SUPERIORNOST. V SVOJI NAJBOLJŠI IZDAJI.

BMW M

Rojeni na dirkališču. Doma na vsaki cesti: M avtomobili.

Najzahtevnejša testna steza na svetu je za M avtomobile žele začetek. Na Severni pentlji Nürburgringa se vsakemu M avtomobilu vdihne njegova duša. Duša, ki je zapisana motošportu. In se počuti doma na vsaki cesti.

SUPERIORNOST. V SVOJI NAJBOLJŠI IZDAJI.Rojeni na dirkališču. Doma na vsaki cesti: M avtomobili.

Najzahtevnejša testna steza na svetu je za M avtomobile žele začetek. Na Severni pentlji Nürburgringa se vsakemu M avtomobilu vdihne njegova duša. Duša, ki je zapisana motošportu. In se počuti doma na vsaki cesti.

Preberi več

M AVTOMOBILI: ČISTI UŽITEK V VOŽNJI.

Kdor ne da vsega od sebe, izgubi. Tako neusmiljen je motošport. In tako neusmiljene so tudi naše zahteve do nas samih. Tako je bilo že pri legendarnih superšportnih avtomobilih BMW M1, ko sta se Niki Lauda in Nelson Piquet borila za dirkaške zmage in seriji ProCar. In tako je ostalo do danes, ko gre za razvoj in izdelovanje naših edinstvenih avtomobilov. Samo popolnost v vsaki podrobnosti naredi M avtomobile tisto, kar so: polnovredna dirkalna vozila. Tudi v vsakdanjem življenju se M avtomobili kažejo v svoji najboljši luči in navdušujejo s svojo zmogljivostjo – bodisi v mestu, na avtocesti bodisi podeželski cesti.

FASCINANTNA OBLIKA: NEZGREŠLJIVA M.

Popolnost in lepota sta neločljivo povezani. Estetika se ne kaže le na površinah, barvah, lakih ali materialih – svoj izraz najde tudi v aerodinamičnih in drugih tehničnih komponentah. Oblikovalci in inženirji oddelka BMW M so zato skupaj razvili rešitev, da obliko in funkcijo združijo v dovršene celostne umetnine.

Na športnem vozilu ni odvečnih podrobnosti. Zlasti na področju aerodinamike. Zato se morajo v vetrovniku izkazati tudi zunanja ogledala BMW M. Zrak pa ni naš najmočnejši zaveznik le v tem primeru. Skozi mogočne vstopne odprtine M specifičnega podaljšanega sprednjega odbijača omogoča motorju, da neovirano vdihuje in hladi velike zavorne kolute v M litih alu. platiščih. Medtem ko na difuzorju na zadku zmanjša vzgon. Vse to se povzame v celokupni vtis športnika v vrhunski kondiciji, ki je takoj razpoznaven po bočnih elementih v obliki M škrg in M značilnih dvojnih končnih izpušnih ceveh.

M POWER: ČUSTVEN TRENUTEK.

Posebnost vseh M motorjev: to niso odvodi s povečano močjo iz serijske proizvodnje, ampak samostojni razvojni dosežki s tehniko motošporta za cesto. Inovativni pionirji za ostale motorje BMW. S tem je napis „M Power“ ekskluziven znak odličnosti – obljublja edinstveno tehniko, izvrstno zmogljivost in popolno kakovost.
Vrhunske zmogljivost onstran vsakdanjosti. Raven vrtilne frekvence, ki ji ostali motorji niso blizu. Neposredna pretvorba vsakega stika s pedalom za plin v vrtilno frekvenco in moč. V ozadju tiči množica inovativnih tehničnih rešitev: koncept visoke vrtilne frekvence, tehnologije M TwinPower Turbo, kovane ročične gredi, popolnoma spremenljivo krmiljenje ventilov. Vseeno, s kolikimi valji: vsak izmed naših visokozmogljivih motorjev združuje maksimalno zmogljivost s skrajno učinkovitostjo.

REVOLUCIONARNE INOVACIJE: ORIGINALNE IDEJE VODIJO V KREATIVNOST.

Zato pušča BMW M svojim inženirjem veliko svobode za nove ideje. Tako so nastale osupljive tehnične inovacije, ki so se pogosto izkazale kot revolucionarne – ne le za športne visokozmogljive avtomobile, ampak tudi za številne modele BMW. „BMW M“ je zato tudi sinonim za moč inovacij BMW Group.
Inovacije nastanejo, ko se pri vsaki podrobnosti že na začetku razmišlja do konca. Kot je M menjalnik z dvojno sklopko z Drivelogic, s katerim BMW M3 moč svojega V8 motorja z visoko vrtilno frekvenco posreduje na cesto brez prekinitev pri prestavljanju. Ali izpušni zbiralnik nad vrsto valjev, ki motorju M TwinPower Turbo v BMW X5 M in X6 M daje ekstremno neposredno odzivnost. Lažji, močnejši, bolj nadzorljiv: užitek v vožnji nastane iz dinamike.

M AGILNOST: OSVAJA MEJE.

Brezhiben prehod od zaviranja, prečnega pospeška in pospeška naprej: iskanje dirkaške linije je iskanje idealne linije povprek mejnega območja. In M avtomobil je za to popolno orodje. Ukrep: inteligentna lahka konstrukcija z nizkim težiščem in majhnimi nevzmetenimi masami. Toga šasija. Vzmetenje in blaženje, ki na oprijemljivem asfaltu dirkališča delujeta tako dobro kot na ozkem zavoju gorskega prelaza v Alpah. Konkretizacija: npr. strehe iz plastike, ojačene z ogljikovimi vlakni (CFRP), bočne stene in podvozja iz aluminija. In za izpopolnitev mehanske konstrukcije: prilagodljivo M podvozje.