kot podjetje na teh področjih. In kako prevzemamo to odgovornost. Izvedite več o tem, kaj počnemo in vse, kar načrtujemo.

Trajnost BMW, 2023, ukrepi za varčevanje z energijo

ELEKTROMOBILNOST BMW.

> 1 milijon

Elektromobilnost BMW.

BMW Group je do leta 2022 na ceste poslal že 1.000.000 elektrificiranih vozil.

Trajnost BMW, 2023, manj porabljene energije

MANJ PORABLJENE ENERGIJE

6,3 milijona MWh

Manj porabljene energije.

Skupna poraba energije BMW Group je v letu 2022 znašala 6,3 milijona MWh. To pomeni 2,8 % manj porabljene energije kot leto prej. Predvsem zaradi ukrepov za varčevanje z energijo, kot je prehod na LED-razsvetljavo v 16 obratih.

Zmanjšane emisije CO₂.

ZMANJŠANE EMISIJE

0,32 t

Zmanjšane emisije.

Leta 2022 je bilo med proizvodnjo vozila BMW ustvarjene le 0,32 tone emisij CO₂. V primerjavi z emisijami iz naslova nabave virov in tistimi, ki se pojavijo med uporabo, gre za majhen delež. Vendar pa ima pozitiven vpliv na celotni ogljični odtis vozila.

ELEKTRIČNA VOZILA BMW

TRAJNOST V NOVEM BMW i5.

Tudi BMW i5 prispeva na poti k bolj trajnostni prihodnosti. Varčevanje z viri, recikliranje in uporaba zelenih energij prispevajo k zmanjšanju emisij CO₂. Odkrijte več v videoposnetku.

0:00
0:00 /  0:00

BMW i5 eDrive40

SHOP THE LOOK

BMW i5 eDrive40

BMW i5 eDrive40

BMW i5: Poraba električne energije (kombinirana po WLTP) v kWh/100 km: 18,9–15,9 Električni doseg (po WLTP) v km: 498–582

RECIKLIRANJE NAMESTO ODSTRANJEVANJA.

Trajnost BMW, 2023, Reciklirani materiali, ribiške mreže

Ribiške mreže.

Talne plošče pri modelu BMW iX, pa tudi pri novih modelih BMW X1 in BMW i5, so izdelane iz plastične niti, pridobljene iz odsluženih ribiških mrež, talnih oblog in odpadkov iz proizvodnje plastike kot izhodiščnih materialov. Uporaba teh snovi v notranjosti in na zunanjosti povzroči 25 % manj emisij CO₂ v primerjavi s konvencionalno proizvedenimi komponentami.

Trajnost BMW, 2023, reciklirani materiali, recikliranje plastike

Recikliranje plastike.

V mnogih komponentah avtomobilov BMW se uporabljajo reciklirani materiali. Na primer, obloga prtljažnika v BMW i5 je sestavljena do 60 % iz reciklirane plastike. Pri vodilih za odbijače, podkonstrukciji vratnih oblog, zaščiti vetrobranskega stekla in okvirju sprednjega pokrova BMW iX pa ta delež doseže celo 100 %.

Trajnost BMW, 2023, reciklirani materiali, kaktusova vlakna

Kaktusova vlakna.

V sodelovanju z zagonskimi podjetji BMW Group razvija inovativne obloge na biološki osnovi. Na novo razvit Deserttex™ je na primer sestavljen iz kaktusovih vlaken, zdrobljenih v prah, in poliuretanske matrice na biološki osnovi. Na ta način je mogoče kombinirati opustitev izdelkov živalskega izvora z znatnim zmanjšanjem emisij CO₂.

POGOSTA VPRAŠANJA

POGOSTA VPRAŠANJA O VOZILIH IN MATERIALIH.

TRAJNOST V NOVEM BMW iX.

Odkrijte doslej uvedene ukrepe in spoznajte konfiguracijo BMW iX z elementi iz FSC-certificiranega lesa, sedeži brez usnja in še več.

0:00
0:00 /  0:00

iX xDrive40

SHOP THE LOOK

iX xDrive40

iX xDrive40

BMW iX xDrive40: Poraba električne energije (kombinirana po WLTP) v kWh/100 km: 21,4–19,4 Električni doseg (po WLTP) v km: 403–435

Trajnost BMW, 2023, užitek v električni vožnji

RAZNOLIKOST ELEKTRIČNIH MODELOV BMW.

Raziščite celotno paleto električnih vozil znamke BMW poleg modelov BMW iX in BMW i5.

  • Skoraj neslišna vožnja po mestih in na daljših razdaljah
  • Linearno pospeševanje od mirovanja
  • Užitek v vožnji brez izpušnih plinov in lokalnih emisij
Trajnost BMW, 2023, aplikacija My BMW

APLIKACIJA My BMW. NEPOSREDNA POVEZAVA Z VAŠIM BMW.

Imejte vedno pred očmi svoje vozne lastnosti za še učinkovitejši užitek v vožnji:

  • Analizirajte osebne podatke o vožnji s funkcijo "My Trips"
  • Dostopajte do podatkov o učinkovitosti vožnje in porabi goriva
  • Izkoristite pametne storitve za podporo pri elektromobilnosti

PROIZVODNJA IN DOBAVNA VERIGA

GLOBALNI UKREPI ZA VEČJO TRAJNOST.

Poudarek na trajnosti in bližini strank je tisto, kar odlikuje BMW Group. Zato raje proizvajamo lokalno po vsem svetu – v skladu z enotnimi standardi kakovosti in varnosti.

VETER, SONCE IN INOVATIVNE TEHNOLOGIJE.

Trajnost BMW, 2023, vetrna energija

Vetrna energija.

Štiri vetrne turbine na zemljišču tovarne BMW Group v Leipzigu lahko dosežejo nazivno moč 2,5 MW. Pokrivajo približno eno osmino električne energije, potrebne v tovarni. Inteligentna farma hranilnikov električne energije, kjer je povezanih do 700 baterij iz BMW i3, shranjuje presežno energijo iz štirih vetrnih turbin v časih presežne dobave in vrača elektriko nazaj v omrežje, ko ni dovolj vetra.

Trajnost BMW, 2023, sončna energija

Sončna energija.

Sončna elektrarna v tovarni BMW Brilliance Automotive Ltd. Dadong v Shenyangu lahko v letu 2022 proizvede več kot 21 MWh energije iz obnovljivega vira. V ta namen je bila površina med širitvijo tovarne v Shenyangu povečana za 110.000 m2, kar ustreza približno 15 nogometnim igriščem, na skupno 290.000 m2.

BMW PREVZEMA ODGOVORNOST.

Trajnost zajema številne vidike pri BMW, od pregleda naših dobavnih verig do podpore zunanjim programom, delamo vse, da naš ekološki odtis ostane čim manjši.

POGOSTA VPRAŠANJA

POGOSTA VPRAŠANJA O PROIZVODNJI IN VERIGI DOBAVITELJEV.

Uradni podatki o porabi goriva, emisijah CO₂, porabi električne energije in električnem dosegu so bili določeni v skladu s predpisanim merilnim postopkom in ustrezajo Uredbi (ES) št. 715/2007 v različici, ki je veljala v času homologacije. Pri dosegu podatki, določeni v skladu z WLTP, upoštevajo kakršno koli dodatno opremo (ki je v tem primeru na voljo na nemškem trgu). Pri vozilih, ki so bila na novo homologirana od 1. januarja 2021, obstajajo le uradni podatki po WLTP. Poleg tega se vrednosti NEDC z Uredbo ES 2022/195 črtajo iz potrdil o skladnosti s 1. januarjem 2023. Za več informacij o merilnih postopkih NEDC in WLTP obiščite www.bmw.si/emisije.